Gebruikers van coke hebben vaak strak gespannen spieren, zien bleek en hebben soms grote pupillen. Door de verwijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht en dragen ze daarom graag een zonnebril.
Direct zichtbare symptomen cokegebruik
Je bloeddruk stijgt en je pupillen verwijden. Je voelt je energiek en gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen. Je voelt je opgewekt, alert en zelfverzekerd, wat soms doorslaat in agressief gedrag. Je bent scherp, denkt helder en praat meer.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
Mogelijke signalen van druggebruik zijn:er bleek uitzien, vermoeidheid, veranderde eetlust, vermageren, heel kleine pupillen of juist heel wijde, een andere vriendenkring, slechtere schoolresultaten, geen interesse meer in hobby's, werk, gezin of relaties, sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten) ...
Zuivere cocaïne smaakt nogal bitter. Het heeft geen specifieke geur. Reeds in de oude culturen van Midden- en Zuid-Amerika 'gebruikte' men cocabladeren. Archeologische vondsten van bijna 4000 jaar oud bewijzen dat de plant daar toen al werd verbouwd en dat ze als goddelijk werd beschouwd.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
Een kenmerk van verslaving is dat de persoon doorgaat met het gebruik, ook al merkt hij of zij dat er problemen door ontstaan. Vaak heeft de gebruiker wel plannen om te stoppen of te minderen, maar deze worden steeds uitgesteld. Of ze mislukken keer op keer.
Wat voel je als je drugs gebruikt? Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen, waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.
Een tandarts kan een drugsgebruiker soms snel identificeren. Bijvoorbeeld als een patiënt methamfetamine gebruikt, kan er sprake zijn van tandbederf en tandvleesontsteking. Deze patiënten komen dan ook vaak naar de tandarts voor een cosmetische behandeling.
Door cocaïne kan je mond, tong en keel verdoofd raken. Het kan ook tintelend aanvoelen. Soms ontstaat dit bij hele zuivere cocaïne. Maar het kan ook komen omdat het versneden is met bijvoorbeeld lidocaine.
Cocaïne geeft een opgewekt, energiek en vrolijk gevoel. Het is een oppeppende drug die je je zelfverzekerder laat voelen. Ook voel je je minder vermoeid en heb je minder eetlust. Je bent helder in je hoofd en hebt zin om dingen te gaan doen.
Door de gesnoven stof
Door het gebruik van vluchtige snuifmiddelen kan men last hebben van geprikkelde slijmvliezen, mond, neus, keel en luchtpijp. Maar ook van rode tranende ogen, misselijkheid, braken, diarree en hartritmestoornissen. Snuiven kan ook tot roekeloos, verward en bizar gedrag leiden.
Cocaïne geeft inderdaad vergrote pupillen. Bij een klein lijntje is dat niet zo heftig en meestal na een uurtje weer normaal. Als je meer neemt achter elkaar blijven de ogen een stuk langer groot.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
De afbraak
Dat gebeurt via ingewikkelde stofwisselingsprocessen. De lever speelt hierbij de belangrijkste rol. Maar ook bloed en lymfevocht kunnen een rol spelen bij de afbraak. De lever breekt met behulp van allerlei enzymen de drugs af in allerlei afbraakproducten.
Drugs kunnen stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend werken. Door stimulerende middelen krijg je veel energie en ben je super alert (vb.: cocaïne/speed/tabak). Van verdovende middelen raak je ontspannen en kalm (vb.: heroïne/alcohol/slaapmiddelen).
Kenmerken van verslaving
Alcohol of drugs gebruiken om vrolijk te worden of om te ontspannen. Steeds meer, vaker en sneller drinken of drugs gebruiken. Stiekem gebruiken en signalen als het camoufleren van de alcoholgeur. Beloftes om te stoppen of te minderen niet nakomen.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Op lange termijn
Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor. Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden. Cocaïne is erg belastend voor het hart.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Helaas kun je nooit met het blote oog zien of je cocaïne goed is. Er zijn ook geen trucjes voor om het te kunnen herkennen. De enige manier om écht te weten wat je in handen hebt is dus laten testen bij een van de testcentra. Er bestaan ook zogenaamde EZ-tests.
Cocaïne heeft wel degelijk een geur. Het ruikt naar de manier waarop het gemaakt wordt. Aan de cocabladeren wordt namelijk, tijdens het proces, kerosine en, in een later stadium, zoutzuur toegevoegd. Door de toevoeging van het zoutzuur blijft er een poeder over (cocaïne) dat ruikt naar zijn eigen ingrediënten.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.