Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Paardenmest is een ideale meststof omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft en de structuur van de grond aanzienlijk verbetert. In paardenmest zitten onder andere stikstof, magnesium, fosfaat en kalium en daar zijn planten en bloemen dol op.
Geef ieder jaar 200 tot 300 liter mest of compost per 100 vierkante meter voor onderhoud van de bodem.
Als je je grond wilt verbeteren heb je niet genoeg aan 2 kruiwagens mest. Elk najaar werken we wel zo'n 30 tot 50 volle kruiwagens verse paardenmest op onze tuin onder de grond. Tot verwerking gooien we ze op grote hopen zodat ze alvast kunnen beginnen met composteren.
Soorten organische mest
Voor de tuin kan rundermest, paardenmest, bloed-, hoorn- en beendermeel, koemestkorrels, champost (champignonmest), wormenmest, compost of een gemengde organische mest in korrelvorm gebruikt worden.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest vaak in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
In principe zijn er twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Kies liever voor organische mest, want dat is beter voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker.
Sommige particuliere paardenhouders laten de mest ophalen door een vriendelijke boer in de buurt. Vaak is dit tegen betaling. Maar sommige boeren halen kosteloos de mest op omdat ze de vaste mest gebruiken als bodemverbeteraar voor hun landbouwgrond.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.
Paardenmest als meststof is ideaal omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft, de structuur van de grond verbetert en de planten kunnen er zich dus naar hartenlust tegoed aan doen.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch. Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.
Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.
Het is ook goed mogelijk om voor bomen en struiken gebruik te maken van mest voor siertuinen. Korrels koemest zijn aanzienlijk voordeliger en hebben hetzelfde effect. Voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding kun je dus beter kiezen voor korrels koemest.
Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan. We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
Het hangt af van uw wensen. Maar gemiddeld betalen onze klanten 60 tot 140 per maand. Bij u kan dit bedrag meer of minder zijn. “Mest is maatwerk.
Paardenmest opslaan volgens huidige wet- en regelgeving
Zorg ervoor dat uw mestopslag voldoet aan: 100% vloeistofkerende of vloeistofdichte vloer. Opstaande randen en drempels waardoor mestvocht niet in de bodem kan wegvloeien. Op ten minste vijf meter afstand vanaf oppervlakte water, zoals een sloot.
Dierlijke meststoffen, zoals paardenmest, bevatten onder andere fosfaat en stikstof. Deze twee stoffen kunnen zorgen voor een vruchtbare bodem. Maar bij overbemesting kan de grond deze stoffen niet goed meer verwerken waardoor de grond verzuurt.
Zodra in het voorjaar jouw planten en bomen ontwaken uit de winterslaap, kun je jouw tuin gaan bemesten. In de maanden maart, april en mei groeien planten hard en kunnen zij wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken.