Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
Duitsland staat met stip op nummer 1 van alle fietslanden in Europa gevolgd door Frankrijk en Oostenrijk.
Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32,000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter wereld, is Nederland de absolute koploper als fietsland.
Een fietser in Zweden mag op een weg met een fietspad ernaast desgewenst ook op de weg fietsen, mits de maximumsnelheid op die weg niet hoger is dan 50 km/h en mits de fietser 15 jaar of ouder is en extra voorzichtigheid betracht.
Wat zijn fietsknooppunten en waar vind je ze
Er zijn inmiddels al fietsnetwerken door heel Nederland, België en een deel van Duitsland en Oostenrijk. Je kunt met deze knooppunten zelf je routes uitstippelen, of gebruik maken van fietsroute aanbieders.
Portugal staat gek genoeg niet echt bekend als fietsland. Dat komt misschien doordat u er geen uitgebreid netwerk van fietspaden vindt, zoals in Nederland. Het Zuid-Europese land kent echter rustige en landelijke gebieden waar u veilig kunt fietsen. Ook in de Algarve vindt u een prima landschap voor fietsers.
Toch zijn er in Duitsland veel (ruim 150) fietsroutes uitgezet en zijn er veel en ook goed geasfalteerde fietspaden. Op een aantal plekken in het grensgebied van Nederland en Duitsland liggen inmiddels wel een aantal routes van het knooppuntennetwerk. Vaak gaat het dan om routes die vanuit Nederland starten.
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Overschrijding van 11 tot 15 km/h: vanaf SEK 2.000. Overschrijding van 16 tot 20 km/h: vanaf SEK 2.400. Overschrijding van 21 tot 25 km/h: vanaf SEK 2.800. Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf SEK 3.200.
Zweden - een paradijs voor fietsers
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen.
We fietsen samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
Ondanks het feit dat Italië een echt wielerland is, is er voor andere fietsers ook meer dan genoeg om te doen. In de Alpen en Apennijnen kun je bijvoorbeeld prachtig mountainbiken of bikepacken. Daarnaast is er in Italië ook voor minder ambitieuze fietsers veel te ondernemen.
Malafide webwinkel, wegblijven dus!
Geen contact mogelijk, wel alles op voorraad. Niet vertrouwen!! Gelukkig last-minute een site van de politie gevonden, waarop fietsenland.com als malafide wordt aangemerkt. Gelukkig, want ze zijn op alle fietsen nét goedkoper dan de concurrenten.
Veel fietsverhuurbedrijven, of anders toeristische winkeltjes hebben fietskaarten waar genoeg ideeën voor leuke trips op staan. Het eiland Kos is een vrij vlak eiland, misschien dat het daarom wel bekend staat als een goed eiland om te fietsen. Vooral het noordelijke deel van het eiland is vrij vlak.
Op de wegen vindt men op diverse plaatsen een specifiek verkeersbord. Het is een witte letter M op een blauwe achtergrond. Het staat voor Mötesplats en hiermee wordt een plaats bedoeld waar men elkaar kan passeren.
10 liter sterke drank (boven 22%) 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%) 90 liter wijn. 110 liter bier.
Wil je geen gebruik maken van een boot, dan is er een route via diverse bruggen. Er is maar één mogelijkheid om via een autoweg Zweden te bereiken en dat is via de Öresundbrug. Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden.
Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen Nederland en Zweden. Zo heeft de Zweedse overheid ervoor gekozen om diesel relatief zwaar te belasten. Ook de hoge alcoholprijzen zijn beroemd en berucht.
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.