Heeft u een kindercentrum of gastouderbureau?Dan moet u een oudercommissie hebben. In een oudercommissie zit een aantal ouders die alle ouders van die kinderopvang vertegenwoordigen. Een kindercentrum moet op elke locatie een oudercommissie hebben.
Waarom een oudercommissie? Het doel van een oudercommissie is om in samenwerking met de organisatie de kwaliteit van de opvang te behouden en verbeteren. Tevens kan de oudercommissie een rol spelen in de communicatie met ouders.
Het doel van de oudercommissie is om gevraagd en ongevraagd advies geven aan de kinderopvangorganisatie over de kwaliteit van de zorg. De oudercommissie onderhoudt daarvoor contact met de ouders, de organisatie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
Wat we doen
We informeren ouders en oudercommissies over regelgeving, kwaliteit, prijzen en financiering van de kinderopvang. Dat doen we met deze website, met brochures en andere downloads, via informatieavonden, trainingen, onze nieuwsbrief, het spreekuur, ons magazine en via social media.
Vierogenprincipe: altijd 2 medewerkers per groep kinderen
Kinderdagverblijven moeten bij de dagopvang werken volgens het vierogenprincipe. Dat betekent dat er altijd 1 volwassene moet meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker. De precieze invulling van deze eis kan op ieder kinderdagverblijf anders zijn.
Een oudercommissie houdt zich meestal bezig met het organiseren van activiteiten, het ondersteunen van het onderwijzend personeel en met (beleids)zaken die vooral voor ouders en leerlingen belangrijk zijn.
Tevens als ouderraadslid ben je klassenouder van de groep waar je kind in zit. Waarom lid worden? In de ouderraad zijn de ouders van leerlingen vertegenwoordigd die zich betrokken voelen met de school. Een Ouderraadslid levert een positieve bijdrage aan de gang van zaken op school.
Veel basisscholen hebben naast een MR ook een ouderraad. In de ouderraad zitten vertegenwoordigers van de ouders. De ouderraad kan de MR adviseren over onderwerpen die vooral voor de ouders belangrijk zijn. Ook kan de ouderraad de MR vragen een advies door te geven aan het schoolbestuur.
Klacht indienen bij het Klachtenloket Kinderopvang
Een klacht indienen bij het Klachtenloket kan digitaal via www.klachtenloket-kinderopvang.nl/klacht-indienen. Of bel 0900 – 1877 (maandag t/m vrijdag 10:00 tot 16:00 uur).
De dag om alle leidsters (en leiders) in het zonnetje te zetten is de Dag van de Leidster. Deze speciale dag vindt plaats op 15 september 2022. Bedank de leidsters voor alle inzet, energie en doorzettingsvermogen.
WAT IS EEN BEROEPSCODE? Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en beginselen die horen bij de uitoefening van het beroep. In de Beroepscode Kinderopvang staan gedragsregels die voorschrijven hoe je als professioneel werkende pedagogisch medewerker moet handelen en hoe je je tijdens je werk gedraagt.
Deze commissie behandelt klachten van consumenten en oudercommissies tegen ondernemers in de kinderopvang over dagopvang (kinderen van 0-4 jaar) en buitenschoolse opvang (kinderen van 4-12 jaar) in kindercentra, gastouderbureaus en peuteropvang.
Wanneer u niet tevreden bent over een product of dienst, kunt u een klacht indienen bij de ondernemer. Als de ondernemer niets van zich laat horen, of u komt er samen niet uit, dan kunt u een klacht indienen bij een van de commissies van De Geschillencommissie.
Hoogte vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage is altijd vrijwillig en kan per school verschillen. De ouders in de medezeggenschapsraad moeten instemmen met de hoogte van de bijdrage. Ook moeten zij het eens zijn met de doelen waaraan de school het geld van de ouderbijdragen besteedt.
De ouderraad kan verschillende taken op zich nemen. Vaak de belangrijkste taak van de ouderraad is het innen van de ouderbijdrage en het organiseren van activiteiten met het geld van de ouderbijdrage. Het kan ook voorkomen dat de ouderraad de bijdrage niet zelf int, maar wel activiteiten organiseert.
Ouders in de ouderraad houden zich meestal bezig met het organiseren van activiteiten, maar kunnen ook adviseren over (beleids)zaken die vooral voor ouders en leerlingen belangrijk zijn. Zo ondersteunen ouderraden en ouderverenigingen de medezeggenschapsraad en het personeel.
Wat doet de oudervereniging? De oudervereniging helpt de school bij de organisatie van activiteiten en evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het schoolreisje, sinterklaas, de kersviering, Carnaval, Pasen, de AvondVierdaagse en de afsluiting van groep 8.
In het Nederlandse onderwijs is een Medezeggenschapsraad (MR) verplicht. De MR bestaat uit personeel en ouders. Zij beslissen o.a. mee over onderwijsinhoudelijke keuzes en over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.
Waarom zou u in de MR gaan? Als MR-lid kunt u een positieve bijdrage leveren aan de gang van zaken op de school van uw kind. U bent nauw betrokken bij de school, u kunt meepraten en –beslissen over het beleid, krijgt meer contact met andere ouders, het team en het bestuur en u doet een schat aan ervaring op.
Wat is een ouderraad (OR)?
Veel scholen in het basisonderwijs en - in mindere mate - in het voortgezet onderwijs hebben een ouderraad. Hierin zitten ouders, die zich betrokken voelen met de school. De OR had in het verleden een wettelijke status, maar deze is louter uit deregulerings-oogpunt verdwenen.
De schoolraad is een verplicht overlegorgaan op school. Vertegenwoordigers van de ouders, leraren, lokale gemeenschap en (in het secundair onderwijs) de leerlingen bespreken er welbepaalde thema's met de directie en/of het schoolbestuur. Elke geleding bereidt de standpunten voor in de onderliggende raad.
Een procedure bij de Geschillencommissie kost geld. Hoeveel dat is, hangt af van je klacht. Je betaalt gemiddeld tussen de €25 en €152,50. Dat is dus veel goedkoper dan een procedure via een rechter.
Oplossing zoeken met bedrijf
Dan kunt u een klacht indienen. U kunt het bedrijf schriftelijk laten weten dat u niet tevreden bent. U geeft dan ook meteen aan wat volgens u een goede oplossing is voor het probleem. Op de website van ConsuWijzer vindt u voorbeeldbrieven om uw klacht in te dienen.
Kost het geld om de ombudsman in te schakelen? Nee, het inschakelen van de Nationale ombudsman is gratis. Er worden geen kosten bij u in rekening gebracht.
Het vierogenprincipe betekent dat pedagogisch medewerkers niet alleen op de groep mogen staan, er moet altijd een andere volwassene kunnen meekijken of meeluisteren. Het vierogenprincipe is bedoeld om de veiligheid in de kinderopvang te vergroten en seksueel misbruik te voorkomen.