Egaliseren vloer droogtijd: berekenen Wij adviseren een droogtijd, voor de egaline, van minimaal 24 uur. Daarna kunt u zonder zorgen de vloer belasten. De geëgaliseerde vloer is wel eerder beloopbaar.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Het uitgangspunt is dat een millimeter egaline twaalf uur nodig heeft om volledig te drogen. Vermenigvuldig de dikte in millimeters van de egaline laag met twaalf en je krijgt de droogtijd in uren. Voorbeeld: De egaline laag is 2 mm dik. Na 2 × 12 uur, dus na 24 uur, is de vloer droog.
Lukt het niet om in één keer de gewenste laagdikte aan te brengen? Overweeg dan om twee keer te egaliseren. Zorg vóór het plaatsen van de 2de laag egaline, dat de eerste laag uitgedroogd is.Plaats tussen de 2 lagen egaline een primer.
Droogtijd cementdekvloer
De droogtijd van een cementdekvloer is 1 centimeter dikte per week. Na 24 uur is de cementdekvloer al beloopbaar maar nog te vochtig voor het plaatsen van een afwerkvloer. Ingebruikname hangt dus af van de dikte van de vloer. Bij een 8 centimeter dikke vloer is de droogtijd 8 weken.
Een dunne laag egaline droogt sneller dan een dikke laag. In de meeste gevallen is het advies om minstens 5 tot 7 dagen te wachten voordat u de vloerverwarming aan zet. U zult dus even geduld moeten voordat u daaderkelijk kunt genieten van uw vloerverwarmingssysteem.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer.
Een prikroller egaline helpt je om luchtbellen in een pas geëgaliseerde vloer te voorkomen. Dit is van belang, aangezien deze ondervloer zo egaal mogelijk moet zijn.
Op alle aangrenzende en aansluitende bouwdelen (muren, pilaren etc.) dienen kantstroken aanwezig te zijn, zodat de horizontale beweging van de dekvloer niet wordt gehinderd en geluidsisolerende functies en lengteveranderingen van de dekvloer niet worden beperkt.
Gemiddelde droogtijd van egaline ligt tussen de 12 en 48 uur. Echter is er ook egaline verkrijgbaar met een droogtijd van 4 uur. Er zijn een aantal factoren welke de exacte droogtijd bepalen.
De vloerverwarming dient 24 uur voor het egaliseren buiten werking te zijn. Echter dient de ruimte wel op minimaal 15 °C en maximaal 23 °C te blijven.
Hoe dik moet een egaline vloer zijn? Egaline kan heel dun aangebracht worden in een laag van slechts 1 millimeter dik. Maar de meest gangbare diktes van een egaline vloer liggen tussen de 2 en 30 millimeter. Dit is afhankelijk van de soort ondergrond en hoe vlak deze is.
Voor natte ruimtes kan je egaline niet als eindafwerking gebruiken, omdat egaline niet waterdicht is. En omdat de badkamer meestal te vochtig is dient de geëgaliseerde badkamervloer afgewerkt te worden met badkamer microcement, gietvloer, keramische tegels, natuursteen of een andere afwerking die wél waterdicht is.
Met de nieuwe Ardex K36 egalisiatiemortel kunt u vloeren egaliseren die blootgesteld zijn aan vocht, of onder water staan zoals balkons, terrassen en badkamers. Ook te gebruiken voor droge ruimtes, zowel binnen als buiten geschikt. Door een speciale samenstelling is de egaline al na 2 uren beloop- en belegbaar!
Hoe dik moet egaline op de vloerverwarming? Egaline hoeft niet heel dik aangebracht te worden. Met een minimale laag van 3 tot 30 millimeter egaline, kun je een vloer met vloerverwarming goed egaliseren.
Als je gaat egaliseren zonder vooraf te primeren, vloeit je egaline minder goed. Dit komt omdat het vocht uit de egaline in de ondergrond trekt. Je egalisatie slaat dan neer.
Product omschrijving Extra keer egaliseren (2 tot 3mm)
Dan is het belangrijk dat jouw vloer een extra keer geëgaliseerd wordt! De egaline zakt namelijk weg in de voegen van de tegelvloer. Zou je hier geen extra laag egaline op doen gaat elke voeg doortekenen in je nieuwe pvc vloer.
Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis, vallen scheurtjes in de afwerkvloer niet uit te sluiten. Gebruik randisolatie om de kans op scheuren te verkleinen. Vlekvorming: bij egaline als afwerkvloer kunnen vlekken ontstaan.
Egaline hecht niet goed op sterk absorberende of poederachtige ondergronden. Het is belangrijk om deze ondergronden eerst te behandelen met een geschikte primer om een goede hechting te garanderen.
Egaline is een materiaal welke erg sterke en flexibele eigenschappen heeft. Dat maakt het materiaal uitermate geschikt om te gebruiken als ondervloer, maar dus ook als afwerkvloer. Egaline als ondervloer is zo ondermeer geschikt voor tegels, laminaat, pcv of parket.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Het water uit de spons vermengt zich namelijk met de achtergebleven voegmortel. Als je hiermee over de voeg wrijft terwijl die nog niet voldoende uitgehard is, krijg je vervuiling aan het oppervlak van de voegen wat zich uit in kleurverschillen.
Zowel bij een click als plak pvc vloer kun je meteen over de vloer lopen. Je hoeft dus niet met muizenstapjes over de vloer te lopen, omdat je bang bent iets te beschadigen. De vloer is meteen beloopbaar.