Wat eten we bij deze wijn? Klassieke combinatie met Sancerre zijn de verse geitenkaasjes uit de streek; de zogenaamde Crottin de Chavignol. Ook ideaal als partner bij een fruits de mer, oesters, gegrilde asperges, frisse salades (zoals de tomatensalade met grapefruit) en gepocheerde zalmforel.
Bourgueil & Saint-Nicolas-de-Bourgueil: subtiele rode wijnen uit Frankrijk. Wijnen uit Bourgueil zijn bijzondere wijnen. Want waar in de Loire vooral witte wijnen worden gemaakt zijn de wijnen uit deze twee dorpen vooral rode wijnen. Ze worden gemaakt van de cabernet franc druif.
Over het algemeen zijn cabernet franc-wijnen, goeie eetwijnen. Gastronomisch heel goed inzetbaar bij gerechten met eenzelfde smaakintensiteit. Denk aan de combinatie van gegrilde zalm, paddenstoelen en kalfsvlees. Ook heerlijk bij gevogelte, bij eenden of duivenborst.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Het gebied heeft ongeveer 2.400 hectare met Sauvignon druiven. Een Sancerre wijn is een droge, geurige wijn met veel aroma's en een hoge zuurgraad.
Robuuste rode wijn smaakt goed bij gerechten met gegrild vlees en ham. Met name varken, eend, lam, rund, gedroogde ham en worst matchen hier goed mee. Kies een wijn zoals Tempranillo of Merlot.
Dat de gyros gemaakt is door een tentje om de hoek maakt dan even niet uit. Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros. Shop hier alle Griekse wijn!
Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak.
Crottin de Chavignol en Sancerre
Chavignol is een dorpje in de buurt van de wijngaarden van Sancerre. Deze geitenkaas past mooi bij de fruitige frisse wijn.
Loire oversteken naar Sancerre
Hier zit je op het randje van de Bourgogne maar zodra je de Loire en de brug ziet opdoemen kom je in de wereldberoemde Loirestreek.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Goudgele prachtwijn uit Saint-Véran, gemaakt van de druif chardonnay. Op de rijke grond in het zuidelijke puntje van Bourgogne en na langdurige rijping levert die druif een intense en fraaie wijn af. Met een delicate neus van citrus en witte vruchten als perzik en peer.
Al jaren woedt de discussie of een Sancerre of een Pouilly-Fumé lang kan worden bewaard of niet. Hier is geen eenduidig antwoord mogelijk. Moderne exemplaren, met een gisting op lage temperatuur (rond de 15, 16 graden) en van wijngaarden met een flinke opbrengst, gaan zeker niet al te lang mee.
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Een Merlot is eigenlijk altijd lekker om te drinken. Serveer hem eens bij een kaasplankje met zachte, romige kazen, zoals camembert en kernhem. En deze wijn is ook uitstekend te combineren met rood vlees, zoals wild, geroosterd vlees of een stoofschotel van rundvlees.
Een krachtige, volle, houtgerijpte merlot uit de Nieuwe Wereld is een aanrader bij geroosterd vlees als entrecote, spareribs en hamburgers van de barbecue. Een mollige, fruitige merlot uit een warm klimaat geeft een aparte sensatie met romige, pittige kazen als camembert en kernhem.