Composiet is een samenstelling van kwartsgranulaten, kleurpigmenten en harsen. Deze grondstoffen worden gemengd, in een mal gegoten, onder hoge druk samengeperst, vacuüm getrokken en uitgehard in een oven. Daarna wordt het oppervlak behandeld tot de gewenste afwerking.
Een werkblad van composiet is samengesteld uit kunststof en natuursteen. Deze twee materialen worden door een kunsthars gebonden waardoor composiet ontstaat. De kwaliteit van het composiet wordt voornamelijk bepaald door de verhouding natuursteen, hars en kunststof.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.
De bekendste vezels die in composieten worden verwerkt zijn glasvezel, aramide en koolstofvezel. Als matrix zijn de polyester- en epoxyharsen de meest bekende. Composiet materialen worden vaak toegepast in voorwerpen voor diverse sporten zoals autoracen, wielrennen en kanovaren.
Bekende vezels die in composieten verwerkt worden zijn glasvezel, aramide (twaron en kevlar), koolstofvezel en recent ook nanotubes. Daarnaast worden ook natuurlijke vezels als vlas of hennep in composieten toegepast.
Nadelen van een composiet aanrechtblad
Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden. Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte.
Is carbon nu composiet of niet? Oké, dus het klopt: carbon en composiet zijn hetzelfde.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Een composiet keukenblad is een gefabriceerd natuurproduct bestaande uit 93% kwartsiet en 7% polyesterhars, stevig samengeperst tot één geheel.
Bij de dagelijkse reiniging wordt aangeraden een vochtige doek te gebruiken en een neutraal schoonmaakmiddel zoals allesreiniger. Alleen bij grovere of matte oppervlakten kan er een licht schuurmiddel worden gebruikt zoals CIF Cream. Bij gepolijste werkbladen moet een zachte doek worden gebruikt.
Hoewel er in de handel specifieke onderhoudsproducten beschikbaar zijn voor composiet, volstaan een vochtige doek en wat afwasmiddel, of een oplossing van azijn en water, voor het dagelijks onderhoud van je composietsteen. Heeft je composiet een doffe schijn, dan heb je wellicht last van kalkaanslag.
Scheurtjes in aanrechtbladen zijn een veel voorkomend probleem bij zowel natuursteen als composietbladen. Bij de zwakste plekken in het blad, de sparingen, zullen er als eerste scheurtjes kunnen ontstaan.
Maak voor het verwijderen van hardnekkige vlekken een sopje van CIF Cream en water. Gebruik een zachte schuurspons voor het poetsen op de vlekken. Neem daarna af met een vochtige schone doek, en droog na.
Eigenlijk zijn composieten geen kunststoffen, maar combinaties van kunststoffen met versterkingsvezels. Denk eens aan gewapend beton. Daarin versterkt een ijzeren vlechtwerk het beton.
Kwartsiet is geen Quartz (composiet)
Quartz (composiet) is een door de mens gemaakt materiaal, bestaande uit gemalen kwarts in combinatie met hars of polymeren.
Beton is in zekere zin ook als composiet te zien, waarbij cement als bindmiddel fungeert.
In de tuin worden planken van composiet veelal gebruikt bij het leggen van een vlonder. Composiet vlonderplanken zijn onderhoudsvrij, omdat ze niet gevoelig zijn voor verkleuring, rot en vocht.
Levensduur en prijs
Misschien wel de belangrijkste redenen om een juiste keuze te kunnen maken, de levensduur en de prijs. Composiet is vaak duurder dan hardhout, maar heeft een langere levensduur. Let ook goed op de verschillende houtsoorten, mocht de keuze op houten vlonderplanken vallen.
Het composiet aanrechtblad is hittebestendig en barst niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet. Toch kunnen hete pannen voor blijvende verkleuring van het hars in het aanrechtblad zorgen. Dit wordt ook wel thermoshock genoemd. Daarom adviseren we altijd onderzetters te gebruiken.
Het grootste nadeel van composiet is dat hete pannen en potten blijvende plekken kunnen veroorzaken. De kostprijs van composiet is aan de hoge kant. De gemiddelde prijs varieert tussen €600 en €700 de vierkante meter.
Door de vele voordelen van keramiek, is het blad over het algemeen duurder dan een composieten werkblad.
Het is belangrijk om je composiet aanrechtblad te impregneren. Het impregneren van een composiet aanrechtblad zorgt er voor dat vuil en vloeistoffen niet in het oppervlak kunnen trekken. Koffie en wijn kunnen bijvoorbeeld voor lelijke vlekken zorgen op je aanrecht van composiet.
Carbon fibre reinforced plastic (CFRP) is een composiet: letterlijk een samenstelling van 2 materialen waardoor de gemengde eigenschappen beter zijn dan de basis. Omdat de verwerking van koolstofvezel bijna altijd met de hand gebeurt, is het een duur materiaal.
Carbon fiber is gemaakt van dunne, sterke kristallijne filamenten koolstof die wordt gebruikt om het materiaal te versterken.
Carbon, ook bekend onder de naam koolstofvezel is een materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. Koolstofvezels worden gemaakt uit acrylvezels die door middel van pyrolyse bij temperaturen tot 3000 graden Celsius verkoold worden.