Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag.Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
Vreemdgaan wordt in de meeste gevallen ervaren als een integriteitkwestie. Je zou het ook een intimiteitsbreuk kunnen noemen. Iets wat je alleen met jouw partner beleefde, ligt voor jouw gevoel nu op straat.
Vaak is het namelijk zo dat iemand geen spijt heeft van het vreemdgaan zelf, maar wel van de pijn die ze een ander hebben aangedaan. Oprechte spijt ervaren bij de ander is vaak essentieel om door te kunnen gaan."
Hoe lang dit precies duurt, hangt af van jou als persoon, hoe heftig het vreemdgaan was en hoe lang jullie al een relatie hebben. In sommige gevallen kan het wel meer dan een jaar duren. In deze tijden kan het erg helpen om erover te praten met vrienden. Denk wel goed na over met wie je het allemaal wil delen.
Een gebeurtenis die door veel mensen als heel ingrijpend wordt ervaren. Niet voor niets wordt vreemdgaan door sommige auteurs ook wel “betrayal trauma” genoemd. In onze praktijk zien we inderdaad dat vreemdgaan heel traumatisch is voor de partner die bedrogen is.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Veelvoorkomende oorzaken van vreemdgaan
persoonlijkheidskenmerken als: niet geleerd hebben hoe je met liefde moet omgaan, moeite met je aanpassen, niet geleerd hebben je gevoelens en behoeften te uiten, je bent seksueel nieuwsgierig/avontuurlijk, je hebt geen realistische verwachtingen van een relatie.
Je kunt je angstig, depressief, boos en vernederd voelen. Het vreemdgaan van je partner heeft daarnaast ook grote gevolgen voor jullie relatie. Je kunt te maken krijgen met vertrouwensproblemen of besluiten om de relatie te verbreken.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.
Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg. Zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is, mag stappen gaan zetten die tot herstel gaan leiden.
Op deze leeftijd gaan mannen het meest vreemd
Misschien denk je dat je als twintiger je meest wilde jaren hebt, maar op het gebied van vreemdgaan is dat totaal niet het geval. Integendeel juist. Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste.
Volgens het onderzoek is de kans dat je relatie blijft duren niet bijster groot. Meer dan de helft van de relaties, 54,5%, liep meteen op de klippen zodra het ontrouw aan het licht kwam. 30% probeerde in eerste instantie om samen te blijven, maar ging daarna toch uit elkaar.
Hoewel het begint als een informele flirt, kan het mogelijk uitgroeien tot iets veel sterkers. Lichamelijke intimiteit kan de basis leggen voor emotionele intimiteit en na verloop van tijd kunnen de partners van de affaire een gevoel van betrokkenheid bij elkaar voelen, bijna zoals echtgenoten dat doen.
Affaires gaan meestal door zolang beide partijen eruit halen wat ze willen: geheime lust, niet de lasten, wel de seks. Maar: de meeste affaires worden na een jaar verbroken.Na anderhalf jaar zeker.Ongeveer 30 procent van de affaires duurt langer dan twee jaar.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Geef eerlijk antwoord op de vragen van je partner, over met wie, hoe lang, wanneer, waarom, wat je voor de ander voelt, of je nog aan de ander denkt, etcetera. Hou geen belangrijke zaken achter. Je hoeft geen pijnlijke details te vertellen over het hoe.
EFT-relatietherapie kan je helpen bij de gevoelens die loskomen tijdens of na overspel. De EFT-relatietherapeut kan jullie ondersteunen in het verwerken van deze moeilijke tijd. Je leert de pijn te benoemen en je kan zeggen waar je behoeften liggen. Hierdoor kan de ander iets voor je betekenen.
Polyamorie: een levenswijze waarbij wordt erkend dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polygamie: een echtelijke verbintenis van één man met meer vrouwen (polygynie) of één vrouw met meer mannen (polyandrie). Polygamie heeft vaak een traditionele of religieuze achtergrond.
Ongeveer één op de drie vrouwen is vroeg of laat de minnares van een getrouwde man. De meeste van deze vrouwen hopen dat de man zijn vrouw zal verlaten, maar uiteindelijk kiest slechts anderhalf procent van de mannen voor hun minnares.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.