Uw netwerk wijzigen om een ander IP-adres te krijgen Als u op uw telefoon zit, wisselt u simpelweg tussen een wifiverbinding en uw mobiele abonnement. Als u op een computer werkt, maakt u gewoon verbinding met een ander netwerk. Telkens wanneer u tussen netwerken wisselt, verandert uw IP-adres.
Verreweg de meeste apparaten hebben een dynamisch IP-adres. Althans, die hebben ze niet van zichzelf, maar krijgen ze telkens wanneer ze online gaan automatisch toegewezen door een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Dat adres verandert dus telkens.
Zodra het netwerk een IP-adres toewijst, blijft dat adres hetzelfde. De meeste particulieren en bedrijven hebben geen behoefte aan een statisch IP-adres, maar voor bedrijven die van plan zijn om hun eigen server te hosten, is het van cruciaal belang om er een te hebben.
U kunt het IP-adres van uw apparaat automatisch wijzigen door verbinding te maken met een VPN of een proxyserver. Het IP-adres van het apparaat wordt hierdoor gewijzigd, maar het IP-adres voor andere apparaten op uw netwerk blijft hetzelfde.
Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” . In b.v. je router of je NAS, of je applicatie waar je jouw huidige IP adres voor nodig hebt, update dan de DNS servers.
Je IP-adres is gekoppeld aan je locatie. Als iemand jouw echte IP-adres heeft, weten ze dus ook ongeveer waar jij bent. Ook kunnen ze zien welke provider of organisatie dat IP-adres beschikbaar maakt.
Je kunt het zien als je woonadres, maar dan online. Je IP-adres is gekoppeld aan je locatie. Iedereen die jouw IP kan zien, weet dus waar jij bent. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun IP-adres te verbergen.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat.
IP-spoofing, of spoofing van IP-adressen, verwijst naar het maken van IP-pakketten (Internet Protocol) met een vervalst IP-bronadres met als doel zich voor te doen als een ander computersysteem. Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt.
Dit is mogelijk.In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider.Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie.
Op het moment dat jij jouw apparaat verbindt met je WiFi-netwerk, dan maak je verbinding met het netwerk via een IP-adres dat door je router wordt aangewezen. Dit IP-adres is weer anders dan het standaard IP-adres dat je router voor het WiFi-netwerk heeft ingesteld. Dit IP-adres is verschillend per provider en router.
Op elke plek waar je verbinding met het internet maakt, heb je een uniek IP-adres. Je IP-adres is afhankelijk van je locatie en hoe je verbonden bent met het internet. Als je dus verandert van locatie of de manier van verbinden met het internet verandert (van WiFi naar 4G of bedraad), verandert je IP-adres ook.
Een statisch IP-adres zorgt ervoor dat die servers beter zijn te bereiken van buiten het eigen netwerk. Zeker als je een wat uitgebreider bedrijfsnetwerk bezit met eigen servers valt een vast IP-adres te overwegen. Zo'n adres is ook extra veilig. Per apparaat worden de rechten en toegang tot je netwerk bepaald.
Dat is omdat je telefoon zowel een ipv4 als ipv6 ip-adres krijgt van je WiFi router, van ipv6 heeft hij er 2 waarvan er 1 tijdelijk is, dat zal dan die van regel 4 zijn. Je mobiel is in 1ste instantie alleen verbonden met de WiFi van je router waar hij de verschillende types ip-adressen van krijgt.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
De beste en meest veilige manier om je IP-adres te verbergen is met een VPN-dienst. Dit is eigenlijk ook een proxy, maar veel geavanceerder. Een VPN maakt je IP-adres niet traceerbaar, en zorgt er ook voor dat jouw data voor buitenstaanders niet meer te bekijken is.
Meekijken met wat je typt
En als je het niet uitspreekt via een telefoongesprek, dan typ je het wel. In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken.
De opsporingsdiensten mogen het informatiesysteem niet zomaar raadplegen. Ze mogen alleen informatie opvragen als dit echt nodig is voor hun onderzoek. Bijvoorbeeld om inlichtingen te verzamelen als zij terroristische activiteiten vermoeden. Ook mogen alleen bevoegde instanties en personen gegevens opvragen.
De eenvoudigste manier om iemands IP-adres te krijgen, is door een van de online IP-opzoektools te gebruiken, zoals WhatsMyIPAddress.com. Ga gewoon naar de site, voeg een IP-adres toe dat u wilt volgen en het geeft u informatie zoals geolocatie en meer.
Hoe kan de politie mijn IP adres traceren terwijl ik VPN gebruik? Normaal gesproken: Niet. Als je een goede VPN provider gebruikt houdt die geen logs bij en varieert je "externe" ip address voortdurend.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Kort gezegd worden IP-adressen wereldwijd beheerd door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) en lokaal beheerd door uw ISP, bedrijfsbeheerder of router thuis.