Belangrijk Niet elke bestaande vloer is geschikt om een nieuwe PVC vloer direct op te verlijmen. Als er nu laminaat, vinyl of tapijt ligt, dien je deze te verwijderen en moet er standaard geëgaliseerd worden. Als er een tegelvloer ligt dien je deze te verwijderen of op de juiste wijze te egaliseren.
Wanneer je een PVC vloer over een bestaande vloer gaat leggen, zorg er dan wel voor dat je de juiste ondervloer gebruikt zodat eventuele kleine imperfecties geen risico vormen. Dat kun je gemakkelijk zelf, en ook het leggen van klik PVC is een fluitje van een cent.
Antwoord: Dat is geen probleem, u kunt de PVC strook rustig lostrekken en opnieuw leggen.
Wanneer er een verwarming in de ondervloer zit is een plak pvc beter omdat dit strakker op de ondervloer zit. Hierdoor gaat de warmte sneller door de vloer waardoor de vloer eerder warm is. Bij een click PVC vloer duurt het iets langer voordat de warmte volledig door de vloer is t.o.v. een plak PVC vloer.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
Wij hanteren een tarief van €23,95 per m2 inclusief egaliseren en verlijmen. Dit geldt voor alle normale PVC-stroken met houtlook en tegelmotief.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Dit is helaas niet mogelijk. Laminaat vloeren kunnen net zoals klik PVC niet strak tegen de muur gelegd worden en moeten daarom voorzien worden van een plint voor een mooie look. Dit is mogelijk door het gebruik van plakplinten, muurplinten of wit gegronde MDF plinten.
Klik-PVC vloeren zijn net als laminaat vloeren gemakkelijk te verwijderen en eventueel mee te verhuizen, PVC vloeren die verlijmd zijn kunnen met speciaal gereedschap worden verwijderd.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Het leggen van de pvc vloer
De volgende stap is het egaliseren van de vloer, na het egaliseren mag er 5 uur niet gelopen worden op de vloer. Als de egaline goed droog en hard is, wordt de vloer geschuurd met een schuurmachine, hierna word nogmaals stof gezogen en geveegd.
' Wanneer er bijvoorbeeld een houten vloer, laminaat, tegels, tapijt, vinyl of marmoleum ligt, is het niet mogelijk om er lijm PVC overheen te gaan leggen. Het is dan nodig om de bestaande vloer eruit te halen en vervolgens de ondervloer opnieuw te egaliseren.
De warmte van de föhn (of heteluchtpistool) zorgt ervoor dat de lijm zacht wordt en hierdoor zal de verlijmde PVC strook eenvoudig los te halen zijn. Het maakt verder niet uit of je een normale plak PVC vloer, een visgraat PVC vloer of een breed PVC los moet halen.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
Egaline is speciaal bedoeld voor het uitvlakken van ondergronden en kan daarom vrij dun aangebracht worden. Egaline vloeren dikker dan 2 tot 3 centimeter zul je in de praktijk dan ook niet snel tegenkomen. Meestal is de dikte van een egaline vloer zelfs maar 1 tot 2 mm dik.