Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.
Japanse rijst, ook wel Japonica-rijst genoemd, is een van de beste rijstsoorten die je aan je sushi-recept kunt toevoegen. Het bevat gewone rijst en kleefrijst, en beide soorten zijn kortkorrelig. Gewone Japanse rijst, ook wel bekend als uruchimai, wordt in bijna alle Japanse kookrecepten gebruikt.
Je moet de rijst kunnen horen koken en er moet stoom onder het deksel vandaan komen. Zie je dit niet, draai het vuur dan iets hoger. Zet de kookwekker op 15 minuten en laat stomen. Til het deksel niet op om te kijken hoe het met de rijst gaat – dat komt wel goed!
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Bij het eten in Japan kiest men vaak voor water, groene thee, saké of bier. Het drinken van frisdranken zoals cola bij het eten is lang niet zo gebruikelijk als hier. Sterker nog het wordt gezien als aparte “traktatie” op zich en past niet zo goed bij het eten.
Weet dat er geen echte vervanging voor kleefrijst of sushi-rijst bestaat. Je kunt gewone rijst zo bereiden dat het wat plakkeriger wordt, maar hij krijgt niet de speciale smaak en textuur waar kleefrijst om bekend staat.
Laat de rijst weken
Laat de rijst ten minste 30 minuten weken in water. Dit zorgt ervoor dat het vocht in elke korrel binnendringt, zodat de rijst in een korte tijd gelijkmatig en volledig gaar kookt zonder te zacht te worden.
Bij AsianFoodLovers heb je keuze uit verschillende soorten authentieke sushirijst waar je thuis direct mee aan de slag kunt.
In deze post deel ik drie manieren en rijstsoorten waarmee je zelf sushirijst kan maken: sushirijst, kleefrijst en basmatirijst. De smaak, textuur en bereidingstijd van de drie soorten rijst verschilt. Lekker om sushirolletjes mee te maken of voor in een poké bowl! Sushirijst is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.
Welke rijst je hebt gekozen: basmati is bijvoorbeeld droger dan pandanrijst. Wil je plakkerige rijst of juist niet? Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan doe je er goed aan om de rijst juist níet af te spoelen.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
In principe kun je met elke rijstsoort aan de slag, zo lang het niet 'plakkerig' is zoals risotto- of sushirijst. Nasi kun je het best maken 'droogkokende rijstsoort' zoals zilvervliesrijst, Surinaamse rijst, witte rijst of Basmati.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Deze rijstsoort bevat veel zetmeel, wat de gekookte rijst heel plakkerig maakt. Het is daarom belangrijk dat je de rijst goed afspoelt. De sushirijst hoort na het koken chewy, een beetje plakkerig en toch los te zijn. De verhouding kortkorrelige rijst en water is ongeveer 1:1.
Net als risottorijst is deze rijst een zetmeelrijke rijstsoort met een korte korrel. Sushirijst plakt na het koken aan elkaar en wordt daarom ook wel 'kleefrijst' genoemd. Deze eigenschap maakt sushirijst ideaal om te gebruiken voor het maken van verschillende soorten sushi.
Welke rijst lijkt het meest op sushirijst? Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi -, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt.
Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi.
Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewone rijst en sushirijst. Ten eerste zijn de korrels van sushirijst een stuk korter en dikker dan gewone rijst. Sommige soorten sushirijst zijn zelfs volledig rond. Niet alleen de vorm verschilt; sushirijst moet ook vaker gewassen worden door de grote hoeveelheid zetmeel.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen en nuttigen van alcohol ligt in Japan op 20 jaar. Onder de 20 mag je niet drinken in Tokyo.