De yoghurt die je in de biowinkel of supermarkt vindt, is altijd op basis van gepasteuriseerde melk. De yoghurt zelf is niet gepasteuriseerd, want dat zou de werking van de bacteriën stilleggen, en die zijn essentieel voor yoghurt.
Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby. De belangrijkste bron van calcium is zuivel (bijv. magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark).
Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken. Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking.
Rauwe melk als basis
Rauwe of biologische melk vormt de beste basis voor gezonde Griekse yoghurt. Gewone melk is gepasteuriseerd (verhit tot 72 graden) of gesteriliseerd (boven 100 graden). Dat verhitten heeft als voordeel dat mogelijk schadelijke bacteriën worden geëlimineerd.
Het is niet nodig om volle producten te nemen, mager of halfvol is ook prima. In principe mag je alle soorten melk en yoghurt of kwark nemen behalve melk die vers bij de boer vandaan komt, dit is namelijk rauwe melk en dus niet gepasteuriseerd.
Skyr is een traditioneel IJslands product, dat al sinds honderden jaren op boerderijen wordt gemaakt. Helemaal een IJslandse uitvinding is het niet, want oorspronkelijk brachten de Vikingen het mee naar IJsland. Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk.
Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en rauwe melk
In melk komen bacteriën voor. Om deze onschadelijk te maken vindt pasteurisatie of sterilisatie plaats. Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld.
Pasteurisatie is een gecontroleerd verwarmingsproces dat gebruikt wordt om alle gevaarlijke ziekteverwekkers te doden die aanwezig kunnen zijn in melk, fruitgebaseerde dranken, sommige vleesproducten en andere voedingsmiddelen die normaal gezien aan dit proces worden onderworpen.
Houdbare melk is melk die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Gepasteuriseerde melk kort verhit tot 72°C. Hierdoor worden niet alle bacteriën gedood, wat de melk (mits gekoeld) een aantal dagen houdbaar maakt.
Kwark wordt ge- maakt uit gepasteuriseerde magere melk die is geënt met Streptococcus lactis en S. cremoris. HOE WORDT HET GEMAAKT? Een kleine hoeveelheid stremsel wordt ook toegevoegd (0,5- 1 ml / 100 L melk) om de stolling te verbeteren.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Bijvoorbeeld in tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes. Kijk op het etiket of er alcohol in zit. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby.
Productie roeryoghurt
Bij de productie van roeryoghurt wordt de temperatuur van de melk na het pasteuriseren teruggebracht naar 31 tot 32 graden Celsius. Bij deze temperatuur wordt de yoghurtcultuur toegevoegd, waarna de melk 10 tot 16 uur kan rijpen.
Ze zijn niet alleen lekker, maar hebben ook een heleboel voordelen. Wist je dat door de pasteurisatie en de hoge zuurtegraad slechte bacteriën, schimmels en gisten geen kans krijgen? Resultaat: je kan een potje yoghurt gemiddeld tot 30 dagen na de productie bewaren in je koelkast!
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius voor langer dan twintig seconden. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe.
Over het algemeen wordt het zuivel na het melken gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk verhit wordt tot zo'n 72 °C. Dit wordt gedaan om eventueel aanwezige, schadelijke bacteriën te doden. Met het pasteuriseren dood je echter niet alleen de ziekmakende, schadelijke bacteriën, maar ook de waardevolle bacteriën.
Geen rauwmelkse kaas
Meestal wordt kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dan is de melk verhit tot 72 graden Celsius en zijn schadelijke bacteriën gedood. Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt. Rauwmelkse kaas kan daardoor de listeria-bacterie bevatten.
Rauwmelkse kazen, ofwel kazen au lai cru, moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk, oftewel melk die niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listeria bacterie achterblijft in de melk en dus in de kaas.
Hoeveel zuivel is nodig? Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Naast het melksuiker lactose bevat zuivel ook een melkeiwit dat voor 80% uit caseïne bestaat. Dit eiwit moet in onze darm worden afgebroken en als dit niet goed gebeurt dan ontstaan er stoffen die de darmslijmvliezen irriteren.
Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen. Zeker als je behoefte hebt aan meer eiwitten ( topsporters bijvoorbeeld) is skyr beter dan bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt. Het is ook fijn, dat het niet rijk is aan vetten.
Skyr. Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Omschrijving. Turkse frisdank van joghurt, gepasteuriseerd.