Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Zitten er oneffenheden op je eerste laag, dan is schuren na de eerste laklaag uiteraard wel nodig. Je wilt immers een strak eindresultaat. Maar wat je keuze ook is, tussen twee lagen schuren doe je nooit met een schuurmachine. Doe dit altijd met de hand met een schuurblokje en heel fijn schuurpapier of een schuurmatje.
De korrelgrootte van het slijpmateriaal wordt aangeduid met een cijfer. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Werk bij schuren altijd van grof naar fijn. Grof schuurpapier (korrel 60) is geschikt voor het grove schuurwerk.
Schuur het metaal licht op met schuurpapier korrel 180.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Grof schuurpapier korrel van 60 of lager gebruik je als je roest of een bladderende verflaag moet verwijderen. Middelgrof schuurpapier heeft een korrel tussen de 80 en 120. Hiermee rond je hoeken af of schuur je voor het verven. Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180.
Machinaal schuren is vaak sneller, maar de kans is groter dat je te snel, te diep of te grof schuurt. Daarom adviseren wij om alleen grotere oppervlak machinaal te schuren. Je kunt hierbij denken aan deuren of andere (grote) panelen. Al het andere werk kun je het beste met de hand doen.
Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.
Dit kun je het beste doen met fijn schuurpapier met een korrel van 240. Je zorgt op deze manier voor een betere ondergrond voor de tweede verflaag, waardoor het geheel een stuk beter zal hechten.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Ontvet je pas na het schuren, dan loop je het risico dat je het nog aanwezige vuil in de ondergrond schuurt. Dit vergroot juist de kans dat de verf zich niet goed kan hechten op het oppervlak. Daarom is de juiste volgorde: eerst ontvetten, dan schuren.
De droogtijd van muurverf hangt grotendeels af van de laagdikte van de aangebrachte verflaag en de temperatuur. Let dus goed op of de verf echt droog is geworden, voordat u een tweede laag muurverf aanbrengt. Let op: bij 20 graden is de muurverf na 24 uur uitgehard, bij 10 graden is dit pas na 48 uur.
Naast het schuren na het aanbrengen van de grondverf, is het schuren voor het aanbrengen van de grondverf ook een goed idee. Dit verbetert de hechting van de verf en zorgt voor een egalere ondergrond. De staat van het oppervlak bepaalt in welke mate er geschuurd moet worden.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Ontvetten met ammoniak of schoonmaakazijn
Ontvetten voor schilderen kan zowel met ammoniak als schoonmaakazijn, al heeft het tweede middel de voorkeur. Deze middelen kun je voor elk materiaal gebruiken.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen.
Schuren zonder stof is de beste manier om oude verf of lak weg te schuren en een oppervlak op te ruwen. Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt.Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd.
Trend24 – ProPapier – Schuurpapier set – 10 stuks
Deze voordeelset schuurpapier is van de allerhoogste kwaliteit. Dit schuurpapier is gemaakt van siliciumcarbide en is waterproof. Dat betekent dat het zowel nat als droog kan worden gebruikt.
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.