De biersuggestie bij nasi goreng is Jopen Gerstenbier: een bovengistend bier dat rond 1900 gebrouwen werd als tegenhanger van de snel oprukkende pilseners. Door de bovengisting – het gistingsproces vindt dan plaats op relatief hoge temperatuur – wordt het bier complexer van smaak.
Wat te drinken bij de Nasi
Immers in de Nasi zit normaal gesproken varkensvlees. Het is dus een leuke gelegenheid om eens een nieuwe witte wijn te proberen. Overigens is het natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens wat echt Indonesisch te drinken, zoals bijvoorbeeld, en schrik niet, the manis, een zoete thee.
' Maar eigenlijk is pils helemaal geen goede combinatie bij Chinees eten, betoogt Bergström: 'zet er eens een witbier of weizen naast. Dat is frisser en kruidiger dan pils, en past beter. ' Zelfs bij zoete gerechten kan bier, al is dat wel oppassen: bitterheid onderdrukt zoet, dus het bier moet niet te bitter zijn.
Welke wijn drink je bij een klassieke nasi goreng? Nasi goreng heeft als belangrijkste smaakmaker de ketjap. Bij ketjap kun je best een stevige wijn serveren met een klein zoetje in de smaak. Denk bijvoorbeeld aan onze Teoria Reserva of onze nieuwe rode wijn uit Spanje: de O Alborexar 4.0.
Een dappere keus: pittige gerechten combineren met hoppige bieren betekent dat de intensiteit wordt versterkt, en voor sommige mensen kan dat te veel zijn. De veilige keus (pittige gerechten met witbier, Dortmunder of Amber Ale) garandeert dat de moutcomponent het 'heet' van de pepers absorbeert en deels neutraliseert.
Traditioneel kiezen we in Nederland in zo'n geval voor pils. Een veilige keuze, maar niet heel spannend. Pils blust de pittigheid, maar de praktijk leert dat rijst dat beter doet. En volgens kenners is jenever daar helemaal geschikt voor.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
De pittigheid van Aziatisch en de bitterheid van bier versterken elkaar, waardoor het bier te bitter wordt en het eten te scherp. "Veel beter zet je daar iets zoeters naast. Zoals een stout of een dubbel."
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Maar als je in de mood bent om eens wat anders te proberen, raden wij aan om er een pale ale of ipa bij te drinken. En het brandende gevoel op je tong vanwege een pittige thai curry verzacht je prima met een imperial ipa.
- De uitgesproken smaak van stout past heel goed bij wild vlees zoals bijvoorbeeld hertenbiefstuk maar denk ook aan konijn of fazant. - Een fruittaartje is ook erg lekker met stout bier. De tegengestelde smaken zorgen er juist voor dat het samen zo goed smaakt.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Verschillende Aziatische smaken
Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris. Wanneer de romige smaak van kokosmelk bovendien de boventoon voert, dan kun je eventueel ook voor een op houtgerijpte Chardonnay kiezen.
Smaakt naar:
Gewürztraminer is de volwassen versie van moscato wijn: meer alcohol, intensere aroma's en een relatief lage zuurgraad. Je proeft: Fruit: lychee, grapefruit, abrikoos, perzik, ananas. Andere aroma's: honing, gember, kaneel, roos.
Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter.
Biefstukpuntjes, ossenhaas of een ander stukje rood vlees is ook lekker bij het gourmetten. Een biertje die hier goed bij past is een goede dubbel. Meestal zijn dubbel bieren vrij zoet, maar tegelijkertijd wel zwaar. Dit past erg goed bij het rode vlees.
Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar lichte, subtielere bieren zou je kunnen beginnen met mooie Blond bieren, Wit, Weizen of een drogere Saison. Houd je van meer uitgesproken smaken en een verwarmend alcoholpercentage dan zijn Barley Wines, Quadrupels of Tripels een goede optie.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
Een rode wijn boordevol mooi rood fruit en lichte aardse aroma's. Wil je iets goedkopers, dan voldoet een Côtes du Rhône ook prima. Maar ook een kruidige rosé combineert uitstekend.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
Voor de risotto gebruikte ik een Leffe bruin, maar in principe kan je heel veel soorten donker bier gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een herfstbok of tripel. Met het bier geldt, zolang het een stevig biertje is dat je zelf lekker vind om te drinken, zal hij vaak ook goed smaken in een gerecht.
Fris witbier met citrustonen past uitstekend bij salade met limoendressing. Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus. Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus.