Chinese kool is hartstikke gezond.In 100 gram van deze groente zit al 45 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een boost geeft aan je immuunsysteem. Naast vitaminen zit Chinese kool ook vol mineralen, waaronder calcium en mangaan.
De lichtgekleurde, langwerpige krop heeft een flink formaat. Chinese kool is heel geschikt om rauw te eten in salades, maar ook erg lekker in Oosterse soepen, roerbakgerechten en stamppotten.
De Chinese kool is licht verteerbaar en arm aan calorieën; hij bevat veel vitamine C en calcium.
De Chinese kool is bovendien rijk aan vitamine K. Deze vitamine helpt bij de opname van calcium in je botten en is net als calcium betrokken bij de normale stolling van je bloed. Ook vitamine C is volop aanwezig in de Chinese kool.
Spitskool is hartstikke gezond. Deze kegelvormige kool zit boordevol vitaminen en mineralen. Uit 100 gram spitskool haal je al 86 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K en zo'n 48 procent vitamine C. Daarnaast bevat spitskool veel vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
Schoonmaken. Verwijder de buitenste bladeren van de Chinese kool. Snijd hem in de lengte doormidden en verwijder het onderste gedeelte van de stronk. Was de kool en snijd hem in brede (voor koken) of smalle (voor roerbakken of salade) repen.
Chinese kool bewaar je tot een week in de koelkast. Bewaar deze groente in een open plastic zak in de groentelade. De Chinese kool kun je eventueel buiten de koelkast bewaren, maar is dan korter houdbaar. Een grote krop hoef je dus niet in één keer op te maken.
Paksoi is een superslanke bladgroente, per 100 gram bevat hij slechts 14 calorieën! Zowel de stengels als de bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Chinese kool en paksoi zijn beide Oost-Aziatische bladgroenten. Een kenmerk van deze koolsoorten is dat ze de uitgesproken koolsmaak missen. Chinese kool vormt een langwerpige krop. Paksoi is een langwerpige, open bladkool met grote groene bladeren en spierwitte nerven.
In de vrije handel wordt gesproken van prijzen tussen 60 cent en € 1,- voor kolen van 800 gram. Anders dan bijvoorbeeld bladgewassen, profiteert Chinese kool niet echt van het beperktere aanbod van sommige andere groenten.
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort en heeft een bijzonder lage caloriewaarde: slechts 20 kcal per 100 gram!
Kun je Chinese kool helemaal opsnijden? De Chinese kool kun je snijden door de kool in de lengte doormidden te snijden. Sla voorzichtig het overtollige water tussen de bladeren uit en leg de Chinese kool op een snijplank. Snijd repen of reepjes, al naar gelang de wens.
De kool kan 4 tot 8 weken bewaard worden. Ook vindt er in Nederland voor de vroegste teelt enige teelt onder glas plaats, waarvoor alleen de Japanse hybriden worden gebruikt. Het gewicht van deze kolen bedraagt 800 tot 1200 gram.
Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken.
Chinese kool invriezen
Geen probleem! Halveer de krop in de lengte, dek de snijvlakken af met huishoudfolie en bewaar het in de koelkast. Geblancheerde Chinese kool (minimaal 2 minuten) kun je in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (bij minimaal -18°C).
Panklare (voorgesneden) witte kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Deze kimchi, zoals het ook wel wordt genoemd, is zelfs net zo lang houdbaar als het invriezen van Chinese kool. Maar het maken kost veel meer tijd, daarom gaat onze voorkeur uit naar het invriezen van deze koolsoort.
De zwarte stippen op Chinese kool worden veroorzaakt door een soort schimmel die aspergeroest wordt genoemd. De schimmel wordt verspreid door de wind en is te vinden in de bodem. Aspergeroest is niet schadelijk voor de mens, maar kan wel voor problemen zorgen bij planten die er vlakbij groeien.
Rauwe spitskool
Met spitskool kun je in de keuken alle kanten op. Je kunt de kool niet alleen koken, roerbakken en stoven. Ook rauw is spitskool heerlijk voor in een salade of voorgerecht.
Chinese kool houdt van een zonnige standplaats, al doet ze het ook prima in de halfschaduw en zelfs lichte schaduw. Het is vooral belangrijk dat de grond vochtig is en dat ook blijft, zodat de planten gestaag door kunnen groeien. Een niet te warme en vooral vochtige plaats helpt ook om niet te snel door te schieten.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.