Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Regenwormen staan aan de basis van vele voedselketens en dienen als voedsel voor veel vogelsoorten, zoals de merel, kraai, roodborstje. Ook bij egels, dassen en mollen staan regenwormen op het menu. Verschillende insecten (waaronder kevers), naaktslakken en platwormen hebben regenwormen op het menu staan.
Maden hebben een goede werking op de karper, omdat het aas is wat veel geur afgeeft en beweegt. Het valt dus vrij snel op bij de karper en de karper is er ook dol op. Daarom kun je heel goed karpervissen met maden. Je kunt maden gebruiken bij het penvissen, statisch vissen en feeder vissen.
Worm en mestpier, aas bij uitstek.
Met een worm of mestpier als aas kun je eigenlijk heel veel vissoorten vangen. Er zijn zelfs vissoorten bij zoals zalm, zeeforel en forel waarbij het verboden is om een worm als aas te gebruiken.
Dobbervissen is bij menigeen favoriet. Maar ook zonder dobber kan je met wormen baars vissen. Door enkele loodjes op de lijn te zetten en de worm(en) langzaam met rukjes binnen te vissen kan je prima baars vangen. Voor welke techniek je ook kiest, let wel op dat je goede wat langere en vooral dunstelige haken hebt.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
Een plukje brood net zo lang tussen de vingers rollen totdat het een bolletje is . Aan de haak prikken en vissen maar, meestal op voorntjes. Nadeel van dit is namelijk wel veel beet, maar in het algemeen mis je een heleboel aanbeten. Daarom probeerde je als kind ook nog het puntje uit het brood te laten steken.
Het groenvoer kan bestaan uit:
Komkommer. Broccoli. Bloemkool. Kool.
Maar er is ook een dier dat zo'n sadistisch experiment wél overleeft, wil het verhaal: de regenworm. Sterker nog: als je die doormidden knipt, hakt of trekt, zullen beide helften uitgroeien tot 2 levensvatbare ongewervelden.
Vijanden Regenwormen hebben veel vijanden. Veel dieren vinden regenwormen een heerlijk hapje. De duizendpoot, een roofdiertje onder de gronddiertjes, lust best een regenworm. Ook vogels zoals merels en grutto's eten graag wormen.
De wormen houden zich op in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig. De eitjes bevinden zich op de huid van de anus.
Ongekookt tuin en keuken afval, aardappelschillen, fruit-en groenteresten, Bananenschillen, mest van kleine planteneters zoals een cavia of konijn, resten uit groente- en siertuin, snoeiafval (groen), stalmest. Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen.
Al je groente en fruit afval, koffieprut, papier, theezakjes en bladeren. Ben voorzichtig met zuur afval zoals citrusvruchten. Olie, zuivel, vis en vlees kan er niet in.
Goed voor brasem, baars en paling. Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten. Maïs is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Harde of knapperige korsten zijn echter moeilijk aan de haak te krijgen en slappe korsten nemen juist weer sneller water op. De gulden middenweg vind je bij wit tijgerbrood, Turks brood of wit casinobrood. Deze broodsoorten hebben soepele korsten die je goed aan de haak kan prikken en die relatief lang blijven drijven.
Rijst met vis en groente is natuurlijk de meest gezonde combinatie ... maar ook gewoon een hele lekkere! De smaak van vis past namelijk heel goed bij groene groenten als broccoli, sperziebonen of spinazie.
Meng wat brood, beschuitmeel, gemalen hennep en koekjesmeel. Laat dit vervolgens inweken in wat water. Vervolgens kun je het gebruiken als lokvoer of als aas. Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken of de genoemde ingrediënten combineren met andere om een geschikt lokvoer te maken.
Je kunt maden laten rondkruipen in geflavourde meelsoorten of zelfs boiliemixen. De maden zullen zich volvreten en ruiken daarmee automatisch meer naar je andere aas. In helder water zie je vaak vissen op half water liggen. Probeer voorzichtig een aantal maden over de vis te schieten met een katapult.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Met een formaat 12 haak kun je prima tot wel twee wormen vissen. Met een maat 14 haak kun je goed een mestpier vissen. Haakjes maat 16 en 18 lenen zich prima voor een visserij met maden en casters.
Pak het puntige uiteinde van de haak en spies de worm daarop, de haak moet helemaal door de worm heen. Je moet de haak op ongeveer een halve centimeter van het uiteinde van de worm inbrengen. Als je de haak te dicht op de kop van de worm plaatst kan de worm nog van de haak afkomen.