Het “ronddraaien” van het wijnglas of het “walsen” is niet zomaar ronddraaien, maar heeft een specifiek doel. Door het walsen verspreidt de wijn zich over de ganse wand van het glas. Op die manier komt de wijn zoveel mogelijk in contact met zuurstof wat tot gevolg heeft dat de wijn z'n geuren beter vrijgeeft.
Beluchting: Wanneer u de wijn ronddraait, stelt u deze bloot aan de lucht en laat u het aroma vrijkomen . Door wijn rond te draaien, breekt u ook de oppervlaktespanning van de vloeistof in het glas, waardoor de vluchtige bestanddelen van de wijn vrijkomen.
Het ruiken en proeven van de wijn
Draai het wijnglas rond zodat de wijn blijft kleven aan de binnenkant van de kelk. Zo komt er meer van de wijn in aanraking met de lucht. Als de wijn in contact komt met zuurstof kan men ten volle van de verspreide aroma's genieten.
Ruiken doe je om de aroma's van de wijn op te nemen. Misschien zie je mensen wel eens met hun wijn ronddraaien. Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima.
Wijnproeven maakt gebruik van drie belangrijke zintuigen: zicht, geur en smaak. Begin dus bovenaan: eerst de ogen, dan de neus en dan de mond. Om een pro te zijn, kantelt u uw wijn in een hoek van 45 graden en houdt u uw glas tegen het licht of tegen een wit stuk papier. Dit helpt u de kleur van de wijn te beoordelen .
Het “ronddraaien” van het wijnglas of het “walsen” is niet zomaar ronddraaien, maar heeft een specifiek doel. Door het walsen verspreidt de wijn zich over de ganse wand van het glas. Op die manier komt de wijn zoveel mogelijk in contact met zuurstof wat tot gevolg heeft dat de wijn z'n geuren beter vrijgeeft.
Het glas kantelen
" Elke barman kantelt het glas 45 graden, net zoals je zou doen bij het inschenken van een biertje . De bubbels raken een groter oppervlak van het glas, waardoor de hoeveelheid schuim afneemt, waardoor je het sneller kunt inschenken," zegt ze.
“Alcohol heeft eerst een onderdrukkend effect op het centrale zenuwstelsel.Je bent sneller ontspannen, waardoor je ook sneller in slaap zult vallen. Bij rode wijn zal dat zelfs nog sneller zijn dan witte, omdat die vaker een hoger alcoholpercentage heeft.
Als je de wijn niet liggend bewaard, zal de kurk uitdrogen.De kurk wordt dan poreus en laat teveel lucht door, waardoor de wijn gaat oxideren.
Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het de neiging heeft om het lichaam te dehydrateren. Water drinken naast je wijn kan helpen om de vochtbalans te behouden en dehydratatie te voorkomen.
Een goed ontworpen glas vangt de aroma's van de wijn op en stuurt deze naar uw neus, waardoor het boeket en daarmee ook de smaak worden versterkt .
Roemer noemt men een groot drinkglas; kelk een wijd uitloopend glas of beker. De kelk des nachtsmaals. Figuurlijk: de kelk des tijdens.
Lichte witte wijnen zoals een pinot grigio of een rueda drink je het liefst tussen de 8 en 10 graden. Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden.
Als alternatieve aanpak kunt u de wijn in uw mond ronddraaien, net als een mondspoeling. Dit zorgt ervoor dat de wijn alle smaakpapillen in uw mond raakt , maar het kan moeilijker zijn om de echte mondsmaak van de wijn te detecteren. Een andere factor om in gedachten te houden is of de wijn aanvoelt alsof hij uw mond uitdroogt.
Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas.
Beluchten Lucht dwingen om zich met wijn te mengen, om de aroma's en smaken verder naar voren te brengen. Beluchtingstechnieken omvatten het ronddraaien van wijn in uw glas en decanteren.
Een van de eerste indicatoren dat uw wijn bedorven is, is een opvallende verandering in de kleur . Rode wijnen kunnen bijvoorbeeld een bruine tint krijgen, terwijl witte wijnen donkerder geel of zelfs amber kunnen worden. Deze kleurveranderingen ontstaan door oxidatie, wat de pigmenten van de wijn beïnvloedt.
Heeft je witte wijn een schroefdop, dan kun je deze wijn staand bewaren. Liggend kan ook, maar je hoeft er in ieder geval geen rekening mee te houden dat de kurk kan uitdrogen bij verkeerd bewaren.
Je pakt een fles wijn voor het avondeten, maar ontdekt dat die al over zijn hoogtepunt heen is. Zelfs als er al genoeg kookwijn in de koelkast staat, gooi die fles dan niet door de gootsteen. Maak in plaats daarvan rode wijnazijn.
Alcohol is een verdovend middel.Als je al moe bent en je neemt dan een middel dat je nog iets meer verdooft, kan je hiervan heel moe worden. Ook komt het vaak voor dat mensen die regelmatig drinken na een avondje doorzakken vermoeidheidsklachten hebben.
Rode wijn zorgt ervoor dat u slaperiger wordt dan witte wijn, omdat rode wijn een hogere alcoholconcentratie heeft, een krachtig, kalmerend kalmeringsmiddel, en melatonine aanmaakt, het bekendste slaaphormoon ter wereld.
Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering.
De witte achtergrond voorkomt dat andere kleuren de kleur van de wijn vervormen . Als u de wijn tegen een witte achtergrond houdt en het glas kantelt, ziet u een reeks kleuren, van de plek waar de wijn het glas raakt tot de bodem, waar het het donkerst is. Dit geeft u een nauwkeuriger beeld van de kleur.
Je moet dit in twee stappen doen: eerst een kleine hoeveelheid. Neem een paar momenten om de aroma's in te ademen, genoeg tijd voor de wijn om een beetje te beluchten.Vul dan het glas, giet de champagne langzaam en regelmatig in tot het voor tweederde vol is .
Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten. Champagne is eigenlijk het lekkerste bij eenvoudige gerechten en het meest simpele is toch wel het lekkerste: Friet! Ja zonder dollen, Champagne en friet is echt een perfecte combinatie.