De betekenis van dichtheid is "massa per eenheid van volume". Maar in plaats van de definitie is het handiger om een formule te gebruiken. In de formule staat ρ (= 'rho' en geen p) voor de dichtheid. De eenheid van de dichtheid wordt zowel in g/cm3 als in kg/L gebruikt.
ρ = dichtheid (kg • m-3) m = massa (kg) V = volume (m3) In het SI-stelsel wordt de dichtheid uitgedrukt in kg•m-3 (kg/m3), vaak echter wordt ook de niet-SI-eenheid g•cm-3 (g/cm3) gebruikt.
Traditioneel duidt men dichtheid aan met de Griekse letter ρ (rho). De eigenschap wordt uitgedrukt in kg/m³.
Dichtheid is een maat voor de massa van een bepaald volume van een stof. In BINAS wordt hiervoor de eenheid kilogram per kubieke meter (kg/m3) gebruikt.
(rho). In het SI-stelsel wordt dichtheid uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m3), maar de oudere eenheid (uit het cgs-systeem) gram per kubieke centimeter (g/cm3) of kilogram per kubieke decimeter wordt ook nog gebruikt.
Dichtheid is de hoeveelheid massa die aanwezig is in een bepaald volume. Het vertelt je dus hoeveel van een stof er in een bepaalde ruimte zit. De formule om de dichtheid te berekenen is p=m ÷ v.
De dichtheid van een stof wordt bepaald door de massa bij een bepaald volume. Water bijvoorbeeld heeft een massa van 1,00 gram per kubieke centimeter (g/cm3). We zeggen dan: De dichtheid van water is 1,00 g/cm3.
De waardedichtheid is de waarde van een product per volume-eenheid. De volume-eenheid is 1 m3 (maar tonnen worden ook gehanteerd bij zware producten). De waardedichtheid is de waarde van het product in verpakte vorm in euro's per m3.
Vermogen is hoeveel energie er per seconde geleverd wordt of hoeveel energie er per seconde verbruikt wordt. De eenheid van vermogen is Joules per seconde (J/s).
k, in de scheikunde de evenwichtsconstante. k, in de natuurkunde het symbool voor de veerconstante.
Zoals je kunt zien korten we het woord dichtheid af met de Griekse letter ρ (spreek uit als 'rho'). De eenheid van de dichtheid is hier in SI-eenheden gegeven als kg/m3, maar g/cm3 wordt ook veel gebruikt.
Je kunt het verband tussen de massa m en het volume V aangeven met de dichtheid ρ (rho, een letter uit het Grieks). De dichtheid is de massa per volume. Met andere woorden: de dichtheid is de massa (in kilogram, soms in gram) van 1 m³ (soms 1 dm³ of cm³) stof. ρ=m/V.
De SI-eenheid van inhoud is de kubieke meter, m3.
Voorbeelden van eigenschappen die geen stofeigenschappen zijn. De massa van een voorwerp hangt af van de hoeveelheid materiaal en is dus geen stofeigenschap.
De dichtheid van olijfolie is 0,916 kg/liter. Dit is de dichtheid bij een omgevingstemperatuur van 16 of 17 ºC, aangezien olijfolie uitzet naarmate de temperatuur stijgt en de dichtheid dus afneemt.
Een kubieke centimeter goud is bijvoorbeeld zwaarder dan een kubieke centimeter aluminium. We beschrijven dit verschil met de zogenaamde dichtheid. Een kubieke centimeter goud heeft bijvoorbeeld altijd een massa van 19,3 gram. We zeggen daarom dat de dichtheid van goud gelijk is aan 19,3 g/cm3.
De lucht op onze aarde is een mengsel van verschillende soorten gassen en stoffen. De combinatie van deze stoffen geven de lucht een soortelijke massa (dichtheid) van 1,29 kilogram per kubieke meter. Een kubieke meter lucht weegt gemiddeld 1,29 kilogram.
500 ml water weegt zo'n 500 gram, en dat is voor de meeste mensen een optimaal gewicht om vast te houden.
Lading geven we normaal aan met de letter Q en heeft als eenheid de Coulomb c, naar de Franse natuurkundige Charles-Augustin de Coulomb.
In de meeste landen wordt in de regel het symbool l voor liter gebruikt, de onderkast van de 12e letter van het alfabet. Elders, voornamelijk in de wetenschappelijke literatuur, kan men ook de hoofdletter L als symbool tegenkomen; zie deze uitleg. Een liter is gelijk aan: 1000 kubieke centimeter (1000 cc)
Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.