Daarom adviseren wij, vooral in de winter de schoenen regelmatig te impregneren, bij voorkeur na 10 maal dragen. Wanneer uw schoenen blootgesteld zijn geweest aan heftige regen of natte sneeuw, is het belangrijk dat u uw schoenen na het drogen onmiddellijk opnieuw impregneert.
Door uw schoenen in te spuiten met een impregneerspray beschermt u deze tegen vuil en water, wat de levensduur verlengt. Door dit regelmatig te herhalen blijven uw schoen goed beschermt tegen invloeden van buiten af. Leren schoenen kunt u het beste driemaal benevelen met een korte droogtijd tussen iedere behandeling.
Beschermen. Als je schoenen helemaal clean zijn, is het belangrijk om ze te gaan beschermen. Gebruik voor bescherming een impregneerspray, hiermee bescherm je de schoen tegen vuil en vocht en voed je het leer. Spray op 30 centimeter afstand en laat een half uurtje intrekken.
Door je schoenen in te spuiten met een impregneerspray, maak je ze water- en vuilafstotend waardoor ze beschermd zijn tegen invloeden als regen, sneeuw, waterplassen, … Als je je schoenen veel draagt, kan je best je schoenen geregeld eens impregneren (bijvoorbeeld na 8 à 10 keer dragen).
Om je schoenen, tassen en andere suède of nubuck accessoires te beschermen tegen water of vuil, kun je ze regelmatig inspuiten met de Collonil Carbon Pro Spray of de Collonil Nano Spray. De beschermlaag van beide sprays heeft een preventieve werking.
Zoek je de beste impregneerspray om je kleding en schoenen mee te kunnen beschermen? De Nikwax Tech Wash & TX Direct pack van Nikwax is een goede keuze! Je krijgt gelijk twee bussen met goede impregneerspray opgestuurd, die beide net een andere werking hebben. Zo maak je je kleding waterproef en resistent tegen vuil.
Bij droog weer is een driewekelijkse spray-beurt voldoende om de beschermlaag op je schoenen optimaal te houden. Wanneer je suède schoenen nat zijn geworden, is het slim om deze op kamertemperatuur te laten drogen en daarna extra in te sprayen.
Bescherm je schoenen met een waterafstotende spray
Maak je schoenen waterdicht door ze aan het begin van de herfst in te spuiten met een impregnerende spray. Zo leg je een onzichtbare beschermlaag die je schoenen gedurende 15 regendagen vocht- en vuilafstotend maakt.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
Is de schoen goed schoon, dan kunt u de schoenen behandelen met impregneerspray (waarmee u dus in de diepte impregneert). Na een uurtje drogen kunt u de schoenen behandelen met onderhoudsmiddel dit bevat was en verzorgende oliën zodat het leer van uw schoenen soepel gehouden worden.
Let op, gebruik nooit te veel schoensmeer omdat anders het leer dichtgaat en niet meer kan ademen. Daarnaast blijft vuil sneller aan u schoenen plakken. Laat het schoencrème een half uur intrekken en blink dan uw schoenen op met een droge doek. Spuit daarna uw schoenen in met een water- en vuil afstotende spray.
Om je leren schoenen te beschermen tegen water en vuil kun je het beste een goede impregneerspray voor schoenen gebruiken. Tijdens het inspuiten is het belangrijk dat je vanaf een afstandje spuit, zodat er geen druppels ontstaan. Gebruik een zachte doek met een beetje zeep wanneer je je leren schoenen gaat schoonmaken.
Een vlek op je leren schoenen? Manusje-van-alles, Vaseline, does the trick. Smeer een beetje Vaseline op de vlek, laat het middeltje enkele uren zijn werk doen en ga dan met een droge doek over je schoenen. Bonus: Vaseline zorgt voor een waterdicht laagje!
Om je schoenen zo mooi mogelijk te houden, adviseren we je je schoenen na ongeveer 10 keer dragen opnieuw in te sprayen en dit telkens te herhalen. Check je witte schoenen na het dragen ook altijd even, want zo voorkom je dat er een vlek intrekt en je deze er nooit meer uit krijgt.
Als de sneakers nog (bijna) nieuw zijn kan je ze het beste inspuiten met een beschermende spray. Dit zal er voor zorgen dat vuil minder makkelijk aan se schoen zal hechten. Er zijn zelfs merken (Nanex) die laten het water langdurig van de schoenen af parelen.
Om Gore-tex wandelschoenen waterdicht te maken gebruiken wij Fabric & Leather Proof. Deze spray heeft zich op onze wandelschoenen bewezen effectief te zijn. Zelfs na drie seizoenen intensief gebruik, kon ik twee weken geleden nog een waterval oversteken. Zonder natte sokken te krijgen.
Om het goed schoon te maken, kun je een Gore-Tex schoen dus volzetten met water. Doe dit met handwarm water. Hierdoor kunnen de poriën van het Gore-Tex membraan zich legen in het water en lost zout erin op. Als je de schoon leegt is het membraan weer goed schoon en ventileert 'ie weer maximaal.
Was je GORE-TEX®-kledingstuk in de wasmachine in warm (40 °C) water. Gebruik voor het beste resultaat een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen poeder, wasverzachter of chloorbleekmiddel.
Leren schoenen onderhouden doe je idealiter dus door ervoor te zorgen dat je schoenen niet nat worden door sneeuw of regen. De kans daarop is echter verdraaid klein. Om je natte leren schoenen te laten drogen is het belangrijk om deze niet direct onder of op de verwarming te leggen.
Hoe werkt een waterdichte schoen
Een wandelschoen is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Een waterdichte schoen bevat een binnenschoen, de binnenvoering, die waterdicht is. Vergelijk het met een sok die in de schoen bevestigd is. Meestal is deze van Gore-Tex gemaakt, een waterdicht en toch (licht) ademend materiaal.
Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is. Het kan vochtig worden, zonder dat het vochtig aanvoelt.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Het verschil tussen nubuck en suede
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.