Je pasgeborene kan meteen al vrij goed ruiken. Een borstgevoede baby zal vooral gelijk de geur van zijn moeder herkennen na een paar dagen. Na 1 week kan je baby al de geur van zijn moeder onderscheiden van dat van een andere vrouw! Je baby heeft de voorkeur voor zoete geuren, net als voor zoete smaken.
Je pasgeboren baby ruikt al vrij goed. Hij of zij kan verschillende geuren onderscheiden. Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken.
Volgens een wetenschappelijke theorie hebben baby's hun unieke luchtje te danken aan de witte laag (vernix caseosa) waarmee ze bedekt zijn als ze geboren worden. Dit witte laagje beschermt de tere babyhuid in de buik tegen de ammoniakzuren in het vruchtwater, houdt de huid soepel en helpt infecties te voorkomen.
Op geurNet als met geluid, krijgt ook de reukzin van je baby een voorsprong in de baarmoeder , waar ze het vruchtwater van haar moeder ruikt (en proeft). Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur.
Zwitsal ruikt voor een groot deel naar lelietjes van Dalen, en laat de baarmoeder nu juist ook geurstoffen uitstoten die doen denken aan precies dat bloempje.
Volgens een wetenschappelijke theorie hebben baby's hun unieke luchtje te danken aan de witte laag (vernix caseosa) waarmee ze bedekt zijn als ze geboren worden. Dit witte laagje beschermt de tere babyhuid in de buik tegen de ammoniakzuren in het vruchtwater, houdt de huid soepel en helpt infecties te voorkomen.
Pasgeboren baby
Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken. Geuren blijven invloedrijk gedurende de eerste jaren.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
' Of je kindje op jou lijkt of op je partner, hangt af van de genen die jullie doorgeven. Voor elke eigenschap krijgt een baby genen van papa én genen van mama. In totaal ontvangt je kleine van jullie allebei maar liefst 25.000 genen. Al dit DNA-materiaal levert ontzettend veel mogelijke combinaties van genen op.
Het unieke aroma wordt met de grootste zorg samengesteld. Bloemige noten van rozen en viooltjes in combinatie met warme, poederachtige vanillenoten zijn voor je baby het signaal van een teder verzorgingsritueel.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
De poep van een baby met borstvoeding
Vaak ruikt deze poep heel zoet. De poep ziet er heldergeel tot fel mosterdgeel uit en is losser van structuur met allemaal kleine stukjes erin. Bij borstbaby's verschoon je, vooral in het begin, heel wat luiers.
Vruchtwater is kleurloos, ruikt zoetig en er kunnen vlokjes van huidsmeer in zitten. Bij regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin kunnen deze weeën kortdurend om de 11-15 minuten zijn. We spreken van ontsluitingsweeën als deze samentrekking een minuut aanhoudt en om de vier tot vijf minuten is.
Verhef en kalmeer de geest tijdens de bevalling
Als je volledig uitgeput bent en behoefte hebt aan een stoot energie kun je citrusoliën zoals sinaasappel (Orange) en tangerine gebruiken. En als je lichaam, geest en ziel wilt verfrissen, kun je een kalmerende geur zoals cederhout (Cedarwood) aanbrengen op de polsen.
Een baby'tje wordt geboren zonder knieschijven
Een baby wordt geboren zonder knieschijven. Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
In de baarmoeder heeft je kleintje al behoefte aan verbinding, veiligheid, warmte en liefde. Ook al voel je de baby nog niet bewegen, toch ontstaat er vanaf het begin al een band tussen mama en baby. Jullie staan in verbinding met elkaar. Alles wat jij voelt en ervaart, krijgt je baby ook allemaal mee.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Baby herkent gezichten
Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet.
Zien ze wat jij ook ziet? Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond.
Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet. Als je baby jou eenmaal herkent, zal hij je een big smile als teken van herkenning geven! Je kleine kan nu gezichten onderscheiden, en ziet het verschil tussen bekende en onbekende gezichten. Hij zal zich gaan hechten aan vertrouwde gezichten.
Ze was bijna gepensioneerd dus echt bakken met ervaring en zij vertelde mij: Baby's en jonge kindjes huilen vaak meer bij moeder omdat ze instinctief voelen dat dat mag van mama. Dat mama onvoorwaardelijk van ze houdt, ook als ze zoveel huilen. Ze voelen zich het veiligst om bij mama hun emoties en ongemak te tonen.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
De meeste baby's worden geboren met blauwe ogen. In de loop van de tijd kan dit veranderen in iedere kleur. Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders.