Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding
Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.
2 Met borstvoeding kun je extra chocolade eten
In een reep pure chocolade (180 gram) zitten zo'n 500 caloriëen. En laat dat nu net het aantal zijn dat je extra verbrandt doordat je borstvoeding geeft. Voor de calorieën hoef je het dus zeker niet te laten.
Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, pittig eten, prei en ui. Cafeïne: hier heb je de afgelopen maanden ook al mee moeten minderen en dit zal tijdens borstvoeding niet anders worden.
Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt. Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.
Als de baby gaat drinken wordt de peristaltiek van het spijsverteringskanaal geactiveerd. Dit kan de krampjes veroorzaken. Soms is de hoeveelheid lucht die een baby inslikt tijdens de voeding de oorzaak van de krampjes. Je ziet dan vaak dat de moeder een grote melkproductie heeft en de melk flink toeschiet.
Hoe lang duurt het voordat eten in moedermelk zit? Dit verschilt sterk per voedingsmiddel en kan variëren van een paar uur tot enkele dagen. Zo kan cafeïne al binnen een uur na inname in de moedermelk terechtkomen, terwijl dit bij bepaalde vitamines veel langer kan duren.
Goed nieuws! Nadat je je negen maanden lang hebt onthouden van veel smakelijk voedsel zoals charcuterie, carpaccio's, kazen en sushi, kan je na de bevalling weer "normaal" gaan eten.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Het eten en drinken van de moeder beïnvloedt vooral de geur en smaak van de moedermelk. Stoffen in alcohol, tabak, medicijnen, sommige kruiden of cafeïne kunnen wel via de moeder in de moedermelk terechtkomen.Deze stoffen zijn schadelijk voor het kind.
- geef je borstvoeding, wees dan alert op reacties bij je baby, als je onderstaande voedingsmiddelen gebruikt: koolsoorten (behalve bloemkool), ui, prei, paprika, champignons en andere paddenstoelen, zuurkool, spruiten.
In chocolade zit cafeïne en als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dat de groei van je baby vertragen en het risico op een miskraam of vroeggeboorte vergroten. Doktoren adviseren om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen als je zwanger bent.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.)en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.
Ongezonde vetten mag je aan je voorbij laten gaan. Die zitten onder andere in koekjes, chips, taart en pizza. Ook in veel kant-en-klare producten vind je ongezonde vetten. Als je net bent bevallen, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.
Zwangere vrouwen krijgen momenteel het advies om niet meer dan 1-2 koppen venkel- en anijsthee per dag te drinken2. Ook het Europees Geneesmiddelenagentschap (European Medicines Agency, EMA) adviseert vrouwen die borstvoeding geven om geen venkel-, anijs- of karwijthee te drinken.
Het gebruik van (borstvoedings)thee op basis van anijs en/of venkel tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode wordt door het Voedingscentrum afgeraden, omdat deze kruiden alkenylbenzenen (waaronder estragol) bevatten7,8.
Over het algemeen kan een moeder echter gewoon alles eten wat zij lekker vindt. De smaak van moedermelk varieert onder invloed van de voeding van de moeder.
Elke dertig ml moedermelk bevat ongeveer twintig kcal. Baby's drinken in de eerste zes maanden na hun geboorte gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Bij elkaar opgeteld is dat zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt met het geven van moedermelk.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Moedermelk bestaat voor 85 % uit water. Dat betekent dat jij zeker genoeg moet drinken. Een volwassene drinkt 1,5 liter water per dag om vochtverlies te compenseren. Reken daarbij het vocht dat je verliest door je baby te voeden.
Hoe vaak poept je baby? Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft.