Een koningin kan steken, maar dit doet ze alleen als er andere koninginnen in haar kolonie zitten. Je kan een koningin dus gemakkelijk vastpakken, maar houd er rekening mee dat binnen een mum van tijd de rest van de kolonie ook op je hand zit! De kans is klein dat ze je steken, ze willen gewoon bij de koningin zijn.
De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt.
De wespenkoningin heeft als taak om de wespenkolonie te starten en uit te breiden. Na haar winterslaap bouwt zij het begin van een nieuw nest, legt ze haar eerste eitjes en zorgt ze daarna voor het voortbestaan van de kolonie.
Hoe kun je een wespenkoningin doden? Kom je een pril wespennest tegen, eentje dat dus nog niet zo groot is?Dan kun je het - voorzichtig - losmaken met een mes en in een emmer water verdrinken. Als het goed is, sterft de koningin dan ook, want die zit in het nest.
Koninginnen zijn groter dan werksters. Gemiddeld kunnen ze 20 mm lang worden, in vergelijking met 10 tot 15 mm voor werksters! Als je in het vroege voorjaar een abnormaal grote wesp ziet, is de kans groot dat het een koningin is op zoek naar de ideale plek om haar nest te bouwen.
Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden. Een wespennest wordt daarom ook maar één jaar gebruikt.
Een hoornaar koningin is altijd groter en forser gebouwd dan haar werksters. Zo is een werkster 17 tot 25 millimeter lang, maar haar moeder kan 25 tot zelfs 35 millimeter lang worden. Overigens bestaan er verschillende soorten hoornaars, maar bij vrijwel alle soorten geldt dat de koningin een kop groter is.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Ten tweede maakt de stof die een dode wesp uitscheidt, andere wespen agressiever. Als je dus één wesp doodt met haarlak of deodorant, kan dit ervoor zorgen dat andere wespen in de buurt juist agressiever worden en jou aanvallen. Dit is dus geen effectieve en veilige methode om wespen te verjagen.
Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren. Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
De levensduur van de koningin
De bijenkoningin kan vijf tot zes jaar leven. Blijkbaar heeft haar intense reproductieactiviteit geen noemenswaardig slijtage-effect. Meestal leeft een koningin echter korter dan 5 jaar. Zodra ze minder gaat presteren, of zodra ze darrenbroedig wordt, zullen de bijen haar vervangen.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij.Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Volgens HLN is er een veel simpeler manier: water. Het zit zo dat als je water verstuift op wespen, denken ze dat het regent.
Bij de wespen hebben, net als bij honingbijen en hommels, alleen de koninginnen en werksters een angel. De mannetjes dus niet.
De gewone wesp en de paardenwesp zijn beide giftige wespen die mensen kunnen steken als ze zich bedreigd voelen. De ene is echter gevaarlijker dan de andere. Lees hier meer over de giftige wespen. De gewone wesp en de paardenwesp (of Europese hoornaar) vallen onder de wespenfamilie met de Latijnse naam Vespidae.
Elk jaar overlijden in Nederland tussen de vijf en tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek. Die mensen hoeven volgens Oude Elberink niet per se allemaal allergisch te zijn. "Het gif van een wesp is namelijk heel toxisch en gevaarlijk omdat het direct door je huid het lichaam in wordt gespoten."
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en blijft er een angel achter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken.
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.
Meestal leidt een steek van een wesp tot een lokale reactie, wat een pijnlijke bult of zwelling tot gevolg heeft. Deze reactie verdwijnt vaak na enkele uren. Een steek in de buurt van de mond of hals kan echter zodanig opzwellen dat het slachtoffer begint te stikken.
Wespen kunnen alleen met voedingsstoffen van buiten op kracht blijven.Wespen gaan daarom instinctief de kant op van het daglicht. Zodra het buiten donker wordt, of de uitvliegopening vanuit het nest wordt geblindeerd, dan laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Vaak zijn dit de ramen en deuren in huis.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van de Europese invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen. De website www.waarnemingen.be heeft een speciaal meldpunt om gevallen in kaart te brengen.
Kom direct in actie in de volgende gevallen: Als je in heel korte tijd meerdere keren achter elkaar gestoken bent: Bel direct 112 of laat iemand anders bellen. Bij een steek in de mond, tong of keel: Bel direct 112 en laat het slachtoffer op een ijsblokje zuigen om zwelling tegen te gaan.