Eén van die redenen is dat er (in ieder geval voor het gevoel) minder korst te eten is. Het grootste oppervlakte van de tosti is namelijk geroosterd brood en gesmolten kaas. Een andere reden is dat een punt van een driehoek makkelijker te dippen is in de ketchup of een andere saus naar smaak.
Ook jij snijdt je tosti hoogstwaarschijnlijk altijd schuin door. Maar waarom eigenlijk? Daar zijn twee redenen voor te bedenken: het lekkere oppervlak, namelijk zonder korst en met kaas, is zo het grootste én het is zo gemakkelijker om in de saus onder te dompelen.
Een tosti lijkt groter wanneer ie schuin is doorgesneden. Door de scherpe hoeken kun je de tosti makkelijker dippen in saus. Driehoeken zijn interessanter dan vierkanten.
Besmeer je tosti altijd met een beetje boter aan de buitenkant, hierdoor krijg je een heerlijk krokante korst. Smeer wel altijd een dun laagje; als je te veel boter gebruikt, heb je kans op een kleffe, zompige tosti.
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Naast dat het soms gewoon lekker is om een geroosterd broodje te eten, is het ook een goed voedingsmiddel voor wanneer u zich niet zo lekker voelt. Juist omdat het zo licht verteerbaar is, houdt geroosterd brood de maag en darmen rustiger, wat het goed verdraagbaar maakt.
Door het ei in de mayonaise wordt de buitenkant van je tosti extra krokant (belangrijk is dus wel dat je een mayonaise met ei erin gebruikt) Mayonaise is perfect smeerbaar, in tegenstelling tot boter die nog niet helemaal op kamertemperatuur is.
Door de net gebakken tosti op een rooster of een andere manier te leggen, waardoor er lucht rondom de hele tosti kan circuleren , kan de stoom ontsnappen zonder dat de onderkant doorweekt raakt.
Veel tosti-apparaten hebben een lichtje dat automatisch aangaat als de juiste baktemperatuur is bereikt. Heb je een apparaat waar je tosti ondanks anti-aanbaklaag aan blijft plakken, dan kun je de ijzers invetten met een beetje boter of sprayvet.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Een tosti hoeft slechts 4-6 minuten in het tosti-ijzer. Het is belangrijk om het ijzer van tevoren goed te verwarmen. Een goed verwarmd ijzer roostert het brood namelijk goed van buiten en zorgt ervoor dat de vulling lekker zacht en warm wordt. Zet het apparaat zo'n 5 minuten van tevoren aan voor de juiste temperatuur.
Je tosti is klaar als de kaas helemaal gesmolten is en het brood goudbruin. Je tosti wordt mooi gelijkmatig bruin als je er tijdens het bakken een plank of ovenschotel op legt.
Bak de tosti's in een tosti apparaat, contactgrill of bak ze ca. 5 min. in het midden van een op 200 ºC. voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.
Het beleg bestaat gewoonlijk uit kaas en ham. Variaties worden meestal op menukaarten gespecificeerd. Volgens de 'Culinaire encyclopedie' van uitgeverij Elsevier uit 1972 wordt het beleg van een tosti gevormd door kaas, leverpastei, ham of gerookte paling.
Dit is weer afgeleid van het woord 'tostare', wat toast betekent. Toast is weer een Engels woord dat wij hebben overgenomen. Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent.
Bij verhitting worden de verbindingen van de caseïne-eiwitten niet afgebroken, maar versterkt. Ze gaan dus net meer gaan samenklonteren. Het vocht verdampt waardoor de kaas of het zuivelproduct droger wordt.
Verse kaas (plattekaas) heeft geen korst en is dus direct eetbaar.Harde kaas (vb.Parmezaan): de korst is eetbaar, maar is niet zo lekker omdat ze een onaangenaam mondgevoel geeft. Kaas met rode korst zoals Roquefort en andere roodflora kazen kunnen soms gevallen problemen opleveren wanneer je de korst opeet.
Vooral handig voor kaas met wat hardere korst: Wikkel het stuk kaas in een vochtige doek, bv een oude theedoek, of oud stuk sloop o.i.d. Laat het stuk kaas daar een nachtje in overnachten, of iets langer als de korst nog niet zacht genoeg is geworden.
Dat komt doordat een tosti extra knapperig is en de kaas lekker smeuïg, wat het voor je smaakgevoel interessanter maakt dan een gewone boterham. Wanneer je hier gevoelig voor bent is het dus mogelijk slimmer om een koud broodje kaas boven de tosti te verkiezen.
Saus: Een tosti op zich volstaat al prima, maar hij wordt nóg lekkerder met een dotje saus. Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Vet- of etensresten tussen de platen
Vet- of etensresten die tussen de platen blijven zitten, kunnen ervoor zorgen dat er rook uit uw tostiapparaat komt. Maak de platen schoon en kijk of het probleem hiermee is opgelost.
Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen het meeste aan volkorenbrood.
Je leest vaak dat geroosterd brood meer of minder calorieën zou bevatten. “Beide stellingen kloppen niet", stelt Wouters heel duidelijk. “Wel is het zo dat een snede geroosterd brood onttrokken is van vocht. Daardoor blijft er minder brood in gewicht over, maar het aantal calorieën blijft wel gelijk.
Het zorgt voor een goede spijsvertering en een goede stoelgang.'' De stelling dat geroosterd brood altijd gezonder is, blijkt dus een fabel. Wel kan het roosteren van brood zo nu en dan goed zijn voor je, legt Wouters uit.