Klotsende buik
Hypertone sportdranken bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter, waardoor het vocht langer in de maag blijft zitten. "Hierdoor kan je het vocht en de koolhydraten niet goed gebruiken tijdens het sporten", aldus het Voedingscentrum.
Het belangrijkste voordeel van een sportdrank is het aanvullen van vocht tijdens de training. Hoewel je dit niet altijd in de gaten hebt, verbruikt het lichaam een grote hoeveelheid vocht wanneer je sport.
DE VOORDELEN VAN AA DRINK HIGH ENERGY ALS HYPERTONE SPORTDRANK. AA Drink High Energy is zeer geschikt om de koolhydraatvoorraden (of de glycogeenvoorraad) voorafgaand een langdurige inspanning aan te vullen. Of omgekeerd, om na een langdurige inspanning jouw verloren energie in de spieren terug op peil te brengen.
In principe heb je geen speciale sportdrank nodig bij een inspanning korter dan 1 uur. Ga je langer sporter, dan kan een sportdrank een ideale uitkomst bieden om je vocht aan te vullen en je energie op peil te houden zodat je het maximale uit je training kan halen.
In een blikje Red Bull zit ongeveer 28 gram suiker. Door de grote hoeveelheid suiker gaat je lever extra suiker in je bloedbaan pompen, wat na ongeveer één uur voor een 'suikercrash' kan zorgen. Je kan je hierdoor suf gaan voelen en waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om een inspanning te leveren.
Extra energie is dus prima voor een duursporter, maar voor een recreatiesporter (waaronder kinderen) is de grote hoeveelheid suiker in sportdrank ongezond en onnodig. In een flesje AA-drink High Energy zitten maar liefst 263 kilocalorieën (14 suikerklontjes) en in Extran Energie 200 kilocalorieën (10 suikerklontjes).
Je kan een hypotone sportdrank voor en gedurende een training (of wedstrijd) gebruiken als dorstlesser. Een hypotone sportdrank bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml. Net zoals een hypotone sportdrank wordt ook een isotone sportdrank snel en gemakkelijk opgenomen.
Dranken die bijvoorbeeld (veel) meer dan 10 gram koolhydraten per 100 milliliter bevatten, blijven namelijk langer in de maag zitten, waardoor minder vocht beschikbaar is voor het lichaam om op te nemen. Ze kunnen zelfs tijdens intensieve en langdurige inspanning bijdragen aan verdere uitdroging van het lichaam.
Deze isotone Hydrate & Perform drank van Isostar bevat de nodige elektrolyten om je lichaam goed te verzorgen tijdens de inspanning. De elektrolyten zorgen ervoor dat je lichaam makkelijk vocht op neemt en daarnaast bieden de kool hydraten de nodige energie.
Hoeveel moet ik dan drinken? Bij het drinken van ongeveer 1 liter isotone sportdrank per uur krijgt je lichaam 60 gram suikers binnen, en dat is ongeveer wat er maximaal kan worden verwerkt tot energie. Toch is er steeds meer discussie over dit advies, want het komt erop neer dat je ook drinkt als je geen dorst hebt.
Het beste is dan om een isotone sportdrank te gebruiken. Deze bevat naast vocht ook koolhydraten en mineralen die je verliest door transpiratie. Doordat de concentratie van deze sportdrank ongeveer gelijk is aan die van het bloed, wordt de drank gemakkelijk opgenomen in het lichaam.
Je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken. Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dat verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden waarin je verkeert. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig.
Het grote nadeel van die dranken is dat ze minder snel in het bloed worden opgenomen en tot maag- en darmlast kunnen leiden. Na een echt zware inspanning van een uur of twee kunnen ze de recuperatie wel bevorderen, maar probeer deze dranken, zeker bij warm weer, toch maar te vermijden.
De website van het Voedingscentrum en de website gezondheids.net melden allebei dat het nuttigen van hypertone sportdranken niet nodig is. Volgens het Voedingscentrum kunnen deze dranken zelfs maagproblemen veroorzaken omdat ze het vocht onttrekken aan het lichaam.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.
Water en sportdrankjes
Het laatste maar misschien wel belangrijkste onderdeel van het dieet van een topsporter is water of ander drinkvocht. Tijdens het sporten verliezen atleten ongeveer een halve liter tot twee liter vocht per uur.
Voedingsdeskundige Drew Price voegt eraan toe: 'Er is wel degelijk een goede reden waarom de wielrenners cola drinken. Het is een vorm van hydrateren en het bevat glucose en sucrose, dus het helpt om de spieren en de lever te voorzien in zijn glycogeenvoorraad.
Vijf tips voor drinken en sporten
Drink water. Pas wanneer je langer dan een uur intensief sport, heb je baat bij een sportdrank. Drink geen te koude of te warme dranken. De ideale temperatuur is zo'n 10 tot 15 graden, dan wordt het vocht het snelst opgenomen in je lichaam.
Aquarius Sport Isotonic is bedoeld voor tijdens het sporten. Tijdens het sporten verlies je vocht en zout door het zweten en gebruik je suikers als energie. Een isotone drank vult aan wat jij verliest tijdens het sporten, er zitten snelle suikers (dextrose) in, de juiste hoeveelheid mineralen(natrium) en vocht (water).
Isotone sportdrank en ORS worden in het bloed beter opgenomen dan water of andere drank. Voorbeelden zijn Aquarius, AA drink iso, AH sportdrank isotoon, groente en tomatensap. Let op dat u isotone drank neemt. Veel sportdranken zijn namelijk ook hypertoon en kunnen klachten verergeren.
Een sportdrank bevat water, suiker en zouten. In een energiedrank zitten dezelfde ingrediënten maar veel meer suikers. Een sportdrank is een combinatie van water, suiker en zouten, dat wat een sporter nodig heeft om te kunnen sporten. Maar let op, er zijn wel wat addertjes onder het gras!
1. Hoe komt het dat energiedrankjes zo verslavend zijn? "Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt.
Energiedrank bevat veel meer cafeïne dan andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola. Van cafeïne zijn veel bijwerkingen bekend waaronder een snelle hartslag, hartkloppingen, een stijging de bloeddruk en in de meest ernstige gevallen plotselinge dood", aldus onderzoeker Jonas Dorner.
Kinderen onder de 13 jaar: geen energiedranken. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven: maximaal 1 blikje per dag maar liever helemaal niet. Mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen en mensen die extra gevoelig zijn voor cafeïne: maximaal 1 blikje per dag maar liever helemaal niet.