Waterpokken is de naam van een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend, vanwege de hevige jeuk en de koorts. Voor baby's en kinderen met een verminderd afweersysteem of voor zwangere vrouwen kan de ziekte schadelijk zijn.
Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking. Bent u volwassen of ouder dan 12 jaar en krijgt u waterpokken? Als u de huisarts dezelfde dag belt en met medicijnen start, bent u minder lang ziek.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Duur waterpokken bij baby
Een baby heeft meestal 1 tot 2 weken waterpokken, vanaf het moment dat de rode vlekjes zichtbaar zijn. De baby is al wel eerder besmet voordat de ziekte zichtbaar is.
Waterpokken begint met rode vlekjes die overgaan in bultjes. Op de homepage staan afbeeldingen van de 3 stadia van waterpokken. Je kunt hierbij het onderscheid zien tussen de bultjes, blaasjes en korstjes.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
U kunt van waterpokken erg ziek worden en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Neem contact op met uw huisarts. Als u binnen 24 uur nadat de vlekjes, blaasjes en korstjes ontstaan met medicijnen start (virusremmers), wordt u minder lang ziek.
Binnen drie weken ontstaan de eerste klachten. Een kind met de waterpokken kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot nadat de blaasjes zijn ingedroogd tot korstjes. Dit proces duurt zo'n tien dagen; je kind is dus ongeveer tien dagen besmettelijk.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt.
Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn.
Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.
Als iemand waterpokken of gordelroos heeft: afstand houden of weren van de werkvloer totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Handhygiëne. Hoest- en nieshygiëne.
Ook het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. Het virus kan worden over gedragen vanaf twee dagen voor het ontstaan van de blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. De kans dat er al andere kinderen zijn besmet voordat je ziet dat een kind waterpokken heeft, is daarom zeer groot.
Wat helpt tegen waterpokken? Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo'n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.
Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.
Het is niet ongebruikelijk dat kinderen blaasjes hebben in het luiergebied. Tussen de billen en bij meisjes op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt. Als je kindje hier veel last van heeft zou je deze plekken kunnen bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.
Incubatietijd: 10-21 dagen (meestal 13-18 dagen). Besmettelijke periode: 2 dagen voor blaasjes tot indrogen. Maatregelen: Contactonderzoek op indicatie. Onderzoek zwangere op indicatie.
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen.
Als je waterpokken hebt, kun je beter niet gaan zwemmen. Het warme water verergert niet alleen de jeuk, ook kan het zwemwater er voor zorgen dat de wondjes gaan ontsteken.