Zaai- en stekgrond Gebruik geen voedingsrijke potgrond: zaden hebben vooral vocht en licht nodig (en in veel gevallen warmte) en pas bij het verspenen hebben ze meer voeding nodig en kun je overschakelen op potgrond. Daarnaast moet de zaaigrond licht en luchtig zijn zodat de wortel zich gemakkelijk kan ontwikkelen.
De grond moet luchtig worden gemaakt met bijvoorbeeld flink wat grof zand en/of perliet of vermiculiet. En zaai de zaden niet te nat, want de grote zetmeelhoudende zaden kunnen gemakkelijk rotten bij teveel vocht.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
De functie van zand is het draineren van overtollig water, en het beste is rijnzand, rivierzand of metselzand. Dat kan je maken door bladeren fijn te knippen of er met je grasmachine over te rijden en op een hoop te gooien.
Zaailingen krijgen een goede start in speciale zaaigrond. Dit stimuleert ze om rustig tot een gezonde plant uit te groeien, terwijl bijvoorbeeld bemeste potgrond ervoor kan zorgen dat ze vooral erg hard groeien, maar niet per se sterk worden. Veel plantjes hebben warmte nodig om te ontkiemen.
Dat is de beste manier om het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Zo spaar je ook jouw rug en veel energie. Rijpe compost spreid je gewoon op het moestuinbed. Je kunt er meteen in zaaien en planten.
Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem. Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde.
Je kunt zaaigrond in het tuincentrum kopen, maar net zo goed zelf maken. Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is.
Zaai- en stekgrond helpt jouw kleintjes om snel te ontwikkelen. Deze grondsoort heeft namelijk een aantal uitstekende eigenschappen om planten een goede start te geven. Een goede zaai- en stekgrond is luchtig en bevat weinig mest. Deze luchtigheid wordt bereikt door zand toe te voegen aan het grondmengsel.
Lavameel is de beste grondverbeteraar en is veruit het goedkoopste en meest efficiënte middel om uw bodem terug gezond te maken. Het heeft alle mineralen en sporenelementen in de goede verhouding en dit zijn er meer dan 80!
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen
Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.
Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen.
Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
De zaaidiepte is afhankelijk van het soort zaad, het gewas en hoe groot de zaden precies zijn. Zaai zowel donker- als lichtkiemers nooit te diep. Te diep zaaien resulteert in een langere kiemduur en meer kans op schimmels.
Want hoewel ze goed op elkaar gelijken hebben ze allebei andere eigenschappen. Zaaigrond wordt gebruikt om in te zaaien of te stekken, potgrond daarentegen gebruik je dan weer om in te planten.
Zowel voor kolen, slasoorten, selderij, tomaten, prei, pompoenen en paprika's, als alle andere groenten is DCM Potgrond Zaaien & Stekken het perfecte zaaimedium. In het uitgebalanceerde potgrondmengsel zullen ook het doorgaans moeilijk kiemende peterseliezaad en allerhande kruiden zoals basilicum vlot kiemen.
Als zand neem je in een bouwmarkt een zak met een grove korrel (bvb brekerszand). Als je een te fijne korrel (bvb rivierzand) neemt, dan kan alles dicht slibben. Je mengt de potgrond met het zand in een verhouding 4:1 (4delen potgrond en 1 deel zand). Voila nu heb je uw eigen zaaigrond gemaakt.
Het maken van je eigen stekgrond is een belangrijke stap naar het succesvol vermeerderen van je planten. Met de juiste mix bied je jouw stekken of zaden de juiste basis om goed te groeien.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.