Glaswol is met andere woorden een dampopen isolatiemateriaal, en laat dampen en condensatie langs het onderdak uit het dak ontsnappen. Hierdoor zal je geen vochtproblemen krijgen in je dak. – Het isolatievermogen van glaswol ligt iets lager dan dat van kunststof isolatiematerialen, zoals PUR en PIR.
Glaswol isoleert uitstekend
Bovendien is glaswol goed te gebruiken in een vochtige omgeving. Het isolatiemateriaal houdt geen vocht vast en zuigt ook geen vocht op. Het is daarom ook geen voedingsbodem voor schimmels en dergelijke.
Irritatie en luchtwegproblemen: Het verwerken van glaswol kan irritatie van de ogen, huid, gezicht, keel en luchtwegproblemen veroorzaken als gevolg van de vrijkomende glasvezels. Fabrikanten hebben echter aanzienlijke inspanningen geleverd om deze problemen te minimaliseren.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Verschil glaswol en rotswol
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen.Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Breng je geen dampscherm, dan vergroot je het risico van vochtophoping en kunnen zich schimmels ontwikkelen.
Als we kijken naar de isolatiewaarde van glaswol, dan kunnen we zeggen dat deze gewoonweg goed is te noemen. In vergelijking met de isolatiewaarde van steenwol is dit aardig hetzelfde, behalve als het om warmte-isolatie gaat. Dit is bij glaswol over het algemeen beter dan bij steenwol.
Wanneer je je woning van binnenuit isoleert, moet je steeds een dampscherm plaatsen. De enige uitzondering is isolatie die reeds is afgewerkt met een dampwerende laag.
Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken. Hoewel het niet is aangetoond dat glaswol op lange termijn voor (ernstigere) gezondheidsklachten zorgt, is het toch verstandig om voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen.
Glasfilamenten, glaswol, steenwol en slakkenwol behoren tot groep 3, niet in te delen als kankerverwekkend voor mensen. Het internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker heeft glasvezels en keramische vezels ingedeeld als groep 2B, mogelijk kankerverwekkend voor mensen.
Op de vraag of glaswol schadelijk is voor de gezondheid, is het antwoord ook 'nee'.
Dampdichte folie wordt aan de warme zijde (de binnenkant) van de constructie aangebracht en voorkomt dat damp (vocht uit het huis) in de isolatie door kan dringen. In de meeste gevallen bestaat de dampdichte folie onder andere uit een laag pure aluminiumfolie en wordt het geheel versterkt met een wapeningsnet.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden. Om geen naden te hebben kan je ook werken met twee lagen die geschrankt worden.
Glaswol is niet duur, het isoleert uitstekend en kan makkelijk gebruikt worden in smalle ruimtes. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en wordt over het algemeen geproduceerd in dekens. Door het gebruik van glaswol wordt de lucht ingesloten waardoor het niet kan circuleren en geen warmte af kan voeren.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Doorgaans wordt een dampscherm voor platte daken gemaakt uit polyethyleen. Polyethyleen kost niet veel, maar gaat wel lang mee. Daarnaast worden er OSB-3 houtvezelplaten gebruikt als dampscherm.
Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Een dampscherm is een dampremmende folie die perfect waterdicht is (niet te verwarren met een dampopen folie!), zodat het vocht dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is, niet door het scherm kan dringen.
Waterafstotendheid: ROCKWOOL isolatie is zowel waterafstotend als dampdoorlatend, wat betekent dat het water afstoot, maar toch ademend blijft. Waterdamp vindt moeiteloos een weg naar buiten door de dampopen steenwol, zonder te condenseren in het materiaal.
Rotswol is ook een wat steviger en dikker materiaal dat nog net wat beter scoort dan glaswol als akoestische isolatie. Het scheurt dan ook minder snel. Daarnaast zorgt rotswol voor een pak minder huid- en oogirritatie bij het versnijden en het plaatsen dan zijn tegenganger op basis van glasvezels.
Het beste isolatiemateriaal tegen muizen is een combinatie van gespoten schuimisolatie, rotswol of steenwol, en RVS wering gaas. Deze soorten isolatie zijn niet alleen vochtbestendig, maar ook effectief in het weren van muizen.