Ibrahim is binnen de islam een belangrijke profeet en boodschapper, die in het jodendom en christendom bekend is als Abraham. Hij is geboren in Babylonië. Ibrahim komt uit het nageslacht van de boodschapper Nuh via zijn zoon Sam. Tussen het overlijden van Nuh en Ibrahim zitten enkel de profeten Hud en Salih.
Offer op Moria
In hoofdstuk 22 van Genesis staat het verhaal waarin Abraham door JHWH op de proef wordt gesteld. Hij krijgt het bevel om naar de berg Moria te gaan om daar zijn 'welbeminde' zoon Isaak te offeren. Abraham gehoorzaamt. Hij verzamelde hout voor het brandoffer en laadt het op de schouders van Isaak.
Herkomst en betekenis Ibrahim
Volgens de Bijbel betekent de naam 'vader van vele volken', maar het kan ook 'de (goddelijke) vader is barmhartig' betekenen. De oorspronkelijke vorm van de naam was Abram, wat betekent: 'de (goddelijke) vader is verheven'.
Grote Profeten
Het begrip 'Twaalf Profeten' duidt op de oudtestamentische profeten en de naar hen vernoemde boeken die kleiner in omvang zijn dan de boeken van Jesaja, Ezechiël en Jeremia. De laatste groep wordt daarom de Grote Profeten genoemd.
Volgens Mohamed is het een kwestie van onwetendheid, ook over de islam – en dus stelt hij racisme geregeld aan de orde. Dan zegt hij dat de profeet Mohammed een zwarte voedster had, en dat de profeet Mozes een donkere huidskleur had.
Dat Mohammed de profeet van Allah is, betekent dat God zijn definitieve boodschap aan de mensheid via hem heeft gegeven. Hij is in het theologisch jargon van de islam 'het zegel der profeten'. De laatste en de hoogste.
Volgens de Heilige Koran werd de Ka'aba gebouwd door de profeet Abraham en zijn zoon Ismail. Volgens de overlevering was het oorspronkelijk een eenvoudige rechthoekige structuur zonder dak. De Quraysh-stam, die over Mekka heerste, herbouwde de pre-islamitische Ka'aba in c.
De Bijbelse aartsvader Abraham wordt door joden, christenen en moslims vereerd om zijn geloof in God. Hij is de 'vader van vele volkeren'. Hij is de stamvader van de Israëlieten en de Ismaëlieten. Isaak, de zoon die zijn vrouw Sara hem schonk, was de drager van het 'altijddurende verbond' dat JHWH met Abraham sloot.
Ismaël, Jisjmaëel of Ismail (Hebreeuws: יִשְׁמָעֵאל jischmaʿel, "God (ver)hoort"; Arabisch: إسماعيل, Ismāʿīl) was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel de oudste zoon van Abraham, geboren uit Sara's slavin Hagar, met wie zijn vrouw Sara hem geslachtsgemeenschap liet hebben, toen zij kinderloos bleef.
Het Offerfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God.
Het Offerfeest is een islamitisch feest waarbij herdacht word hoe de profeet Ibrahim (Abraham) op de proef werd gesteld werd door God. Het Offerfeest wordt tijdens de tiende dag van de pelgrimstocht naar Mekka gevierd.
Zij willen dat Profeet Yusuf, die toen in de gevangenis zat vanwege een laster, hun dromen uitlegt. Profeet Yusuf vertelt hen eerst over de waarheid van tawheed (de eenheid van Allah). Daarna deelt hij hen mee dat degene die druiven perst zijn oude baan zal krijgen, en dat de ander geëxecuteerd zal worden.
Twee vrouwen worden om Abram heen geplaatst: Sarai de Hebreeuwse die getrouwd is, rijk en vrij, maar ook oud en onvruchtbaar. En Hagar, die ongehuwd is, arm en slavin, maar ook jong en vruchtbaar. Het is Sarai die aan Abram voorstelt: 'Luister, de Heer houdt mijn moederschoot gesloten.
Volgens de joden kon Jezus Abraham nog niet gezien hebben omdat hij nog geen 50 jaar was. Volgens hen kon iemand Abraham eigenlijk pas gezien hebben na het bereiken van de leeftijd van 50, omdat Abraham een oude man was. Daar komt dan ook de uitdrukking “Abraham gezien hebben” vandaan.
Abraham/Ibrahiem is door de drie monotheïstische godsdiensten - jodendom, christendom en islam - erkend als 'vader van de gelovigen”.
In Mekka lopen de moslims onder andere zeven rondjes om een soort enorme zwarte kubus heen. Daarin ligt een belangrijke zwarte steen die volgens verhalen uit de hemel viel. De Kubus, ook wel Ka'aba genoemd, is het heiligste gebouw van de moslims. Het wordt ook wel 'het huis van God' genoemd.
Zwarte Steen van Mekka, Arabisch Al - ? ajar al - Aswad, moslimobject van verering, ingebouwd in de oostelijke muur van de Ka? bah (klein heiligdom binnen de Grote Moskee van Mekka) en waarschijnlijk daterend uit de pre-islamitische religie van de Arabieren.
De Zwarte Steen (Arabisch: الحجر الأسود al-Hajar-ul-Aswad) is een steen in de zuidoostelijke hoek (de zogenaamde Jemenitische hoek) van de Ka'aba in de moskee Al-Masjid al-Haram in Mekka waarbij binnen de islam een bepaald soort cultus past. De Zwarte Steen bepaalt het beginpunt van de ommegang (Tawaaf) rond de Ka'aba.
Nederlandse wetenschappers hebben een geschreven versie van het verhaal over Adam en Eva ontdekt die ouder is dan het bijbelboek Genesis. Het verhaal staat op kleitabletten uit de 13de eeuw voor Christus. Daarmee is het zo'n 800 jaar ouder dan Genesis.
Sallallahu alaihi wa sallam (Arabisch: صلى الله عليه و سلم Gods zegen en vrede zij met hem) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen of schrijven van de naam van Mohammed, afgekort als "ص" of saws of het Nederlandse vzmh.
Suleyman of Sulaiman (Arabisch: سُـلـيـمـان ابـن داوود, Sulaymān ibn Dāwūd) is in de islam Malik (koning) van Israël en een profeet.
In 'Jezus in christendom en islam' kon Jezus als baby al praten.