Cacaobonen zijn de zaden uit de vruchten van de cacaoboom. Deze plant heet officieel Theobroma cacao, wat “voedsel van de goden” betekent. De cacaobomen groeien in tropische gebieden rond de evenaar, voornamelijk in Zuid-Amerika, West-Afrika en Zuid-Oost Azië.
De cacaobonen liggen in het midden van de steenvrucht. Elke vrucht bevat veertig tot vijftig 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus één tot twee kilogram bonen. De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd.
Cacaopeulen zijn de vruchten die gebruikt worden om chocolade en cacao te maken. De cacaobonen/-zaden zijn te vinden in deze peulen die direct uit de stam van de cacaoboom groeien. De vrucht of peul is langwerpig, tussen de 4 en 12 centimeter lang, in kleur variërend van geel tot oranje tot paars.
De transformatie van cacao naar chocolade begint met een boom, de Theobroma Cacao. De boom groeit in vochtige, tropische klimaten en krijgt vruchten na ongeveer twee jaar. Deze vruchten zijn de cacaovruchten die de kostbare cacaobonen bevatten.
Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Cacao is de belangrijkste grondstof voor het maken van chocolade.
Cacao fruit is de vrucht van de cacaoboom. Van de zaden en de vruchten van cacao fruit wordt chocolade gemaakt. Cacaofruit lijkt op dikke, geelbruine komkommers. Het vruchtvlees bevat cacaobonen en is zacht en zoetzuur van smaak.
Cacao is de noot van een vrucht van een inheemse boom uit het Amerikaanse oerwoud. Carl. Linnaeus een Zweedse wetenschapper gaf deze inheemse boom de naam Theobroma cacao (“cacao, het voedsel van de goden”).
Na 100 jaar is de Cacao boom klaar, maar met zijn 50ste geeft het al 50% minder vruchten. Een vrucht bevat 30 à 40 zaden (er zijn ± 200 bonen nodig voor het maken van 1 kg chocolade).
Cacaovruchten zijn groot, met het formaat van een rugbybal. De schil oogt geribbeld, met een bruinrode kleur. Onder de schil vind je vruchtvlees met amandelvormige cacaobonen. Het zachte vruchtvlees van de cacaoboon is aangenaam zoetzuur.
Het woord 'cacao' komt van het Olmec en Maya woord kakaw. Ze gebruikten cacao in veel verschillende recepten, van heilige dranken tot energieke ontbijten. Chocolātl in de Nahuatl taal, gesproken door de Azteken, betekent 'bitter water' of 'bittere drank'.
Het woord cacao kan op drie manieren worden uitgesproken: [kaakou], [kakou] en [kakaoo]. De derde uitspraak, [kakaoo], is in België heel gewoon. Bij [kaakou] en [kakou] valt de klemtoon op de tweede lettergreep en wordt -ao- uitgesproken zoals in blauw.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
De studie laat zien dat het gemiddelde jaarlijkse inkomen van het huishouden van een Fairtrade cacaoboer steeg van $2.670 in 2016/2017 naar $4.937 in 2020/2021.
Chocolade (ook wel: chocola) is een lekkernij gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa, dat wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao).
Denk aan antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook aan omega 6-vetzuren en diverse vitamines. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen met een stimulerende werking.
Cacaopeulen zijn de vruchten die gebruikt worden om chocolade en cacao te maken. De cacaobonen/-zaden zijn te vinden in deze peulen die direct uit de stam van de cacaoboom groeien. De vrucht of peul is langwerpig, tussen de 4 en 12 centimeter lang, in kleur variërend van geel tot oranje tot paars.
De basis van chocola begint bij de cacaoboon, die vooral uit eiwit en vet (cacaoboter) bestaat. Als je deze exotische boon vers plukt, is hij taai, wrang, bitter en geurloos. Eigenlijk is het dus een vrij saaie peulvrucht, waar de meesten straal aan voorbij zouden lopen.
De cacaobonen worden vermalen in een machine. Tijdens het malen komen de vetten in de bonen vrij, waardoor de cacaobonen veranderen in een vloeibare massa. Dit wordt de cacaomassa genoemd. Deze massa wordt gebruikt om chocolade te maken, maar het kan ook verder verwerkt worden tot cacaopoeder of cacaoboter.
Cacaobomen zijn zeer veeleisend als het om de juiste leef- en groeiomstandigheden gaat: ze kunnen alleen rondom de evenaar groeien en zijn sterk afhankelijk van de juiste hoeveelheid neerslag, goede temperatuur en vruchtbaarheid van de bomen. Daarnaast hebben ze veel schaduw nodig.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken. Witte chocolade bestaat alleen uit het vet van de bonen.
Op de meeste producten met cacao in de supermarkt staat een duurzaamheidslogo. Kies voor een topkeurmerk om een duurzame keuze maken. De productie van cacao brengt milieuproblemen met zich mee. Er gaat tropisch woud verloren en bij de productie ontstaat een enorme berg organisch afval.
De cacao die we kennen komt uit de zaden die in een grote vrucht zitten met vruchtvlees errond. De cacaovruchten groeien aan een boom die vrij klein blijft (4-8m).
De zware en harde vruchten worden opengehakt met een machete. In de cacaovrucht zitten ongeveer 40 cacaobonen. De witte pulp om de bonen is eetbaar, lekker zoet zelfs, en lijkt qua smaak op mango. Maar cacao wordt gemaakt van het binnenste van de boon.
Deze allergenenlijst omvatte de veertien stoffen uit de Europese wetgeving maar ook tien extra stoffen. Dit waren lactose, cacao, glutamaat, kippenvlees, rundvlees, varkensvlees, koriander, mais, peulvruchten en wortel. De lijst wordt beheerd door het Voedingscentrum.