Meestal is diabetes type 2 goed te behandelen met gezond leven, metformine, gliclazide (of een ander sulfonylureumderivaat) en insuline (of DPP-4-remmers/ GLP-1-agonisten). Er zijn nog meer medicijnen bij diabetes type 2. Soms zijn die nodig als de bloedsuiker met andere medicijnen niet goed in te stellen is.
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Voor patiënten zonder zeer hoog risico op hart- en vaatziekten is metformine eerste keus bij de medicamenteuze behandeling. Bij onvoldoende resultaat kan een kortwerkend sulfonylureumderivaat (voorkeur gliclazide) worden toegevoegd.
DPP4-remmer. Je behandelaar schrijft een DPP4-remmer voor als: Je metformine of SU-derivaten niet goed verdraagt. Metformine of SU-derivaten niet goed werken.
Metformine verlaagt het bloedglucose en wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en verminderde eetlust.
Voldoende beweging. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je diabetes. Beweging zorgt er namelijk voor dat cellen beter reageren op insuline. Verder helpt het de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en helpt het met afvallen of om overgewicht te voorkomen.
Omdat de werking van metformine net van die zuurstofdeeltjes afhangt, verhinderen antioxidanten het levensverlengend effect.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
De gebruikelijke dosering metformine is als volgt. De begindosering is twee tot drie keer per dag 500 mg of 850 mg metformine. Na tien tot vijftien dagen kan de arts de bloedglucosespiegel controleren en de dosering verhogen tot maximaal 1000 mg per dosis. De maximale dosering is 3 gram per dag.
Stop zeker nooit je insulinetoediening: zie maatregelen bij ziekte. Paracetamol kan, zeker als het meermaals en in een hogere dosis wordt genomen, de glycemiemetingen bij gebruik van sensoren van Medtronic en Dexcom (niet de Dexcom 6) beïnvloeden. Onder invloed van paracetamol meet je vals hoge waarden.
Vooral fenegriekzaden, gember, basilicum, knoflook, weegbreezaden en lange peper hebben bloedsuikerverlagende eigenschappen. Een Ayurvedische vastenkuur doet u het beste onder therapeutisch toezicht. Met de Indiase heetwaterkuur drinkt u elke dag elke 15 tot 30 minuten heet water.
Als u stopt met het gebruik van dit middel
Wanneer u zonder advies van uw arts plotseling stopt met het gebruik van Metformine HCl Teva kan u last krijgen van een te hoge bloedsuikerspiegel.
Het gewichtsverlies is gemiddeld minder dan 2 kg. Dit is vergelijkbaar met het gewichtsverlies bij GLP-1-agonisten, acarbose en metformine. Voor een betere controle van het HbA1c is een gewichtsverlies van 5 tot 10% nodig, bij een gewicht van 90 kg komt dit neer op 4,5 tot 9 kg.
1,5 tot 2 liter drinken per dag, liefst water, thee en koffie zonder suiker. geen dranken waarin suiker zit, zoals vruchtensap en frisdrank.
Het verschil in levensverwachting is op 65 jarige leeftijd minder groot, maar bedraagt voor mannen nog steeds acht en voor vrouwen negen jaar. Bij zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 2 is de levensverwachting ongeveer vier jaar korter en dit verschil neemt op 65 jarige leeftijd af tot ruim twee jaar.
Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Metformine wordt zowel gegeven bij diabetes type 2 als bij zwangerschapsdiabetes. Bovendien wordt het ook gebruikt bij het polycysteus-ovarium syndroom (PCOS).
Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen. Bij mensen met overgewicht kan dat een extra voordeel zijn. Het werkt binnen één tot drie uur, waarna de werking vijf tot zes uur kan aanhouden. De verschijnselen van diabetes nemen geleidelijk af.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk.
Metformine en gewicht
Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is er geen risico op hypo's (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen een beetje af bij metforminegebruik.
Metformine zorgt ervoor dat uw bloedsuiker niet te hoog wordt. Metformine remt het aanmaken van suiker (bloedsuiker) in de lever. Ook maakt het de cellen in uw lichaam gevoeliger voor insuline. De cellen kunnen dan meer suiker uit het bloed halen.
Bij lactaatacidose kunnen spierpijn, toenemende sufheid, maagdarmklachten, dyspneu, hypothermie, hypotensie of coma optreden.