Met een kleine brandpuntsafstand – (bijvoorbeeld 24mm), heb je een grotere beeldhoek. We spreken dan van een groothoek lens en in sommige gevallen van een extreme groothoek. Met dit soort lenzen kun je veel in je foto vastleggen. Bij een groot brandpuntsafstand – (bijvoorbeeld 200mm), heb je een kleinere beeldhoek.
We spreken in de fotografie over groothoek als de lens een brandpuntsafstand van 24mm of korter heeft (bij 35mm film camera's).
De beeldhoek en het bereik van de lens
Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek. Een landschapsfoto lijkt zo al gauw erg indrukwekkend.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Van reis- tot bruidsfotografen—iedereen gebruikt dit objectief. Ook veel vrijetijdsfotografen kunnen dit objectief waarderen vanwege de weidsheid bij 24mm en grote zoom bij 70mm. Ten opzichte van de standaard kitlenzen heeft dit objectief een lichtsterkte van F2.
Je kunt het aantal keer zoom berekenen door de grootste waarde te delen door de kleinste. Zo heeft een 18 tot 200 mm lens 11 keer zoom, namelijk 200 gedeeld door 18. De millimeterwaarden geven aan in hoeverre je te maken hebt met een groothoeklens of een telelens.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
Vanaf 300mm kan je al vrij goed vogels fotograferen. Vaak wil je echter nog wel meer om ze wat groter in beeld te krijgen. Tussen de 300 en 600mm zijn er veel verschillende modellen waartussen ook enkele zoomlenzen (lenzen met een variabel aantal millimeters, b.v. 200-600mm).
Een groothoeklens met zoom is erg geschikt voor op reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 24-70mm lens. Je gebruikt hem voor het vastleggen van weidse landschappen, maar ook voor straatfotografie in de steden. Daarnaast zet je deze lens in voor het maken van portretten van je reisgenoten.
Het aantal millimeter dat op de lens genoemd staat is de brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel van de omgeving terug te zien is op de foto. Hoe lager het getal, hoe groter de hoek die je terugziet op de foto en hoe meer van de omgeving in beeld is.
De 24-70mm allround lens is ideaal als je nog niet weet wat voor portretten je wilt schieten. Hij is makkelijk mee te nemen en je legt er dagelijkse portretten mee vast. De 70-200mm is een populaire telelens waarmee je ver van je onderwerp kunt staan en toch een mooie bokeh krijgt door de kleine scherptediepte.
Beste groothoekobjectieven voor landschapsfotografie: Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM en Canon RF 14-35mm F4L IS USM. De Canon RF 15-35mm F2. 8L IS USM is een toonaangevend objectief dat de robuustheid en technische mogelijkheden van de RF-serie perfect samenvat.
Een groothoeklens herken je aan zijn kleine brandpuntafstand. Groothoeklenzen hebben vaak een range van ongeveer 10-28 mm. Die kleine brandpuntafstand zorgt voor, it's in the name, een grote beeldhoek.
Bij detailfoto's is het vaak juist beter om een lens te gebruiken die een kleinere hoek laat zien en in staat is om een groot diafragma te gebruiken. Een 50mm f/1.8 objectief van bijvoorbeeld Canon, Nikon of Sony is hierbij een goede keuze.
De Canon 1D X Mark III en de Nikon D850 zijn de beste spiegelreflexcamera's van dit moment. De één is razendsnel, de andere heeft hoge resolutie. Beide zijn juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment voor je op een rij.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
Lenzen met een 'snel' diafragma hebben altijd de voorkeur voor het fotograferen van sterren en hoeven geen fortuin te kosten. De Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM is bijvoorbeeld een fantastische lens voor astrofotografie.
Tamron is een goed alternatief voor de merk lenzen zonder veel kwaliteit te moeten inboeten. Voor verschillende merken maakt Tamron lenzen, zo bestaan deze in vatting voor Canon, Nikon & Sony en sinds kort ook voor Fuji camera's.
Ben je een beginnende fotograaf, dan is het aan te raden een 18-135mm lens te kopen. Deze heeft veel bereik waardoor je niet regelmatig van lens hoeft te veranderen.
Duurdere, lichtsterke objectieven hebben een lager minimaal diafragmagetal. Zo zijn er (redelijk betaalbare) lenzen met een brandpuntsafstand van 50mm en een minimaal diafragma van f/1.8. Deze lenzen zijn dankzij hun kleine diafragmagetal beter geschikt voor fotograferen bij weinig licht.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Een 500mm lens is zwaar. Bovendien vergroot je elke beweging ongeveer 10x vanwege het lange brandpunt. Scherpe foto's maken met zo'n lens is dus niet eenvoudig.
De beste RF-supertelelenzen op instapniveau voor wildlifefotografie: Canon RF 800mm F11 IS STM en Canon RF 600mm F11 IS STM. Telelenzen met een kleiner maximaal diafragma, zoals f/5.6 en f/11, zijn gemakkelijker mee te nemen en betaalbaarder dan lenzen met een groot maximaal diafragma (lagere f-getallen).