Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting).
Verder over de kattenbak
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Dat je je kat overdag buiten de behoefte laat doen, en hem voor de nacht binnen houdt? Dan is het antwoord een dikke nee, dat is uiterst onverstandig (en asociaal naar je buren toe, maar dat is een tweede). Je wil kunnen controleren of je kat diarree heeft, verstopt zit, blaasontsteking heeft enz.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
Symptomen van constipatie
Minder vaak ontlasten of de productie van kleine, harde, droge ontlasting zijn de meest voorkomende symptomen van een verstopping. Veelvuldig naar de kattenbak gaan, waarbij de kat vruchteloos zit te persen, is een ander veelvoorkomend symptoom.
Katten hebben in hun dieet vetten nodig om hun vacht zacht, glanzend en ongerept te houden. Olijfolie is rijk aan verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Deze zijn essentieel voor de gezondheid van de kat.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Bij een niet-klonterend grit zal je de gehele vulling na gemiddeld vier tot acht dagen moeten vervangen voor nieuwe. Vergeet niet om afhankelijk van het gebruik twee a drie keer per jaar het filter van de kattenbak ook te vervangen.
Zorg voor een schone kattenbak
Verschoon de kattenbak regelmatig. Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Als je in eigen land op een vaste plek verblijft is het meenemen van je kat geen probleem, mits het toegestaan is op de plaats van bestemming. Bij een rondreis of stressvolle zakenreis is het verstandiger om je kat thuis te laten.
Gezondheid. Maar als de kat het liefst buiten plast, heeft hij dan een kattenbak nodig? Ja, want een kattenbak is essentieel om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Als hij alles buiten doet, zie je vrijwel nooit of hij kleine plasjes doet.
Olie. Druppel enkele keren per week een beetje plantaardige olie over de normale voeding van je kat. De beste oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn olijfolie, maïsolie, zonnebloemolie en saffloerolie.
Eén van de vele redenen dat zalmolie voor de kat wordt aangeraden is vanwege de positieve uitwerking op de huid en vacht. De ontstekingsremmende en cel-versoepelende werking hebben grote invloed op de vacht en huid van een kat. Vocht wordt beter vastgehouden dat is terug te zien in de huid en vachtconditie van je kat.
De oorzaken van minder en niet eten bij de kat zijn zeer divers. Zo kan er een ziekte (niesziekte, nierfalen, schildklieraandoening, alvleesklierontsteking, suikerziekte of een maag- en/of darmontsteking) spelen of het komt door een voerwisseling, stress (andere kat er bij gekomen), heimwee of een slecht gebit.
Als uw kat bijvoorbeeld miauwt als hij zich bij de kattenbak begeeft, kan dit duiden op een blaasontsteking. Belangrijk is het dus om het miauw gedrag van uw kat in de gaten te houden. De grootste oorzaak voor het miauwen van uw kat is toch wel dat hij simpelweg honger heeft.
De meest voorkomende symptomen die katten hebben met nierfalen zijn: slecht eten, misselijk zijn en braken. veel drinken en veel plassen (vnl. bij chronisch nierfalen)
€ 5,58 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.