Jongeren zijn nauwelijks bezig met wat ze eten. Ze kiezen wat ze lekker vinden of wat ze van hun ouders voorgeschreven krijgen. Het ontbijt wordt vaker individueel genuttigd, en wat gegeten wordt is vaak standaard. Bij andere maaltijdmomenten wordt vaker afgewisseld, zowel bij lunches, tussendoortjes als diner.
Geef ze het liefst iets uit de Schijf van Vijf, dus wat groente, fruit of een belegde volkoren boterham, tosti van volkorenbrood met 30+ kaas of volkoren knäckebröd. Willen ze toch iets te snoepen, houd het dan klein. Een koekje of een dropje bijvoorbeeld.
Tussen de maaltijden door hebben pubers vaak behoefte aan iets te snacken. Dat is natuurlijk prima, maar zorg ervoor dat gezonde snacks zoals snoepgroenten en verschillende soorten fruit meer in het zicht liggen dan koek, snoep en chips. Als je kind iets lekkers eet, probeer ze dan met aandacht te laten eten.
Jongeren komen de hele dag door in aanraking met voeding; de drie eet- en snackmomenten op een dag. Als jongeren in de pubertijd komen, ontwikkelen ze een ander eetpatroon. Ouders, vrienden en de omgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Jongeren gaan voeding op een andere manier beleven.
Naast snoep en chocola is ijs ook erg populair onder vrouwen. Een ander toetje dat goed in de smaak valt is yoghurt. Magere yoghurt bevat weinig calorieën en daar letten vrouwen op. Ook smoothies staan hoog op de ranglijst.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden per dag voor een kind van 14 tot 18 jaar: Groente (vers of diepvries): 250 gram. Fruit: 2 porties. Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje.
Gezond met brood. Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.
Een ontbijt levert 10-15% van de energie en voedingsstoffen die pubers dagelijks nodig hebben. Daarmee is het een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt voor tieners bestaat o.a. uit belegd volkorenbrood of ontbijtgranen, magere of halfvolle melkproducten en fruit.
In 2021 zijn kinderen van 4 tot 12 jaar gezonder gaan eten. Van deze kinderen eet bijna 51 procent vijf dagen per week fruit. Ten opzichte van 2020 is het aantal kinderen dat voldoende fruit eet gestegen. Toen ging het om ruim 46 procent van de 4- tot 12-jarigen die vijf dagen per week voldoende fruit at.
Jongeren slaan het ontbijt nog al eens over: 10-30% ontbijt nooit. Niet handig, want juist bij jongeren hebben de hersenen veel energie nodig. De hersenen zijn in de groei en ze moeten ook nog eens flink aan het werk, want jongeren gaan nog naar school.
Nederlandse jongeren denken te weinig aan gezond eten. Dat blijkt wel uit hun groente- en fruitconsumptie: ze halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden in geen velden of wegen. Met alle gevolgen van dien: ongezond eten kan leiden tot obesitas en diabetes.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Voor kinderen van 10 tot 18 jaar is de aanbeveling voor zuivel van het Voedingscentrum: 3 porties melkproducten (450 ml) per dag. Jongens hebben vanaf hun 14e jaar meer nodig per dag: 4 porties (600 ml) melkproducten.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Sommige noten en peulvruchten zijn gezonder dan andere. Dadels en amandelen zijn een goede combinatie als je meer proteïnen in je dieet wilt opnemen. De zoete smaak van dadels stilt de trek naar suiker. Als je een hele dag aan het bureau hebt gezeten en 's avonds nog wilt gaan sporten is deze combi perfect.
Mannen eten meer vlees dan vrouwen. Mannen krijgen gemiddeld 115 gram vlees binnen en vrouwen 81 gram. Ook gebruiken mannen vaker bewerkt vlees. Het verschil bij het gebruik van vis is met 1 gram minimaal en ook qua eieren is met gemiddeld 2 gram verschil per dag het verschil minimaal.
Probeer je suikerinname stabiel te houden – je bent deze dagen gevoelig voor wisselingen in bloedsuikerspiegel. Eet veel fruit (natuurlijk suiker en vochtafdrijvend) en volkorengranen. Vermijd pasta's, witbrood, rijst en koekjes. Groene bladgroenten zijn een bron van ijzer en hebben een geweldig effect op je darmen.
- eiwitten, uit vlees, eieren, tofu of peulvruchten. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen die het lichaam nodig heeft om te groeien. - zink, dat zit in oesters, chocolade, pinda's, eieren, erwten, en asperges. Een zinktekort kan de groei bij kinderen remmen.
Blijf gewoon gezond eten als je op je gewicht wilt letten. Eet tussendoor fruit en groente in plaats van koekjes of chocolade, drink water in plaats van frisdrank of sap, beweeg minstens een uur per dag en laat de televisie en computer wat vaker uit.