Lavameel of lavagruis, dat hangt ervan af wat je beoogt. Als het om de structuur van de grond te verbeteren is, luchtiger te maken dan gebruik je best lavagruis. Lavagruis kan door zijn grove korrel veel water vasthouden en terug afgeven als het de grond uitdroogt.
Samen met organische stof uit bijvoorbeeld compost of wormenpoep zorgt lavameel voor een goede korrelige bodemstructuur. Kleigrond wordt daardoor ruller en laat het water beter door. Zandgrond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.
Lavameel is de beste grondverbeteraar en is veruit het goedkoopste en meest efficiënte middel om uw bodem terug gezond te maken. Het heeft alle mineralen en sporenelementen in de goede verhouding en dit zijn er meer dan 80!
Hoeveel moet/mag je gebruiken? Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven.
Lavagruis of grof lavameel breekt trager af in de grond en fijn lavameel is een hapklare brok voor je groenten. Een uitstekende manier om je moestuingrond in topvorm te houden is om regelmatig mineralen in de vorm van lavameel.
Zowel grasvlakten, groententuinen als siertuinen varen wel bij het gebruik van lavameel. Iedereen zou de reflex moeten hebben om eerst met lavameel te werken en pas later te kijken of het nog nodig is om bij te mesten met organische meststoffen. In plaats van standaard elk jaar organische meststoffen te strooien.
voorkom zoveel mogelijk het inademen van dit product. Het is uiteraard niet schadelijk maar omdat het gesteente is wordt het moeilijk afgevoerd door het lichaam.” Mwah, zo zit het niet helemaal. Ieder fijn poeder of stofdeeltje dat te klein is om te worden uitgeademd blijft plakken aan je longen.
Lavameel kan je het hele jaar door toepassen. Lavameel heeft enige tijd nodig om de mineralen vrij te geven. Om deze reden kan je bijvoorbeeld in het najaar lavameel strooien zodat het in het voorjaar goed beschikbaar wordt voor planten.
Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen. Een bijkomend voordeel van lavameel is dat het een biologisch product is dat niet al te snel oplost na een regenbui. Het kan vrijwel het hele jaar door wel gebruikt worden om slakken te bestrijden.
In de fruit-, aardappel- en wijnteelt wordt lavameel men al met succes toegepast tegen meeldauw of andere zwamziekten. Krijgen we bijv. met luizen of rupsen te maken, dan kunnen we ingrijpen door met Lava+ te bestuiven. Lava+ werkt zeer effectief tegen bladluizen (het fijne poeder verstikt ze).
Nog een voordeel van lavameel: het zit boordevol voedingsstoffen. Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente en wordt gebruikt als bodemverbeteraar, vooral bij tuinen op kleigrond. Lavakorrels bevatten meer dan tachtig mineralen die - door de verbeterde bodemstructuur - extreem goed worden opgenomen door planten.
Voor Lavameel wordt ongeveer 400 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin ;) Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
Lavameel bevat een hoog gehalte aan silicium. Daarnaast bevat het ook andere belangrijke voedingsstoffen als calcium, fosfor, magnesium en veel andere sporenelementen. Lavameel is een meststof en bodemverbeteraar in 1!
Slakkenkorrels met metaldehyde of methiocarb
Dit zijn zeer giftige korrels die alle slakken doden maar óók de vogels en egels die de korrels of de vergiftigde slakken eten. Je kinderen worden er hartstikke ziek van. Ook honden en regenwormen eten die korrels graag op en gaan er dood aan.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Je kan ze dus remmen door de blaadjes van je fruitbomen minder aantrekkelijk, stugger en harder te maken. Dat doe je door ze te bestuiven met DCM Vitasilica® Lavameel. Dit vulkanisch gesteente in poedervorm, van natuurlijke oorsprong, maakt het blad harder en stugger waardoor het minder aantrekkelijk is voor rupsen.
Lavameel is een zeer fijn gemalen zacht vulkanische oergesteente. Afgekoelde lava stolt en vormt door verwering een bijzonder goede vruchtbare bodem en wordt in de biologische dynamische landbouw gezien als een bron van oer levenskracht.
bestuif de buxus om de 4 weken met DCM Vitasilica® Lavameel. Voorkom ook een uitbraak van nieuwe rupsen.
Basaltmeel is speciaal bedoeld voor het veranderen en verbeteren van kleigrond. Het jong vulkanisch basaltgesteente (dat in tegenstelling tot lavameel niet vermalen is en dus een hardere structuur heeft) bevat silicium, sporenelementen en mineralen.
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest.
Het beste kun je de heermoes met een gasbrander of kokend water wegbranden. Ook kun je strooizout strooien tussen de voegen van de tegels. Je kunt heermoes ook bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen.