Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider. Rond deze tijd komen de Spaanse Specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar.
De werkcultuur is er overigens wel echt anders. Doordat veel Spaanse bedrijven nog steeds vasthouden aan de befaamde siësta zijn de werktijden in Spanje anders dan die in Nederland. Vaak duurt de siësta van 14:00 tot 17:00 uur, waardoor de werkdagen erg lang zijn.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie.
Grote supermarkten, winkelcentra en winkelketens
Van maandag tot zaterdag, van 9.00u/10.00u. tot 21.00u/22.00u. Sommige winkelcentra zijn ook op zondag geopend. Sommige supermarkten openen in juli en augustus ook op zondag hun deuren, dit is echter alleen het geval in de kustgebieden.
Bekende modeketens zoals Zara, Bershka, Mango en Pull & Bear zijn doorgaans veel goedkoper in Spanje dan elders in Europa. Ook bij low cost kledingmerken zoals Primark, Shana en Lefties kun je veel kopen voor weinig geld. Maar als je op zoek bent naar echte koopjes, dan moet je eens een outlet bezoeken.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
Niet doen: een powernap tijd van 30 tot 80 minuten
Hoewel het verleidelijk kan zijn om 'even een uurtje te gaan liggen' is dit voor je energie geen goed idee. Als je langer dan 20 minuten dut, kan je in de diepe slaapfases terechtkomt.
Van tapas hapjes zoals patatas bravas, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en garnalen met knoflook tot aan gazpacho en paella! Maar ook lokale Spaanse gerechten zoals salmojero en tumbet vind je hier. En vergeet de churros als toetje niet.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Spanjaarden hebben genieten tot de hoogte vorm van kunst verheven. Een Spanjaard werkt om te leven, en niet, zoals veel Noord Europeanen, leven om te werken. Het sociale – en familieleven is het allerbelangrijkste voor een Spanjaard. Dit zie je ook terug in hun liefde voor kinderen maar ook voor de ouderen.
Dit is afhankelijk van de winkels/magazijn waar je werkt, maar ook op welke dag en welke afdeling je werkt. In de winkels liggen begintijden tussen 08:00 uur en 09:30 uur. Dit ligt aan de functie. De normale werk dag in de winkel begint om 09:30 tot 18:00 en op zaterdagen is dit van 08:00 tot 17:00.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
De Spanjaarden houden van lekker eten. Dat is een belangrijk onderdeel van hun cultuur en dagelijkse leven. In Spanje wordt maar liefst vijf keer per dag gegeten, waarvan twee keer per dag een warme maaltijd.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Wie écht wil profiteren van het middagdutje moet langer dan anderhalf uur slapen. Dit zorgt ervoor dat u in de volledige slaapcyclus doorloopt, waardoor u zich bij het opstaan een stuk fitter voelt. Het volbrengen van de volledige slaapcyclus zorgt ervoor dat de hersenen goed tot rust komen en kunnen opschonen.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
“Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann. “Cellen en weefsels worden gerepareerd, gifstoffen worden uit je hersenen verwijderd, herinneringen en emoties worden verwerkt en opgeslagen en de vermoeidheid die je overdag hebt opgebouwd, wordt verminderd.”
Een tapa is een klein Spaans hapje dat wordt geserveerd in een Spaanse bar. Bijna alle bars in Spanje serveren wel tapas want het eten van tapas is typisch voor de Spaanse cultuur. Als een tapa bij elkaar wordt gehouden met een tandenstoker, dan heet het een pintxos of een banderillas.
Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.