Zijde. Dit is misschien een verrassing, maar zijde houdt ook warm. Deze stof helpt je lichaam warmte vasthouden tijdens overgangen. Het is een fijne en zachte stof, verder is het niet dik en zwaar.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Zijde is zeer geschikt voor kleding en beddengoed omdat het temperatuur regulerend is. Dit betekent dat bij warm weer de zijde koel aanvoelt en bij koud weer juist zorgt voor warmte. Verder is zijde soepel, glanzend, brandwerend en in staat tot het opnemen van veel vocht zonder dat het nat aanvoelt.
Zijde draagt in de zomer koel en in de winter warm. Net als linnen kreukt het snel, maar zijde herstelt zichzelf snel. Een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van de houtpulp van de eucalyptusbomen. Tencel draagt comfortabel en koel in de zomer.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Katoen voelt koel en licht stroef aan. Satijnen stof wordt van gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. Door de speciale manier van weven voelt Satijn zacht, glad en licht glanzend aan. Percal stof wordt ook gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch.
Het meest populaire materiaal voor een hoeslaken en de basis voor veel andere materialen en wevingen. Katoen combineert een aantal heel prettige eigenschappen, waardoor het niet vreemd is dat veel mensen daar gek op zijn. Het materiaal ademt en is heel zacht. Daardoor ontstaat er een verkoelende werking in bed.
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt. Tijdens het sporten is het daarom beter om technische kunststoffen, zoals de speciale dri-fits en dry-techs, te dragen.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Wrijf de zijde tussen je vingers en kijk of het warm aanvoelt. Alleen echte zijde voelt warm aan als je met je handen wordt ingewreven, dus als je deze warmte niet voelt, is het waarschijnlijk nep en heb je een polyster 'satijnen' kussensloop in je handen.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde. En mijd je dingen als acryl, nylon, denim en leer.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Modal gaat dus langer mee! De stof is zacht, valt soepel en ademt heel goed. Modal lijkt op zijde maar is net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en het voelt minder zweterig of plakkerig.
Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek. Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Zweten is normaal. Vooral bij warmte, bewegen en sporten, spanning en emoties. Sommige mensen zweten veel meer dan andere. Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Kies voor donkere kleuren
Dit is wellicht een beetje een open deur, maar op donkere kleuren zie je de zweetplekken niet. Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk.