Walnoten. Walnoten zijn niet alleen goed voor je brein, maar ook voor je vruchtbaarheid. Ze bevatten namelijk behoorlijk wat omega 3-vetzuren.
Voeding zoals fruit, groenten, noten en granen zitten vol antioxidanten zoals vitamine C en E, foliumzuur, betacaroteen en luteïne (9,10). Kortom: Het innemen van een antioxidantsupplement of het eten van antioxidantrijke voeding kan de vruchtbaarheid verhogen, met name bij onvruchtbare mannen.
Vermijd de volgende producten
Dat zijn voornamelijk rauwe varianten van vlees, vis en zuivel (kaas, eieren, melk). Ook bepaalde kruiden kun je beter niet (te vaak) gebruiken. Kijk hier voor een overzicht van wat je beter niet (te veel) kunt eten en drinken tijdens je zwangerschap.
Je lichaamstemperatuur stijgt tijdens de ovulatie fase. Kies voor groenten en fruit die een verkoelend effect hebben. ✔️ Tijdens de dagen van je eisprong zijn de verschillende vitamines B erg belangrijk Vitamine B vind je in groene bladgroenten, volle granen, eieren en vlees.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Avocado lijkt qua vorm op de baarmoeder van de vrouw, het heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding in het vrouwelijk lichaam. Ook helpt ook om weer in vorm te komen na een zwangerschap. Aubergines en peren hebben een vergelijkbare vorm en hebben ook goede invloed op de hormoonbalans bij de vrouw.
Er zijn zeker dingen die men kan doen om de kwaliteit van de eicellen te maximaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Een evenwichtig dieet, niet roken, lichaamsbeweging en een goed gewicht (BMI 18 tot 24,9) zijn de best mogelijke voorbereiding.
Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.
Mindere kwaliteit
Het sperma van mannen die elke dag meer dan drie porties zuivel aten, bleek 25 procent slechter van kwaliteit te zijn dan de zaadcellen van de deelnemers die minder zuivel gebruikten. Een portie zuivel bestond uit een plak kaas van 28 gram, een theelepel room, een bolletje ijs of een glas volle melk.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling is afhankelijk van meerdere factoren zoals gezondheid, leeftijd en stress. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel innesteling plaats vindt, maar het toch wordt afgestoten. Dan spreek je van een miskraam.
Voor vrouwen geldt het advies om extra foliumzuur en vitamine D te gebruiken als ze zwanger willen worden. Los van het effect op de vruchtbaarheid is het wél belangrijk voor de groei van het kindje in de eerste weken van de zwangerschap.
Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen en een onregelmatige cyclus, kunnen medicijnen krijgen die de eisprong stimuleren. Meestal worden eerst clomid tabletten voorgeschreven. Werkt dat niet voldoende, dan zijn er hormooninjecties.
De beperkte voorraad eitjes van een vrouw bevindt zich in haar eierstokken. Het Anti-Müller-Hormoon wordt geproduceerd door de zakjes of 'follikels' waarin eicellen zitten, en geeft zo een indicatie van de hoeveelheid eitjes.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
De beste kans op bevruchting heb je als je dus om de twee dagen vrijt, vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dit dus vanaf de tweede week gedurende een tiental dagen.
Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben je het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heb je de grootste kans om zwanger te raken.
Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.