Deze behandeling kan met lichte pijn gepaard gaan, maar is minder pijnlijk dan Dry needling. Daarom is de Shockwave therapie een goed alternatief voor Dry needling wanneer deze behandeling te pijnlijk is voor de patiënt. Bijwerkingen komen nauwelijks voor.
De fysiotherapeut kan shockwave therapie inzetten om pijn in spieren en pezen te behandelen (bijvoorbeeld hielspoor). Deze methode is door meerdere wetenschappelijke studies als zeer effectief bestempeld. Met shockwave therapie wordt de pijn rechtstreeks bij de oorsprong bestreden, zonder medicatie of chirurgie.
Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.
De behandeling
Middels onderzoek wordt vastgesteld welke behandeling het beste bij de klachten past. De shockwave behandeling wordt vaak gecombineerd met podotherapie en fysiotherapie. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende om jouw klachten te verhelpen. Na 2 tot 3 behandelingen is het effect vaak al merkbaar.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Wat zijn de gevaren van Dry Needling? Dry needling wordt uitgevoerd door een gecertificeerde fysiotherapeut. Hierdoor zijn de gevaren van dry needling erg klein. In zeer kleine getallen komen infecties, pneumothorax (klaplong), of bloedingen voor.
Shockwave therapie vergoeding via fysiotherapeut
Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.
De doorbloeding en stofwisseling wordt flink gestimuleerd op de behandelde plek. Als de behandeling aanslaat zijn vaak niet meer dan 4-6 behandelingen nodig, al zijn soms tot maximaal 10 behandelingen nodig. Als na 10 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft verder doorgaan geen zin.
Kosten shockwave therapie
De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 150 tot 450 euro.
Er zijn geen bijwerkingen bekend. Het is wel mogelijk dat de behandelde plek een lichte roodheid van de huid of zwelling laat zien. Ook kan een lichte bloeduitstorting of blauwe plek voorkomen. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele uren, hooguit enkele dagen na de behandeling vanzelf.
Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van diverse klachten, onder andere een tennis- of golferselleboog, pijnlijke nek, schouder en/of rug (langdurig en bijna altijd op dezelfde plek), schouderproblemen met of zonder verkalking, pijn romdom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of ...
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
De behandeling zelf kan behoorlijk pijnlijk zijn en de meeste mensen hebben na de behandeling van shockwave bij een hielspoor nog enkele dagen last van napijn. Maar in verreweg de meeste gevallen is de pijn direct weg na de behandeling.
De duur van de behandeling met het shockwave apparaat is klacht afhankelijk, maar duurt ongeveer 10 minuten.
Peesplaatontsteking wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Als je je voet heel veel belast, heeft je peesblad veel te verduren. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het peesblad en die kunnen irritatie of een ontsteking veroorzaken.
Adviezen bij hielspoor
Rust kan weliswaar helpen, maar vaak zijn de klachten zo weer terug als je weer probeert te gaan lopen. Beweeg daarom aangepast en op geleide van pijn. Bewegen kan door rustig wandelen. Stop als het pijn doet.
Shockwavetherapie bij schouderklachten
Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten.
Tijdens een shockwave behandeling, wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Je fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze geluidsgolven uit komen. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit.
Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder
U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. In de Zorgverzekeringswet vindt u alle chronische aandoeningen. Deze chronische lijst bevat veel medische termen.
Veel Nederlanders maken gebruik van fysiotherapie. De basisverzekering vergoedt de eerste 12 fysio en oefentherapie behandelingen bij artrose van de knie of de heup. Daarnaast vergoedt de basisverzekering fysiotherapie voor volwassenen alleen als je een aandoening hebt die op de lijst met chronische aandoeningen staat.
Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort 'spierkramp' gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan.
Wat kunt u voelen na een behandeling Dry Needling
De eerste uren is dit het hevigst, ook aanspannen van de net behandelde spieren is dan pijnlijk. Na de nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.