Hoe kan ik mijn ex uit de ouderlijke macht zetten?

U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is. Nadat het gezamenlijk gezag stopt, moet de andere ouder nog steeds meebetalen aan de opvoeding en verzorging van het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kan ik het ouderlijk gezag wijzigen?

Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan een moeder uit de ouderlijke macht gezag?

Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderschap-psychiatrie.nl

Kan je ouderlijk gezag weigeren?

De moeder heeft van rechtswege het gezag over een kind. Bij het weigeren van de moeder om medewerking te verlenen aan het aanvragen van gezamenlijk gezag, kan de vader een verzoek bij de rechtbank indienen. Onze advocaat personen- en familierecht bespreekt die procedure aan de hand van een recente uitspraak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op appelman.nl

Kan het ouderlijk gezag worden beëindigd?

Een verzoek tot beëindiging van het ouderlijk gezag kan worden gedaan door de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie, ouders of anderen die het kind als deel van hun gezin opvoeden. Ook als ouder zijnde kun je dus een gezagsbëeindigende maatregel aanvragen bij de kinderrechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaatzoeken.nl

Met deze trucs in je testament moet je ex met zijn vingers van je erfenis afblijven!

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg je een vader uit de ouderlijke macht?

U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is. Nadat het gezamenlijk gezag stopt, moet de andere ouder nog steeds meebetalen aan de opvoeding en verzorging van het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als je kind niet meer naar zijn vader wil?

Als je kind niet meer naar jou toe wil

Op het moment dat jij de ouder bent waar het kind niet meer naar toe wil gaan, zoek dan contact met de andere ouder. Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator erbij. In bijna alle gevallen heb je recht op omgang met je kind!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Heeft een vader altijd recht op gezag?

Een vader, die getrouwd is met de moeder van het kind, krijgt automatisch het gezag. Een vader die niet getrouwd is met de moeder, dient echter het kind te erkennen en apart het gezamenlijke gezag aan te vragen. In de praktijk blijkt vaak dat de vader van het kind wel het kind erkend heeft, maar geen gezag heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gmw.nl

Kan een vader zijn kind opeisen?

Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook als je als biologische vader het kind niet hebt erkend heb je recht op omgang. Dit is wettelijk vastgelegd. De omgang van de ouders met het kind wordt doorgaans vastgelegd in een ouderschapsplan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vzbadvocaten.nl

Wat is de minimale omgangsregeling?

Omvang omgangsregeling in de praktijk

Anders dan eens wordt gedacht, bestaat er in de praktijk in principe geen 'minimale omgangsregeling'. Dit komt omdat de omvang van de omgang afhangt van alle omstandigheden van het geval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op appelman.nl

Kan een moeder haar kind weghouden bij vader?

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuwestap.nl

Welke leeftijd mag een kind kiezen?

Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetwetshuys.nl

Hoe krijg je eenhoofdig gezag?

U kunt niet zelf een verzoek tot eenhoofdig gezag doen bij de rechtbank. Dat moet een advocaat voor u doen. Wordt het verzoek tot eenhoofdig gezag toegewezen? Dan geeft de rechtbank het gezag aan 1 van beide ouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe krijg ik volledig gezag over mijn kind?

In een procedure Verzoek gezag:
  1. is een advocaat verplicht.
  2. bepaalt de rechter voor elk kind afzonderlijk welke ouder het eenhoofdig gezag krijgt.
  3. kijkt de rechter altijd naar het belang van het kind.
  4. vraagt de rechter bij een kind ouder dan 12 jaar naar zijn of haar mening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Welke rechten heeft een ouder zonder gezag?

De ouder zonder gezag heeft geen recht op inzage of afschrift, maar enkel recht op informatie op basis van het dossier. Die informatie mag mondeling en/of op schrift worden verstrekt. Verder mag de ouder zonder gezag geen informatie ontvangen die de ouder met gezag ook niet mag ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvo.nl

Wat kost eenhoofdig gezag aanvragen?

Afhankelijk van de complexiteit van de zaak neemt een aanvraag tot wijziging van het gezag in eenhoofdig gezag tussen de 5 en 10 uur in beslag. Dat betekent dat de totale kosten voor het wijzigen naar eenhoofdig gezag tussen de circa €800,- en €2000,- bedraagt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op appelman.nl

Hoe bewijs je Ouderverstoting?

Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om het contact tussen je kind en jou te bevorderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vechtscheidingshulp.nl

Wie heeft meer recht op kind?

Gezag andere ouder stoppen

De rechter stopt het gezamenlijk gezag alleen als het in het belang is van het kind. De rechter bepaalt ook wie van u het gezag dan krijgt. Heeft u meer kinderen, dan bepaalt de rechter voor ieder kind apart wie het ouderlijk gezag krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat te doen als ex kind niet meegeeft?

Wat kunt u doen als uw ex de omgangsregeling niet nakomt en u de kinderen niet meekrijgt? In het geval u de kinderen niet meekrijgt en de omgangsregeling door uw ex niet wordt nagekomen, dan kunt u via de rechter proberen nakoming van de omgangsregeling af te dwingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wvtadvocaten.nl

Wat zijn mijn rechten als oma?

Het Burgerlijk Wetboek regelt in artikel 1:377a dat een kind recht heeft op omgang 'met zijn ouders en met degene die in nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat'. Dit betekent dat ook opa en oma een recht op omgang met hun kleinkinderen kunnen hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kimsmienkadvocatuur.nl

Wat zijn de plichten van een vader?

Zo is de vader die ouderlijk gezag heeft verplicht om bij te dragen in de zorg en opvoeding over het kind. Hij mag ook meebeslissen bij belangrijke aangelegenheden, zoals het verlenen van toestemming voor het aanvragen van een paspoort of het ondergaan van medische behandelingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op appelman.nl

Kan een kind van 12 jaar wil niet naar vader?

Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eindesamenwonen.nl

Wat mag een kind van 12 beslissen?

Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuwestap.nl

Kunnen kinderen kiezen bij wie ze wonen?

Kinderen worden op hun 18e verjaardag meerderjarig. Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ak-advocaten.eu

Wat valt onder ouderlijk gezag?

In Nederland staan alle minderjarigen volgens de wet onder gezag. Minderjarig is iedereen onder de 18 jaar. Het gezag over het kind ligt in principe bij de ouders van wie het kind afstamt (de moeder en biologische vader). Dit noemt men het ouderlijk gezag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Populaire vragen