Soave is een van de bekendste Italiaanse witte wijnen en is afkomstig uit een gebied in het oosten van de stad Verona. De wijn wordt uit de wijnsoorten Garganega, Trebbiano di Soave, Chardonnay en Pinot Blanc geperst.
Soave is misschien wel de meest bekende witte wijn DOC in Italië. Toegekend in 1968, dekt de DOC-titel wijnen gemaakt van Garganega-druiven die zijn aangeplant in wijngaarden op de heuvels ten oosten van Verona, in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië. Een droge, frisse, fruitige witte wijn.
Deze worden gebotteld onder het label Recioto di Soave DOCG. Deze dessertwijn wordt gemaakt van laat geoogste Garganega druiven met een relatief hoog suikergehalte.
Soave betekent: lieflijk, zacht, aangenaam.
De smaak kan uiteenlopen van perzik tot sinaasappelschil, maar ook – afhankelijk van de houtopvoeding – smaken van abrikoos, gekonfijt fruit en honing bevatten. Een amandelbittertje is de soave ook niet vreemd. Vol, aromatisch maar toch fris.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
De belangrijkste reden waarom droge wijn beter is dan zoete wijn, is omdat het een lager caloriegehalte heeft en gezonder voor je is! Zoete wijnen bevatten meer calorieën door alle restsuikers die na de fermentatie achterblijven. Droge wijn heeft ook hogere niveaus van antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid.
De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn.
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma's van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Vermentino is een inheemse witte Italiaanse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant in Sardinië en daar bekend is onder de naam Pigato, maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmont (daar onder de naam Favorita) en zelfs in toenemende mate in Languedoc-Roussillon in Frankrijk.
Kenmerk van de Vermentino wijnen:
Het belangrijkste kenmerk van de Vermentino wijnen is wellicht wel dat de wijn licht aromatisch is, droog met een knisperende frisheid, hoge zuurgraad, wit fruit, appel, citrus, perzik.
De frisse verdejo wijn zijn herkenbaar en een zeer goed alternatief voor wijnen als de sauvignon blanc of de grüner veltliner. De druif is de enigste in zijn soort en is daarnaast ook een van de meest gebruikt witte druivensoorten in Spanje.
Wat eten we bij Verdicchio Classico van Vignamato? Deze frisse maar volle Verdicchio past bij alle soorten anti-pasti. Als een van de weinige witte wijnen is hij ook een goede begeleider van artisjokken. Prima keus in combinatie met vis (zeebaars!) of gamba's, met name als ze gegrild zijn.
De Roero Arneis smaakt het beste in combinatie met wat lichter eten. Daarbij kunt u denken aan gerechten met schelpdieren of bijvoorbeeld een frisse ricotta-salade met munt en erwten.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Witte wijnsoorten
De wijn is licht van kleur en heeft een frisse, fruitige geur. Bekende droge en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner. Deze wijn leent zich uitstekend voor een wijn en spijs combinatie met lichte salades.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.