De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding.
Draag kleding van natuurlijke stoffen als katoen, linnen en wol. Deze zorgen ervoor dat je zweet gemakkelijker verdampt. Zorg dat je anti-transpirant of deodorant droog is voordat je je aankleedt of gebruik een sneldrogend product zoals een spray. Gebruik niet te veel anti-transpirant, dit kan gele vlekken veroorzaken.
Manieren om zweetplekken te voorkomen
minder sterke deodorant te gebruiken. minder of geen deodorant te gebruiken. speciale deodorant zonder aluminium te gebruiken. overhemden van 100% katoen te dragen, of van een andere ademende stof.
Je deodorant laat witte vlekken achter wanneer je een shirt aantrekt voordat de deo is opgedroogd. Je kan deze er vaak makkelijk af halen door op de stof te kloppen met je handen. Gele vlekken ontstaan daarentegen door een chemische reactie wanneer talg, zweet, water en de bestanddelen van de deodorant samenkomen.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
De gele vlekken ontstaan doordat het zweet zich mengt met anti-transpirant of deodorant. In anti-transparant en deodorant zit vaak aluminium. Aluminium reageert op het zout in het zweet en zorgt voor de kenmerkende gele zweetplekken. Gele vlekken op witte kleding vallen snel op.
De combinatie van zweet en deodorant is de boosdoener wanneer het om gele vlekken in witte kleding aankomt. Vaak zijn die vlekken ook nog eens ontzettend hardnekkig. Je kunt wassen tot je een ons weegt, maar die vlekken gaan nergens heen.
Baking Soda dringt diep in de stof door waardoor vlekken verdwijnen. Het is dan ook een perfect middel om je grauwe was weer wit te krijgen. Baking Soda zorgt er ook nog eens voor dat vieze luchtjes worden geneutraliseerd.
Doe aardappel of komkommer onder je oksels
Snijd een komkommer of een aardappel in plakjes (maar net wat je in huis hebt) en wrijf met de schijfjes onder je oksel. Wacht dan ongeveer 20 minuten met het wassen van je oksels, zodat het in kan werken.
Wrijf met een oude tandenborstel een mengsel van zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en water in de vlek. Een beetje waterstofperoxide kan ook helpen bij witte kleding. Schrob de vlek met een mengsel van citroensap en water. Week de kleding in water gemengd met een druppel witte azijn.
Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk. Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Gaat het om oude gele vlekken dan is het gebruiken van alleen groene zeep waarschijnlijk niet voldoende, maar een combinatie van insmeren met groene zeep, in laten trekken en later wassen in de wasmachine kan met een vaatwastablet erbij wonderen doen.
Neem een emmer heet water en voeg daar een kopje baking soda aan toe. Roer het even door en stop je witte textiel er in. Zorg dat het helemaal onder water staat en laat dit lekker een nachtje intrekken. Na dat nachtje haal je je textiel uit de emmer, je knijpt het een beetje uit en kiept het in de wasmachine.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Wasluis, ook wel vetluis genoemd, is een bron van bacteriën die bestaat uit een smurrie van lichaamsvet, haren, huidschilfers en wasmiddel De bacteriën zorgen voor een onaangename geur in je machine en in je pas gewassen kleding. Bovendien kan het lelijke vlekken in je kleding veroorzaken.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.