Legaal uw huis particulier verhuren is mogelijk via huisbewaring, proef-samenwonen of de Leegstandswet. De Leegstandswet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning. De woning moet zichtbaar te koop staan en u moet een vergunning bij de gemeente aanvragen.
Elke gemeente mag zelf regels maken voor woningverhuur. U heeft misschien 1 of meer vergunningen nodig van uw gemeente. Vraag dus naar de regels in uw gemeente.
Als jij je koopwoning tijdelijk wil verhuren, heb je volgende de wetgeving twee opties: verhuur op basis van de Leegstandwet (een huurperiode van 0,5 tot 5 jaar) of kortdurende verhuur (huurperiode 0 tot 2 jaar). Beide opties bieden de huurder niet de juridische bescherming van een normaal huurcontract.
In de hypotheekvoorwaarden van praktisch elke geldverstrekker staat dat je de woning niet mag verhuren. Tenzij de bank toestemming geeft. Geldverstrekkers zijn er niet happig op, want: Huurders zijn goed beschermd, je kunt ze niet zomaar uit huis zetten.
Uw woning kan tijdelijk leeg staan. Bijvoorbeeld omdat uw woning te koop staat en u zelf al bent verhuisd. Ook kan het komen doordat u uw woning op termijn wilt slopen of renoveren. U mag uw woning dan tijdelijk verhuren volgens de Leegstandwet.
De woning bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Verhuur je langer dan deze periode, dan loop je het risico dat de gemeente onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur.
Bank ziet verhuur als fraude
Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u het hele huurbedrag aan. Bij 'inkomsten uit tijdelijke verhuur van het hoofdverblijf'. U betaalt dan belasting over 70% daarvan.
Toestemming van de hypotheekverstrekker
Voordat je een huis gaat verhuren waar nog een hypotheek op staat moet je toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Anders gezegd: bij het verhuren van je huis heb je toestemming nodig van de bank. Dat geldt zowel bij het verhuren van de gehele woning of een deel daarvan.
Als eigenaar of vruchtgebruiker van een woning mag je die in principe altijd verhuren, je hoeft daar niet eerst toelating voor te krijgen van een of andere overheid. Alleen soms moet je wel een bepaald attest kunnen voorleggen, dat (meestal tegen betaling) door de gemeente wordt verstrekt.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor de notaris, het taxeren van de woning, advieskosten en de afsluitkosten voor een hypotheek. Gaat u eenmaal verhuren, dan bent u op frequente basis kosten kwijt. Sommige kosten u doorberekenen aan uw huurder, zoals gemeentelijke belastingen of verzekeringen.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
Het antwoord op de vraag 'Hoeveel huizen mag je verhuren?' is simpel, namelijk: zoveel als je wilt. Wanneer we spreken over box 3 (vastgoed)beleggingen, dien je echter wel rekening te houden met fiscale consequenties.
Zelfbewoningsplicht: met een zelfbewoningsplicht zorg je ervoor dat mensen die een nieuwbouwhuis kopen de woning een aantal jaar niet kunnen verhuren, omdat zij de enige zijn die in dat huis mogen wonen. Het kan gelden voor alle (nieuwbouw)huizen in een gemeente, of een deel.
Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
In situatie 1 ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Deze 'inkomsten uit tijdelijke verhuur' vallen in box 1. Het gaat om de door jou berekende huurprijs, verminderd met de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsverbruik of advertenties.
Allereerst: een huis verhuren via de makelaar lukt altijd sneller dan wanneer je zelf huurders moet zoeken. Dit komt vooral door het uitgebreide netwerk van een verhuurmakelaar. Zo wordt jouw woning niet alleen op de eigen website gezet, maar ook op die van bekende aanbodswebsites met wie hij samenwerkt.
Hebt u inkomsten uit de verhuur van uw woning? Deze inkomsten moet u opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting.
Hoe huurinkomsten aangeven? Het volstaat om enkel uw kadastraal inkomen aan te geven. De fiscus indexeert vervolgens zelf het K.I. overeenkomstig de jaarlijkse gepubliceerde indexeringscoëfficiënt (voor aanslagjaar 2018 bedroeg deze 1,7863).
Het bruto rendement van je opbrengsteigendom is simpel te berekenen: Deel de jaarlijkse huuropbrengst door de totale aankoopprijs (excl. kosten). Vermenigvuldig de uitkomst met honderd en je krijgt het bruto rendement.
Met een verhuurhypotheek of verhuurders hypotheek kun je een woning financieren die je wilt gaan verhuren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je huidige woning wilt aanhouden om te verhuren. Je kunt ook een tweede woning aankopen specifiek voor de verhuur.
Verhuurt u een woning of appartement aan uw kind, dan bestaat er in beginsel recht op huurtoeslag. Uw kind moet dan minstens 18 jaar oud zijn, een huurcontract hebben getekend en een woning hebben met eigen woon(slaap)kamer, keuken en wc.
Voor zowel sociale – als vrijesector huurwoningen heeft dit impact gehad en in 2022 verandert er nog veel meer. De jaarlijkse huurverhoging is van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022 bevroren. Dit betekent dat verhuurders de huurprijzen in die tijd niet kunnen verhogen, dit eindigt op 1 juli 2022.