Sommige honden lijken het te gebruiken als ze last hebben van hun maag en om het braken op te wekken. Maar heel vaak vinden ze het gewoon een smakelijk hapje of is het mogelijk voor andere gezondheidsvoordelen. Lekker laten gaan dus!
Kleefkruid (Galium aparine) is bloedzuiverend, goed voor een glanzende vacht, ondersteunt de lymfeklieren en helpt bij de afvoer van afvalstoffen en vocht. De plant is rijk aan isoflavonen, glycosiden, fenolzuur, mineralen en kiezelzuur.
Je hebt verschillende technieken. Je kunt de balletjes er met de hand uitplukken, maar je kunt ook een universele borstel gebruiken, waarmee je het kleefkruid zo goed als pijnloos kunt verwijderen. Ik borstel zachtjes door de vacht en de bolletjes van kleefkruid blijven hangen in de weerhaakjes van de borstel.
De kleefkruid is te eten als een groente, maar jonge blaadjes kunnen lekker door een salade heen. De jonge scheuten zijn lekker in soep, smoothie en omelet. De zaden kunnen geroosterd worden en vervolgens als koffiesurrogaat worden genuttigd.
Welke kruiden mag mijn hond wel eten? Peterselie, munt en koriander, het zijn maar enkele van de vele kruiden die je hond mag eten. Bovendien bevatten ze belangrijke voedingsstoffen en geneeskrachtige eigenschappen.
Als je jouw dier ei wil geven, adviseren we het volgende. Geef het ei altijd: Gekookt. Vooral vanwege het gevaar van salmonella, een bacterie die tot nare klachten kan leiden.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
Kleefkruid (Galium aparine) is een plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De plant dankt haar naam aan het feit dat ze vast blijft zitten aan alles wat erlangs strijkt. Dat komt door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten.
Kleefkruid is een eetbaar kruid dat overal ter wereld groeit. De plant heeft kleine stekelige haartjes, waardoor het overal aan blijft plakken.
Kleefkruid is een zeer veel voorkomend onkruid. bladeren, stengel en vooral op de zaden. Daardoor worden de zaden vervoert door zoogdieren.
Zolang ze niet zo veel eten dat ze last krijgen met poepen, is het helemaal geen probleem. Sommige honden lijken het te gebruiken als ze last hebben van hun maag en om het braken op te wekken. Maar heel vaak vinden ze het gewoon een smakelijk hapje of is het mogelijk voor andere gezondheidsvoordelen.
Kleefkruid is heel herkenbaar door de vele weerhaakjes op de bladeren, vruchten en stengels. De stengels zijn vierkant. De bladeren staan in een krans rond de stengels. De bladeren zijn lancetvormig en vormen aan het uiteinde een stekelpunt.
Kleefkruid groeit in allerlei ruigten, zomen en bossen op vochtige, zeer voedselrijke bodems. Het meest uitbundig groeit de soort op enigszins verstoorde en uitgesproken voedselrijke plaatsen zoals kapvlakten, de ondergroei van populierenaanplantingen en struwelen en bosranden langs akkers.
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.
Het drogen kan 3 tot 5 dagen duren en doe je het beste in een droge warme ruimte. Een goede methode is met een raamwerk met een stuk muggengaas er over gespannen. Leg je vers geplukte kruiden er mooi verspreid op, zodat de lucht er aan alle kanten omheen kan komen of 'simpel' op een schaaltje in de keuken.
Het kleefkruid groeit bijna het hele jaar door. In de winter staat het stil, maar al heel vroeg in het voorjaar komen de nieuwe topjes weer op. Ik heb ze al gezien en geproefd. Als het erg koud blijft dan smaken ze wat bitter maar op een mooie dag is het best de moeite waard om wat toppen te plukken.
De 60 tot 120 cm groot wordende planten hebben vierkante stengels met vier scherpe hoeken, bijna lijstvormig. Ze lijken rechtop te staan, maar vaak liggen ze over andere planten in de begroeiing heen, waaraan ze zich met hun weerhaakjes omhoog werken.
Voeradvies: Dosering 1x daags: Stokmaat tot 1.35m 1-2 schepjes p.d.; 1.35m tot 1.57m. 2-3 schepjes p.d.; groter dan 1.58m 4 schepjes per dag door het voer mengen. Tenzij anders is voorgeschreven door uw dierenarts of therapeut.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Kleefkruid wordt bij paarden veel gebruikt voor de smering en het behoud van soepele gewrichten en de ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Om die reden kan het ook goed worden ingezet voor de ondersteuning van de huid. Paarden vinden Kleefkruid heerlijk en krijgen er vaak een schitterend glanzende vacht van!
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.