Ook als je ziek bent, mag je op vakantie.Dit moet je vooraf wel overleggen met je werkgever en eventueel de bedrijfsarts.
Ook tijdens ziekte heeft u recht op vakantie. Vraag uw werkgever dan eerst om toestemming. Bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte krijgt u uw volledige loon betaald.
Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen.
Betaald verlof
Dat wil zeggen dat ziektedagen tijdens de eerste 12 maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als effectief gewerkte dagen. Ze tellen dus mee voor de berekening van het aantal vakantiedagen en -geld waar je het jaar nadien recht op hebt.
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Wat is ziekteverlof? Een medewerker die vanwege ziekte niet meer kan werken, heeft recht op ziekteverlof. Met ziekteverlof krijgt de medewerker het salaris uitbetaald tijdens de ziekteperiode.
Je mag dus tijdens een periode van ziekte in principe wel degelijk elders werken (zo bijvoorbeeld als je een bij-activiteit hebt tijdens de weekends), aan sport doen of werken aan je huis of het huishouden doen. Je werkgever kan je dat niet verhinderen.
Medewerkers die door ziekte of een ongeval niet kunnen werken, hebben voor een bepaalde periode recht op loon van hun werkgever: gewaarborgd loon.
Aangezien vakantierecht in het voorgaande jaar wordt opgebouwd, heeft langdurige ziekte geen invloed op je vakantiedagen in hetzelfde jaar. Wel kan het zo zijn dat je door je langdurige afwezigheid niet de kans hebt om (al) je vakantiedagen op te nemen.
Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.
Er zijn twee veelvoorkomende vormen van onbetaald verlof: ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof. Onbetaald verlof kan altijd aangevraagd worden door een werknemer, maar er zijn ook redenen om dit te weigeren. De afspraken in een cao gaan voor op wat er wettelijk is vastgelegd.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt?Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Onder bepaalde voorwaarden worden uw inactiviteitsperiodes zoals ziekte, bevallingsrust, ongeval, profylactisch verlof wegens ziekte, moederschapsbescherming, borstvoedingspauzes voor de berekening van het vakantiegeld in aanmerking genomen. Deze inactiviteitsperiodes moeten door een ziekenfonds erkend worden.
Wanneer er tussen twee ziekteperiodes minder dan vier weken liggen, gelden deze namelijk als één ziekteperiode. Andersom geldt dat er een nieuwe termijn van twee jaar begint te lopen als de werknemer tussen twee ziekteperiodes vier weken en één dag de bedongen arbeid heeft verricht.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Een langdurige of chronische ziekte;Psychische problemen, zoals een burn-out of depressie;Een letsel door een ongeval;Medische behandeling of operatie.
Uitkering bij ziekte
Als je langdurig ziek bent, is je werkgever verplicht de eerste 104 weken (2 jaar) minimaal 70 procent van je loon door te betalen. Als je tijdens die 2 jaar zonder onderbreking ziek bent geweest, is dat niet meer zo. Je hebt dan mogelijk wel recht op een WIA-uitkering.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
Als je arbeidsongeschiktheid langer duurt dan 28 dagen, moet je je ziekenfonds op de hoogte brengen. Dat doe je met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid dat ingevuld is door de dokter die je behandelt.
Ontslag nemen om medische redenen
Als u ontslag neemt om medische redenen krijgt u niet automatisch een WW-uitkering. Ook niet als de bedrijfsarts of uw behandelend arts (huisarts of specialist) u heeft geadviseerd om ontslag te nemen.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.