Leververvetting is een omkeerbaar proces. Dat houdt in dat de vetstapeling verdwijnt als de oorzaak wordt weggenomen. Leververvetting veroorzaakt meestal geen of weinig klachten.
Herstel van de lever
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen.
Er wordt te veel vet in de lever opgeslagen. Dit wordt niet-alcoholische steato hepatitis (NASH) genoemd, oftewel leververvetting. Vervetting van de lever is omkeerbaar. Dat betekent dat de lever kan genezen wanneer de oorzaak van de vervetting wordt weggenomen.
Levervasten volgens Dr. Worm is een 2 weken duren intensieve vasten periode. U neemt tijdens deze fase 3 maal per dag de speciale Hepafast – drank. Deze drank werd speciaal voor de leverontvetting ontwikkeld.
De vetopstapeling kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Patiënten met louter leververvetting hebben een laag risico om te overlijden aan een leverziekte. Maar indien de ontsteking blijft bestaan is er een grote kans op het krijgen van levercirrose en leverkanker (Figuur 2D-E).
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Klachten en symptomen bij leververvetting
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Stapeling van vet kan het functioneren van de lever ernstig verstoren en veroorzaakt vetleverziekte. Leververvetting is een bedreiging voor de gezondheid. Het is een belangrijke factor bij de ontwikkeling van hart en vaatziekten, diabetes en kanker.
Vasten is een manier om de lever te stimuleren. Je geeft de lever als het ware een periode van rust, waardoor het orgaan kan herstellen en vervolgens weer beter zijn werk kan doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting, waarbij je bijvoorbeeld van de 24u op een dag 8u wel eet en 16u niet eet.
Meestal geeft leververvetting geen symptomen of klachten, maar mogelijk heb je een vaag pijnlijk gevoel rechtsboven in je buik of kun je je wat vermoeid voelen. Zeldzamer nog is geelzucht.
Je huisarts kan daarna deze onderzoeken doen om te weten of je een vetlever hebt: aan je lever voelen: die kan groot of pijnlijk zijn. extra bloedonderzoek: dit is om te kijken of er iets anders is dan een leverprobleem. een echo van de lever laten maken: daarop is dan te zien of er veel vet in de levercellen zit.
Oorzaken zijn onder andere virale hepatitis, alcohol en leververvetting en zonder levertransplantatie is de mediane overleving 2 jaar. De prevalentie van ESLD neemt toe, ver boven het aantal mogelijke levertransplantaties en geeft een slechte kwaliteit van leven voor de patiënt, en heeft grote impact op naasten.
Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl: Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.
De lever en de afbraak van alcohol
De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van één standaardglas alcohol. Als je vier glazen drinkt duurt het dus 4 tot 6 uur voordat alle alcohol uit je lichaam is. Je kunt de afbraak van alcohol niet versnellen door slapen, koffiedrinken of een koude douche.
Gember heeft een sterk reinigende werking en ondersteunt je lever in het ontgiften. Ook heeft het een reinigende werking op je lymfestelsel. Wanneer je ontstekingen in je lichaam hebt, voeren je lymfeklieren die schadelijke stoffen af.
Ook verschillende fruitsoorten dragen bij aan de gezondheid van je lever. Zo bevatten bosbessen polyfenolen, een stof die je kan helpen om niet-alcoholische leververvetting tegen te gaan. Appels zijn daarnaast rijk aan pectine.
Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.
Leververvetting is het ophopen van vetten in de levercellen. De oorzaak hiervan is een verstoorde balans in de vetstofwisseling en suikerstofwisseling. Leververvetting is een omkeerbaar proces. Dat houdt in dat de vetstapeling verdwijnt als de oorzaak wordt weggenomen.