Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze.Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen. Vergeet niet: afwisseling is belangrijk.
Waarom is de Galia meloen goed voor je gezondheid:
Het lichtgroene vruchtvlees van de Galia meloen is een bron van vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen en draagt bij aan sterke botten en tanden en een gezonde huid. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Op zoek naar een ideaal tussendoortje voor je dieet? Dan zit je goed met de galiameloen. Want dat fruit bevat heel weinig calorieën, maar laat je wel met een vol gevoel achter. Geen dikmaker dus, die galiameloen.
Watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor zo'n 95 procent uit water. Ben je dus op zoek naar een echte dorstlesser? Dan is deze meloensoort voor jou de beste keuze. Lekker om een aantal slices mee te nemen naar het strand!
Watermeloen bevat geen vet, levert weinig calorieën en is rijk aan vitamines en mineralen. Daarnaast bevat deze fruitsoort een grote hoeveelheid vocht. Dit zorgt ervoor dat je lange tijd een vol gevoel houdt. Watermeloen is dan ook een geschikte fruitsoort als je graag wat gewicht wilt verliezen.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Als het je gaat om voedingsstoffen, dan is de galiameloen duidelijk een betere keuze. Onderschat daarnaast de hoeveelheid vezels niet. Die ligt hoger bij de watermeloen dan bij de galiameloen. Dit soort natuurlijke vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde darmflora.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Watermeloen (7,5 gram)
Er zitten bijvoorbeeld vezels in, die goed zijn voor je weerstand, darmen en ontlasting, en ervoor zorgen dat je snel en gemakkelijk afvalt zonder hongergevoel te ervaren. Meloen bevat weinig calorieën en juist veel vitamines en mineralen. Ook fijn: het vocht uit meloen draagt bij aan een verzadigd gevoel.
Dit zomerse fruit, rijk aan vitamine C, bevat veel water en is enorm dorstlessend. Maar zijn meloenen ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen? Meloen zijn echter moeilijker verteerbaar en kunnen bij mensen die lijden aan prikkelbare darm een opgeblazen gevoel, winderigheid en een laxerend effect uitlokken.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
Je kunt eventueel ook meloen eten, want daar zit veel water. Door 's avonds een paar stukjes meloen te eten, blijf je goed gehydrateerd. Bovendien zorgt meloen ervoor dat je geen last krijgt van je maag na een zware maaltijd.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Watermeloen kan gebruikt worden als natuurlijk Viagra voor een betere erectie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers onder 122 mannen met een erectiestoornis, waarbij lage bloedwaarden van citrulline en arginine werden gevonden.
In watermeloen zit namelijk lycopeen en dat biedt ondersteuning bij het verlagen van je bloeddruk. Ook heeft het goede invloed op je cholesterolwaardes en is het goed voor je bloedvaten. Dankzij de antioxidant lycopeen is watermeloen ook heel goed voor je ogen.
Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen. Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree.
Als we naar de macronutriënten kijken, bevat de galia meloen vooral koolhydraten. 16 gram, om precies te zijn, waarvan 14 gram fruitsuikers en 2 gram vezels. Daarbij komt dan nog 1 gram eiwit en geen vet, wat betekent dat één galia meloen ongeveer 60 calorieën levert. Niet heel veel voor een zoete versnapering!
U kunt watermeloen wel voor een korte tijd invriezen, een paar dagen, zonder dat de watermeloen zijn smaak verliest. Ingevroren watermeloen is een perfecte gezonde snack. Snijd de watermeloen in stukjes, vries ze een paar uurtjes in en steek er een prikker in. Heerlijk tijdens een warme zomerdag.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.