Wanneer de punt van een aquarelpotlood in aanraking komt met water, zal het pigment van het potlood – in tegenstelling tot bij normaal potlood met een oliebasis – afkomen en zich als het ware vermengen met het water. Wanneer je de punt van een gewoon kleurpotlood nat maakt, dan is zo'n effect eigenlijk niet aanwezig.
Met een beetje water lost je gekleurde vlak gemakkelijk op tot waterverf. Of doop je aquarelpotlood in water en ga er dan mee tekenen. Dit geeft een hele andere uitstraling dan een tekening met gewone kleurpotloden. Natuurlijk kun je aquarelpotloden ook droog gebruiken als een gewoon kleurpotlood.
Aquarelpotloden zijn kleurpotloden waaraan een emulgator is toegevoegd, zodat de stift wateroplosbaar wordt. Bij de betere kwaliteit aquarelpotloden is er meer pigment aanwezig in de tekenstift en heeft dit pigment ook een betere kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat deze potloden lichtecht zijn.
Welk papier je gebruikt is afhankelijk van het soort kleurpotlood dat je gebruikt. Aquarelpotloden kun je het beste gebruiken op aquarelpapier. Dit is dikker papier en is geschikt voor het gebruik van water.
Met aquarelpotloden kun je prachtige aquarelschilderingen maken zonder verf te hoeven gebruiken. Teken met de potloden op aquarelpapier of dik papier dat tegen water kan. Je kunt dan met een penseel water op je tekening strijken of het erop spuiten.
De aquarelpotloden kun je met water mengen, of slechts deels vermengen zodat je de karakteristieke arceringen blijft zien. Vaak wordt kleur op de eerder bevochtigde ondergrond of in nog vochtige afbeeldingen aangebracht, zodat de kleuren in elkaar overgaan en mengen.
Daarnaast werk je bij Aquarel niet op een doek of canvas maar op een speciaal papier dat is vernoemd naar de schildertechniek. Dit papier heet “Aquarelpapier”. Er wordt op dit speciale papier gewerkt omdat bij aquarel de verf erg dun en vloeibaar is.
Bij waterverf of aquarel gebruik je veel water. Het is dus belangrijk dat je lekker dik papier gebruikt, wat veel water kan opnemen. Anders gaat het bobbelen en dat is zonde van je werk. Wij raden papier van minimaal 185gr aan.
In principe zijn pastelpotloden zachte pastels in potloodvorm. Ze werken dus precies hetzelfde als normale pastelkrijtjes, maar door de vorm en de optie om de punt te slijpen heb je veel meer controle. Dit maakt pastelpotloden erg geschikt om gedetailleerde portretten of kleinere tekeningen mee te maken.
Vermijd echt zwart om schaduwen te tekenen met kleurpotlood. Zwart maakt kleuren een beetje modderig en geven een onrealistische indruk. Beter is om donkerblauw, donkergroen of donkerbruin te gebruiken als basis voor je schaduwen. Kleuren hebben ook psychologische betekenissen.
Als je tubes met aquarelverf gebruikt, dompel je natte penseel dan in de kleur die je wilt gebruiken. Breng de verf op je penseel dan met ronddraaiende bewegingen aan op het palet. Voeg meer water toe totdat je een plasje aquarelverf gemaakt hebt dat door je penseel opgezogen kan worden.
Ronde penselen zal je waarschijnlijk het meeste gebruiken. Als eigenschap hebben zij dat ze veel verf vast houden, waardoor je bredere penseelstreken en wassingen kan maken. Ook de punt van de penseel kan je heel goed gebruiken voor je preciezere werk. De Chinese penseel wordt ook vaak door kunstenaren gebruikt.
Wat heel belangrijk is bij beide: ga niet vanaf het begin krassen en hard op het potlood duwend iets dicht kleuren! Begin rustig aan! Met kleurpotloden werken is ZEN. Met kleurpotloden werken betekent laag na laag na laag opbouwen.
Pastelmat is speciaal ontwikkeld voor het -Je raadt het al- pasteltekenen! Het oppervlak van Pastelmat bestaat uit kleine vezeltjes, welke zorgvuldig zijn vastgemaakt aan het karton. Deze zijde is bedoeld om je tekening op te maken. De achterkant van Pastelmat is gewoon glad wit karton.
Water lost de verf op en verdunt het tot schildermassa. Maar water zorgt ook dat het papier gaat uitzetten. Dat is lastig bij het aquarel verven. Daarom spannen we het papier op.
Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop. Je kan het bestellen via internet en misschien ook bij hobby winkels kopen.
Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf? Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie.
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.
De meeste aquarelblokken zijn vervaardigd van 300grams papier, maar u kunt bij DiscountOffice.nl ook 165 grams en 250 grams aquarelpapier bestellen.
Kleurpotloden koop je online bij Blokker.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.