De zilver waarde van de zilveren rijksdaalder is momenteel ongeveer 10 euro. Voor verzamelaars kan de zilveren rijksdaalder echter wel een grotere waarde hebben.
Op een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) is een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. De munt werd verkocht voor ruim honderdduizend euro. Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op.
Gouden en zilveren munten hebben sowieso altijd hun edelmetaalwaarde. Zilveren dubbeltjes hebben daarom vaker een hogere waarde dan de latere nikkelen dubbeltjes. De eerste zilveren dubbeltjes werden tweehonderd jaar geleden geslagen, in opdracht van koning Willem I.
Verkoop van uw zilveren rijksdaalder
Voor een grove indicatie van de waarde kunt u ervan uitgaan dat de zilveren rijksdaalder van Koningin Juliana uit 1959 met 10,8 gram zuiver zilver ongeveer €5 waard is, en de zilveren rijksdaalder van Koning Willem met 18 gram zuiver zilver ongeveer €9.
Wanneer een voorwerp van echt zilver is dan zal de toetsstreep verkleuren naar rood. Als het geen echt zilver is dan zal de toetsstreep verdwijnen of niet verkleuren, maar blijven zoals hij was. Pas wel op, want als een voorwerp goed verzilverd is dan dient men eerst de oppervlakte laag iets aan te vijlen.
Waarde van een zilveren tientje
Doordat de munten uit 1970 en 1973 zwaarder zijn dan de andere munten, bevatten deze zilveren tientjes relatief meer puur zilver. Hierdoor zijn deze ook meer waard dan de zilveren tientjes uit latere jaren, namelijk ongeveer 9 euro.
De zilveren rijksdaalders van de periode 1959 t/m 1966 zijn geslagen in 72% zilver. Deze munten wegen 15 gram bruto, waarvan 10,8 gram zilver. Op de voorzijde van de munt is een beeltenis weergegeven van Koningin Juliana en op de achterzijde is een afbeelding van het Nederlandse wapen zichtbaar.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
In Nederland zijn er in het verleden veel zilveren munten geslagen. Meest bekend zijn de zilveren guldens, rijksdaalders, tientjes en 50 gulden stukken. Deze munten kunt u niet meer inleveren bij de bank, maar u kunt dit zilver nog wel inwisselen voor geld bij Goudwisselkantoor.
Bovendien worden zilveren munten nog steeds verkocht onder de margeregeling.Dit houdt in dat u als koper geen BTW betaalt over uw aankoop en is daarom voor velen een doorslaggevende factor voor het verkiezen voor zilveren munten boven zilverbaren (zilverbaren vallen namelijk wel onder het hoge BTW-tarief).
Munten laten taxeren laat je heel eenvoudig doen door Onlinegoudinkoop.nl. Wij zijn al meer dan 10 jaar actief in deze markt en hebben alle expertise in huis. Als jij al weet van welk metaal jouw munten gemaakt zijn en hoeveel ze wegen kun je gebruikmaken van de online calculator.
Voor een 1 cent-munt uit Monaco uit 2001 of 2002 kan u bijvoorbeeld 100 euro krijgen. Een muntstukje van 1 cent uit 2001 uit Finland is dan weer 10 euro waard en ook rosse centjes uit het Vaticaan kunnen behoorlijk wat geld opleveren.