In tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijg je geen aarsmaden van je hond of kat. Deze wormen worden van mens op mens overgedragen via besmette wc-brillen, speelgoed etc. Alleen van de hondenlintworm krijgen mensen, met name kinderen, heel soms een lintworm in hun darm.
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
Spoelwormen zijn geelwit tot roze gekleurd. Vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting van de hond, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar. Opgedroogde wormen zien eruit als opgerolde elastiekjes. De volwassen wormen leven in de dunne darm en leggen daar eitjes.
Wormen bij de hond
In Nederland is het vaak de spoelworm die zich nestelt in uw hond. Andere wormsoorten die de hond belagen zijn de lintworm, de zweepworm, de haakworm en de Franse hartworm.
Myiasis is komt voornamelijk voor in de zomer en zien we meestal bij het konijn. Het kan echter ook bij hond, kat en elk andere diersoort voorkomen.
De vliegenlarven (maden) die uit deze eitjes komen, kruipen door de huid of in lichaamsopeningen en veroorzaken veel weefselschade met pijn. Ernstig aangetaste dieren zijn erg ziek en kunnen zelfs sterven.
Bij wat warm en broeierig weer leggen vliegen hun eitjes op warme vochtige plaatsen. Een besmeurde vacht is een ideale plek voor ze. Vooral langharige honden, katten en konijnen die buiten zijn lopen risico. Uit de eitjes komen de maden, die zich een weg eten door de huid en het vlees.
Dieren die wormeitjes in de ontlasting hebben besmetten ook de omgeving, zoals uw tuin of een zandbak. Op deze manier kunnen ook mensen en jonge kinderen besmet worden. Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt.
Je kunt je hond tegen wormen behandelen door hem een ontwormingsmiddel te geven. In de meeste gevallen zal dit een tablet zijn. Tegenwoordig bestaan er ook smakelijke tabletten die je hond als snoepje op kan eten. Bij pups gaat de voorkeur meestal uit naar druppels op de huid of een tablet.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Ze kunnen diarree en gasvorming krijgen omdat wormen de darmwerking verstoren. Soms braken de dieren de wormen uit. Of ze hoesten de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt.
Een lintworm geeft bij de hond, kat en bij kinderen(!) vooral jeuk rond de anus. Alleen als je heel veel lintwormen hebt kan je buikpijn en diarree krijgen en afvallen. Zo'n ernstige besmetting komt weinig voor.
Alle honden kunnen zich besmetten door opname van wormeitjes die zich in omgeving bevinden Deze eitjes, met larven erin, kunnen in de grond wel tot een jaar lang blijven leven. Honden kunnen zich ook besmetten door het opeten van een toevallige tussengastheer of door het eten van rauw vlees.
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
Soms ziet u ze in uw poep. Ze zien eruit als dunne of dikkere draadjes. Of u ziet witte, rechthoekige stukjes. Kleine wormpjes tot ongeveer 1 centimeter lang komen het meeste voor.
Het beste ontwormingsmiddel met smaak is Mansonil. Met één tablet per tien kilogram lichaamsgewicht heeft je hond zeker geen last meer van vervelende parasieten in de darmen.
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Kosten voor het ontwormen van je hond
Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Om te voorkomen dat jouw hond klachten, zoals diarree, krijgt van wormen, moet je hond regelmatig worden ontwormd. Dit geldt voor zowel puppy's als voor volwassen honden.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Voor jouw idee: vliegen leggen eitjes. Uit deze eitjes komen pootloze crèmekleurige wormpjes. Dit zijn de larven van de vlieg en noem je ook wel maden. Dat ze geen pootjes hebben wil overigens niet zeggen dat ze zich niet kunnen verplaatsen.
Bij myiasis treden larven van verschillende soorten vliegen het lichaam en veroorzaakt zo een ontstekingsreactie. De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.