Het belangrijkste is om rust te houden en voldoende te drinken. Wel kan je huisarts ibuprofen of diclofenac voorschrijven om de pijnklachten aan te pakken. Als de keelinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie of als klachten langer aanhouden (of ernstig zijn) kan de arts soms antibiotica voorschrijven.
Hoe lang duurt een keelontsteking? Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Meestal gaat keelpijn binnen 10 dagen vanzelf over. Soms kan keelpijn langer aanhouden. Bijvoorbeeld als u uw keel voortdurend overbelast (door roken, zingen, schreeuwen, veel praten). Er zijn verschillende soorten receptvrije medicijnen die kunnen helpen bij keelpijn.
Warme kruidenthee met honing
Heb je last van keelpijn? Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen.
Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een 'snoepje' zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een 'snoepje' in je mond!
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Andere redenen kunnen zijn: 's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Meestal geneest de infectie spontaan en is de keelpijn binnen de tien dagen over. Slechts in uitzonderlijke gevallen treedt sinusitis, een keelabces, oorontsteking of een ontsteking van het slaapbeen op.
Veelgestelde vragen bij keelpijn
Keelpijn zelf is niet besmettelijk. De infectie die keelpijn veroorzaakt kan besmettelijk zijn. Hoe lang is afhankelijk van het soort infectie.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Een hoestdrank of tijmsiroop kan ook helpen om de keel te verzachten. Bijvoorbeeld van Bisolvon of Daro. Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost.
Verwerk vlees, vis, kip, ei of kaas eventueel in een ragout. Probeer pasta met ruim saus, ragout of een maaltijdsoep. Pap, vla en (drink)yoghurt eten gemakkelijker. Kies ook eens voor ontbijtproducten als muesli of cornflakes met yoghurt of melk.
Een keelontsteking of keelpijn is vervelend, maar meestal niet ernstig. Bijna iedereen heeft er wel eens last van.
Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Omdat een keelontsteking besmettelijk is, kan je kind ziek geworden zijn op school of de crèche. Met name een goede weerstand en hygiëne zijn van belang om keelontsteking te voorkomen. Zorg dat je kindje regelmatig zijn of haar handen wast.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Wanneer u rilt van de koorts, gaat niets boven een grote kom hete soep of een kop thee. Bij keelpijn is het echter opletten geblazen voor te hoge temperaturen. 'Als een ontstoken zone in contact komt met warmte, dreigt de ontsteking nog te verergeren', waarschuwt prof.
Hoewel het vele malen minder voorkomt dan bij de geslachtsdelen, kan een Soa zich ook schuilhouden in de keel. Met name Chlamydia en Gonorroe worden relatief vaak in de keel gevonden. Het kan zijn dat je daar klachten van krijgt, zoals keelpijn, pijn bij slikken of opgezwollen lymfeklieren, maar dat hoeft niet.
Heeft u veel pijn, neem dan 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Als slikken erg pijnlijk is, vraag dan om oplostabletten of paracetamoldrank. Lees meer bij paracetamol. Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen.
Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden.